Ați văzut probabil acel clipuleț în care o doamnă, membru al PNL Constanța, se luptă cu botoxul din propriile buze pentru a reuși să ne explice, cumva inteligibil, situația dezastruoasă a dalelor din Piața Ovidiu. Sâsâiala oferită de buzele umflate excesiv, coroborată cu gesturile prin care doamna dorește parcă să se lepede de energie negativă, dau naștere unui clipuleț ce poate fi încadrat lejer la capitolul comedie de stradă.
Pe doamnă o cheamă Mihaela Andrei, este consilier local în funcție, de patru ani, a mai fost consilier județean în mandatul anterior și se prezintă drept antreprenor. În realitate, datorită faptului că face parte dintr-un partid politic, a prins un post călduț de jurist în administrația Portului Constanța, cariera de antreprenor cu care se laudă fiind doar o păcăleală. Bine, nici nu te poate mira, pentru că doamna nu lasă deloc impresia unui geniu al afacerilor de pe litoral.
Pretinsul antreprenor Mihaela Andrei a reușit însă într-un mod dubios să se învârtă de frumușica sumă de 300.000 de euro pe care, deși i-am cerut explicații, nu a reușit să o justifice.
Vă explicăm pe îndelete, nu vă impacientați.
Conform declarațiilor de avere depuse de Mihaela Andrei în 2013, 2014 și 2015, doamna duce un trai chiar modest. Un salariu de 4000 de lei din port, soțul care câștigă cam jumătate, alocația copilului și două credite de vreo 25.000 de euro împreună, care așteaptă să fie plătite.
Atât de dramatică e situația doamnei Mihaela Andrei, de te și întrebi cum naiba face să supraviețuiască.
Totul până la declarația de avere depusă în 2016, din care aflăm că doamna Mihaela Andrei a cumpărat, împreună cu soțul, nu una, nu două, CINCI case de vacanță în Năvodari. Și nu oriunde în Năvodari, punctul de lucru deschis exact într-una din aceste căsute indicând o locație de lux: Mamaia Nord.
Primul gând care îți trece prin minte, ca jurnalist, este … din ce bani nene? Trei căsute de 44 mp, una de 175 de mp și una de 124 mp, în Mamaia Nord, vorbim despre niște sute de mii de euro. În declarație nu apar noi credite, așadar cum s-a împroprietărit doamna Andrei cu cinci case de vacanță în Mamaia Nord?
Singura soluție, oarecum venită și din obligația jurnalistică, a fost s-o întrebăm chiar pe doamnă.
”Răsfoiam declarațiile dumneavoastră de avere și n-am putut să nu observ că în 2016 ați cumpărat nu una ci chiar cinci case de vacanță la Năvodari. Sunt obligat să vă întreb, cum ați reușit să le achiziționați dintr-un salariu destul de modest? Vă rog să-mi răspundeți aici, dacă nu cer prea mult, doresc să public răspunsul dumneavoastră. Mulțumesc!”, a fost întrebarea jurnalistului.
”Din cele 5 case achiziționate impreuna cu fostul meu sot , una a fost in suprafața de 175 mp unde am locuit împreună cu familia, celelalte case de vacanta asa cum figurează, sunt de fapt niste casute de lemn, pe care am vrut sa le folosim in vederea închirierii, s-au degradat in timp si le-am folosit ca magazii. Ulterior am vandut si mi-am cumparat un apartament in Constanța. Multumesc si eu!”, a fost răspunsul doamnei Mihaela Andrei.
Și-atunci, evident, am fost curioși să aflăm cu cât a vândut aceste magazii nesemnificative din Mamaia Nord, care s-au degradat în ultimul hal în doar patru ani. Răspunsul, l-am găsit chiar în declarațiile de avere depuse anul trecut de interlocutoarea noastră. Una dintre căsuțe i-a revenit soțului în urma divorțului, trei dintre ele s-au vândut cu 32.500 de euro fiecare, iar ultima cu micuța sumă de 95.000 de euro. Ceea ce înseamnă că în anul 2015, doamna Mihaela Andrei a devenit subit proprietara unor clădiri de 192.500 plus casa rămasă soțului, care era cea mai mare, așadar valora cel puțin 100.000 de euro și aceasta. Vorbim așadar de proprietăți de 300.000 de euro ajunse în posesia doamnei Mihaela Andrei, dintr-un venit familial de 6000 de lei lunar. Și, nu, nu vă gândiți că banii s-au făcut din afaceri.
Antreprenorul Mihaela Andrei, așa cum e prezentată doamna de colegii de partid, a fost acționar în două societăți comerciale.
FirstPage SRL a încasat 3839 de lei în 2010 și a pierdut 12.374 de lei în timp ce în 2011 a încasat 4504 lei și a pierdut 29.276 lei. În rest, până la radierea din 2014 zero pe linie.
Cea de-a doua societate a dus-o un pic mai bine înregistrând în 2016 un profit de 5500 de euro, dar a sfârșit tot cu pierderi și inevitabila radiere.
Deci, de unde proprietățile de 300.000 de euro apărute din senin pe numele familiei Andrei, în 2015?
Familia Mihaelei Andrei are PSD în ADN?
Ca o încheiere la această poveste, trebuie să menționăm că fostul soț al Mihaelei Andrei, de care a divorțat de curând, este Oliver Andrei, un apropiat al PSD Constanța, organizație de partid care l-a detașat ca șef al Protecției Consumatorului Tulcea.
Nici tatăl Mihaelei Andrei nu e deloc străin de PSD. Cândva un membru cunoscut al Partidului Democrat, Vasile Halici este în prezent candidatul PSD pentru Primăria Corbu.
Așadar, povestea doamnei Mihaela Andrei e simplă. E antreprenor, dar nu prea. Printr-un truc magic a intrat în posesia unor imobile în valoare de 300.000 de euro pe care nu și le permitea iar familia ei e cu PSD-ul.
Bifăm încă un nume cu probleme grave de integritate pe lista de consilieri locali a PNL Constanța și ne întrebăm și azi, există oameni cinstiți pe lista respectivă?
P.S. Vom sesiza Agenția Națională de Integritate, pentru că în această poveste avem implicați nu unul ci doi bugetari care au devenit peste noapte mai bogați cu proprietăți de 300.000 de euro, situație foarte gravă care indică o spălare de bani de toată frumusețea.