Nimeni nu vrea să folosească acel cuvând, care începe cu litera “B”, însă avem un balon deasupra capetelor noastre, așa cum avertizează un număr tot mai mare de specialiști ai piețelor de capital. Și este posibil ca acest balon de inflație să apară mult mai devreme față de cum se așteaptă mulți dintre noi, a declarat la CNBC, directorul Fondului Centricus, Ralph Jainz. Activele, așa cum sunt de exemplu acțiunile companiilor din domeniul tehnologiei, au început să devină tot mai scumpe, în timp ce asistența medicală, medicamentele și telecomunicațiile încep să piardă teren.
“Nimeni nu vrea să vorbească despre asta, deoarece este cel mai mare balon de inflație pe care l-am văzut în ultimii 20 de ani”, a afirmat Jainz, ieri, în timpul unei apariții la „Squawk Box Europe” – CNBC.
În prezent există un mare dezacord dacă piețele vor continua să urce sau dacă vom vedea o corecție spectaculoasă. Titanul investițiilor, Mark Mobius, a prezis recent o corecție iminentă de până la 30%, în timp ce alții nu văd motive de îngrijorare.
Ralph Jainz: “Recesiune în 12-16 luni de zile”
Active precum cele din industria tehnologiei au atins anul acesta cel mai ridicat nivel din istorie, și din acest motiv, explică Jainz, în mod tradițional, acțiunile de apărare sunt cele din sănătate, farmaceutice și telecomunicații, însă acestea au început să piardă.
Problema este că, exact în aceste tipuri de acțiuni îți dorești să fie bani tăi investiți atunci când vine o recesiune, despre care Jainz susține că urmează să se întâmple în maxim un an de zile.
“Dispersia a crescut, pentru că, oamenii au vândut activele pierzătoare și le-au cumpărat pe cele ale câștigătorilor” a spus managerul de fond, descriind acțiunile companiilor din tehnologie drept prea costisitoare.
„Acum, sectoarele subperformante sunt exact acelea de care veți avea nevoie pentru a vă proteja atunci când va avea loc următoarea recesiune economică, care urmează să se întâmple probabil în următoarele 12-18 luni”
Acțiunile unor giganți din domeniul tehnologiei, Amazon și Netflix, supraevaluate
După opinia unor investitori, acțiunile din domeniul tehnologiei au devenit atât de scumpe încât nu mai au spațiu de creștere. Și chiar și așa, nu toată lumea este de acord cu acest lucru, mai ales că, așa cum vedem, încă se bagă bani în continuare în companii precum Netlfix sau Amazon, care au înregistrat creșteri spectaculoase de 104%, respectiv 46,7% față de anul trecut.
Între timp, cei mai puțini performanți, așa cum au fost descriși de Jainz, de exemplu S&P-urile telecom și indicii din dimeniul medical, au scăzut cu 11,4%, și respectiv cu 3,51% în ultimul an. În această perioadă, tehnologia informației a crescut cu 14,1% pe an.
“În mod normal ai nevoie de o nouă generație care să vină și să facă exact aceeași greșeală pe care noi toți am făcut-o acum 20 de ani. Și probabil că eu n-am să mai apuc alta până înainte de pensie, undeva peste 20 de ani.Însă sunt prea mulți în acest moment care-și mută banii din sectoarele sigure de care am avea nevoie pe parcurs.”
Destul de recent, Fasanara Capital, un fond de investiții cu sediul la Londra, a prezis accentuarea situației, referindu-se la o creșetere a frecvenței “value-at-risk shocks” sau „VaR” care se referă la riscul asumată de o societate direct sau în cadrul unui portofoliu de acțiuni, ca indicator al fragilității pieței globale. Totodată, Fasanara a reușit să prezică corecția de la începutul lunii Februarie, cu două săptămâni înainte.
Iar cei de la Fasanara nu sunt singurii care susțin că valorile din piața de azi sunt supraevaluate, mult chiar peste situația din 1929, 2000 sau 2007.
Cu toate aestea sunt încă mulți care privesc cu optimism piețele actuale. De exemplu, într-o notă a Credit Suisse de săptămâna trecută se susținea că există “semne care prefigurează în mod clar o creșterea economică accelerată în Statele Unite în a doua jumptatea a anului 2018, iar asta va genera un climat favorabul acțiunilor și anumitor mărfuri.”
Criza se apropie. Ea va debuta în a doua jumătate a anului 2019
Previziunile lui Ralph Jainz se potrivesc aproape perfect cu părarea deputatului român Remus Borza. Mai cunoscut și ca salvatorul Hidroelectrica, Borza declara în Aprilie 2018, pentru Evenimentul Zilei următoarele:
„Criza se apropie. Ea va debuta în a doua jumătate a anului 2019 și va ajunge la apogeu în 2020. Facem precizarea că salariile în Statele Unite au crescut în 2017 cu 2,5 % și inflația a ajuns la 2%! În România salariile au crescut în 2017 cu 22% în sectorul bugetar și cu 10% în cel privat, iar inflația a fost 3,1%. În februarie 2018, inflația a atins nivelul record de 4,7%. Concluziile le trageți dumneavoastră.”
În luna Mai, miliardarul Geoge Soros a vorbit și el despre apropierea unei noi crize financiare, și propunea o Europă unită sub moneda Euro, astfel încât să dispară ideea unei Uniuni cu mai multe viteze.
Recent și Banca Națională a României a trecut la adoptarea unor măsuri “anti-criză” respectiv, reducerea gradului de îndatorare a populaţiei. La fel s-a procedat și în 2008, atunci când Mugur Isărescu a crescut dobânzile și aplicarea unui regulament pentru blocarea creditării. Așa se întâmplă și azi. Reducerea gradului de îndatorare va conduce, probabil, la plafonarea şi chiar la scăderea preţurilor din piaţa imobiliară.
Cristian Sima:“Inflatia va distruge economia mondială. Economia românească va avea o inflație de peste 10% peste un an.”
Chiar ieri pe pagina sa de socializare, brokerul Cristian Sima, fostul director al Bursei de la Sibiu, și fost administrator al WBS Holding (una dintre primele firme de borkeraj din țara noastră) avertiza:
„Robor la 2.92%, acum trei luni vă spuneam ca va fi 3%, acum vă spun ca peste un an va fi 7% și toți cei cu credite vor crăpa să își vor pierde casele. Aveați un job la o multinațională și nu vă pasă ca Viorica conduce România, peste un an o să vă pese, dar va fi prea tirziu.”