USR s-a prezentat de la început ca fiind un partid ”altfel”. În unele cazuri, chiar a fost. În altele, precum cel de la Medgidia, USR procedează exact așa cum au procedat toate partidele cu vechime, alegând să candideze la primărie cu Bogdan Moșescu, în realitate, singura variantă a partidului, după eșecul USR de găsi și păstra un candidat curat și care să nu mai fi făcut politică. Pe scurt, la Medgidia USR candidează cu o rezervă, dar nu genul acela de rezervă de pe bancă, ci genul acela de rezervă adusă din public. Moșescu a fost singurul care a dorit să candideze pentru USR, la Medgidia așa că, în lipsă de soluții, USR a ales această variantă insalubră. Cel mai grav este că USR a trecut peste problemele grave de ”integritate” pe care le are Moșescu, din disperarea de a avea un candidat. Între a candida cu un domn problemă ca Moșescu și a nu avea candidat, USR a ales prima variantă, trădând faptul că vechile metehne s-au prins și de partidele politice noi. USR ar fi putut să dea un exemplu de zile mari dar nu a făcut-o.
Luat de pe stradă și ”așezat” în funcții bine plătite
La 28 de ani, Moșescu are deja toate defectele unui politician veros. Nimerit în campania electorală în anturajul lui Valentin Vrabie, puștiul i-a căzut cu tronc primarului, doar pentru că avea imaginea unui tânăr intelectual cu reale perspective. Adevărul e că Moșescu are talentul ăsta, să te păcălească la prima vedere, dând impresia că e un etalon al noii generații. E nevoie de timp pentru a vedea cu adevărat putreziciunea din spatele mărului care pare frumos.
Valentin Vrabie l-a luat de mână și l-a făcut City Manager al municipiului Medgidia. Nu cred că-și închipuie cineva, ținând cont de prietenia dintre cei doi, că Moșescu a ajuns în funcție studiind din greu și mai ales, depășind concursuri dificile. Adevărul e că nu știm nimic despre concursul prin care tânărul Moșescu a ajuns în funcție. Vrabie l-a dorit acolo, lucrurile s-au rezolvat, iar moralistul Moșescu n-a avut nimic de comentat.
Și tot Vrabie l-a așezat și în consiliul de administrație de la Spitalul Municipal. Să fie bine ca să nu fie rău, cum s-ar spune.
Salarii regești pentru Moșescu și familia
Imaculatul Bogdan Moșescu nu a declarat niciodată public salariul pe care-l încasa de la Primăria Medgidia, pentru funcția de City Manager. Motivul l-am aflat în urma unei solicitări către instituție, în urma căreia ni s-au prezentat cifrele.
21.693 de lei încasa brut, la Primăria Medgidia, Bogdan Moșescu. Adică 12.691 de lei în mână, lunar. Adică de 5-6 ori salariul minim pe economie sau de 4 ori salariul mediu pe economie.
97.000 de euro a primit Bogdan Moșescu remunerație, în mână, în toată perioada în care a fost administrator public al Primăriei, iar costul brut pe care l-a suportat Primăria timp de trei ani a fost de 166.000 euro.
Și, ca să fie copilul fericit, Vrabie a avut grijă și de logodnica tânărului, pe care a angajat-o în Primăria Medgidia, la două săptămâni după el. Angajată la biroul de proiecte europene, logodnica lui Moșescu s-a bucurat și ea de o remunerație demnă de iubita șefului. 14.872 de lei încasa brut domnișoara, însemnând după un calcul simplu că după impozite, băga direct în buzunar suma netă de 8700 de lei, lunar. Adică aproximativ 66.000 de euro în trei ani, un cost, cu tot cu impozite de 113.000 euro pentru administrația din Medgidia.
Mai departe, după ce a prins un pic de cheag în administrația locală, Moșescu și-a adus aproape și cumnata. Oana Buzoianu, angajată în februarie 2017 la serviciul juridic, a încasat 7991 de lei lunar, adică 12.880 de lei brut. A fost șefa departamentului juridic (doar nu era să fie un funcționar de rând) și a avut control total pe achizițiile instituției.
Mai multe detalii, oferite de echipa Constanta.ro, aici: https://constanta.ro/2020/02/03/bogdan-mosescu-si-famiglia-lui-incasari-de-sute-de-mii-de-euro-de-la-primaria-medgidia/
Șapte cursuri de formare profesională a plătit Primăria Medgidia pentru Bogdan Moșescu, șase pentru logodnica Alexandra Ștefan și cinci pentru cumnata Oana Buzoianu. Tinerii amorezați și cumnata s-au plimbat prin țară, mergând la cursuri împreună, pe banii administrației.
Încă din 2018 am semnalat problemele grave de legalitate din activitatea City Managerului Bogdan Moșescu: https://constanta.ro/2018/04/02/bogdan-mosescu-pretinde-moralitate-si-transparenta-declaratiile-lui-de-avere-arata-ca-e-un-mincinos/
De altfel, Bogdan Moșescu ne-a blocat pe Facebook, atunci când I-am semnalat faptul că într-o zi de 1 iunie și-a copiat mesajul adresat copiilor, de pe google. Curat caracter, nimic de zis.
Bani mulți, muncă ioc. Moșescu ”trecut ca mortu pe cruce”
Când apare, rar, în spațiul public, Moșescu vorbește tuturor despre proiectele sale pentru care a muncit zi și noapte. Ceea ce e complet neadevărat. Într-unul dintre accesele sale de sinceritate abruptă, din mediul online, primarul Valentin Vrabie trăda modul în care s-au desfășurat lucrurile în Primăria Medgidia. ”Ai fost trecut ca mortu pe cruce, proiectul e de pe vremea lui Iordache, înțeleg că vrei să furi munca întregii Primării din 2016. La cererea de finanțare scrisă de o firmă de consultanță a fost trecută o echipă și cum tu vroiai să fii scris și pozat peste tot, ți-am făcut pe plac. Doar atât. Nu ai întocmit sau semnat niciun document, tu ai fost doar secretara proiectului pe care l-au făcut proiectanții și ai îndosariat hârtiile făcute de alții. Cererea de finanțare a făcut-o o firmă de consultanță și am semnat-o eu, tu neavând niciun rol. Doar fițe și poze”, era răspunsul pe care Vrabie i-l arunca fostului său protejat. Un răspuns care, culmea, nu e doar o critică aruncată la mânie, pentru că se leagă cu realitatea pe care am găsit-o la capitolul achiziții, acolo unde Primăria Medgidia a plătit miliarde pentru servicii de consultanță și de scriere a proiectelor.
Mai pe înțelesul tuturor, Primăria Medgidia a plătit cu bani grei câteva firme private, pentru a-i scrie proiectele cap coadă și a întocmi documentația aferentă. La sfârșit, tânărul Moșescu s-a pozat cu maldărul de documente, dând impresia că a muncit enorm, când de fapt, lucrurile nu erau deloc așa. A fost nevoie doar de cearta dintre cei doi jupâni ai Medgidiei pentru ca adevărul să iasă la iveală.
Bifăm o nouă situație jenantă, care i-a convenit de minune lui Bogdănel și mergem mai departe.
Candidat, după ce n-a mai vrut nimeni să candideze
După ce Vrabie l-a dat afară, Moșescu a continuat să dovedească frumosul caracter pe care-l deține. Dincolo de zecile de plângeri pe care i le-a făcut primarului, fără să mai conteze ajutorul primit în trecut, Bogdănel și-a căutat un viitor politic, fiind convins că are valoare și că medgidienii îl vor vota în număr mare. Căutând soluții, Moșescu s-a aruncat în brațele grupului format din ”refuzații” primarului Valentin Vrabie, care l-au împins, după tatonări cu aproape toate organizațiile de partid din municipiu, la recent înființatul USR.
Doar că în organizația respectivă exista deja o echipă, cu un lider curat și care nu mai făcuse politică niciodată, așa cum dicta linia partidului, situație care îi încurca teribil pe Moșescu și ai lui. Așa că s-a trecut la dezbinare și scandaluri și diversiuni, până când, într-un final, sătui de mizeria pe care Moșescu o împroașcă, toți membrii organizației au trecut în grup la Partidul Mișcarea Populară. Vă dați seama? Vorbim de oameni care nu mai făcuseră politică, forțați să suporte o posibilă etichetă de traseiști, doar ca să scape de acest domn.
Din acel moment, petrecut în februarie 2020, organizația PMP, formată din foștii USR-iști, a luat amploare, având o activitate susținută și vizibilă, în timp ce peste USR Medgidia s-a așternut liniștea. Moșescu, rămas unicul candidat și probabil unicul membru, nu apare pe nicăieri, nu combate, nu face politică, nu-și prezintă intențiile.
Nu a sharuit nici măcar imaginile video cu el, de la lansarea propriei candidaturi. Te face să te întrebi dacă într-adevăr își dorește să câștige aceste alegeri.
Cam acesta este, pe foarte scurt, portretul moral al candidatului Bogdan Moșescu. Un candidat care face de râs USR și tot ceea ce se presupune că reprezintă acest partid. Dar, așa e în politică, disperarea după orice vot în plus te face să-ți calci pe principii de multe ori, iar USR se pare că nu face excepție de la această regulă.
Apropo, o întrebare de final, pentru USR și Bogdan Moșescu, la care încă nu am primit răspuns, deși am mai adresat-o: de ce a simțit nevoia tânărul candidat să-și doneze toată averea, de aproximativ 150.000 de euro către apropiați, înainte de a se angaja în administrația locală? E o întrebare retorică, evident.
[…] Mai multe detalii AICI […]