Conturile Primăriei Mangalia vor fi blocate de executorul judecătoresc. Adio borduri!

Cristian RaduPrimăria Mangalia ar putea fi uşurată, chiar mâine, de aproximativ 600.000 de euro, într-un dosar de executare silită deschis de BEJ Grasu Gelu Iulian. Executarea ar putea pune pe butuci planurile de investiţii din sudul litoralului. Întregul impas dramatic a fost creat de fostul primar Claudiu Mihai Tusac, după ce a scos de pe traseul de transport cu minicare firmele care câştigaseră licitaţia din anul 2007, pentru a face loc unor constănţeni aleşi pe sprânceană. Ulterior, firmele prejudiciate au câştigat procesul intentat Municipiului Mangalia. Deşi în mod public nu a comentat situaţia, actualul primar Cristian Radu l-a acuzat pe avocatul angajat de Tusac de „apărare cu viclenie a intereselor municipalităţii”.

Răul incomensurabil făcut Mangaliei de Claudiu Tusac continuă să perturbe şi la momentul de faţă activitatea autorităţilor locale din sudul litoralului. Pe lângă sutele de miliarde împrumutate de actuala administraţie pentru plata datoriilor către agenţii economici făcute de regimul anterior, iată că se apropie şi scadenţa de plată a unor prejudicii imense. Chiar mâine, vistieria Municipiului Mangalia ar putea fi golită, dintr-un foc, de 600.000 de euro.

Tusac n-a vrut să respecte o hotărâre judecătorească

Întreaga poveste bulversantă are legătură cu eliminarea firmelor mangaliote Erdan Import Export SRL şi Filli I Com SRL de pe traseul de minicare din staţiunile aferente localităţii.
Cele două societăţi câştigaseră o licitaţie publică pentru prestarea serviciului, însă fosta administraţie Tusac a refuzat să încheie un contract cu acestea, preferând să deruleze o procedură paralelă pentru încredinţarea traseelor către o firmă constănţeană. Reprezentate de celebrul avocat Gabriel Grigore, cele două societăţi scoase în mod abuziv din joc au obţinut mai multe hotărâri judecătoreşti favorabile, care obligau Primăria să încheie contractele. Deranjaţi că le spune Justiţia ce să facă, foştii oficiali ai Primăriei Mangalia au băgat hotărârea într-un sertar, la o cură de praf. Era perioada în care Claudiu Tusac se considera mai deştept decât instanţele de judecată, hotărând în locul acestora dizovarea Consiliului Local şi alte minuni demne de un eventual top al abuzurilor din România. Păgubiţii s-au întors în instanţele de judecată, iar la 8 iunie 2012 au obţinut sentinţa civilă 2089 a Tribunalului Constanţa. Prin aceasta, Primăria a fost obligată să plătească despăgubiri celor două firme prejudiciate de Tusac, în cuantum de 2.657.953 de lei. Municipalitatea mangaliotă a declarat recurs la Curtea de Apel Constanţa, însă după scurgerea termenului în care avea dreptul să o facă. Ulterior, cele două firme au demarat procedurile de executare silită.

Administraţia Radu l-a dat în gât pe avocat, pentru viclenie

Toate acţiunile Primăriei de a preîntâmpina un astfel de deznodământ au eşuat lamentabil. Avocaţii Primăriei au formulat contestaţie la executare, însă aceasta a fost respinsă şi pe fond, şi în recurs. În ultimul ceas, administraţia Radu a deschis un nou proces, pentru revizuirea sentinţei civile din 8 iunie 2012. În motivarea acestuia, se arată că: „Municipiul Mangalia – persoană juridică de drept public – a fost apărată cu viclenie de către cei însărcinaţi să-i apere interesele”. Deşi l-au turnat pe propriul avocat – care, culmea, este un mare nume în lumea justiţiei, fiind până acum dincolo de orice dubiu că s-ar putea preta la vinderea proceselor – băieţii de la Primărie n-au rezolvat nimic.

Ultima tergiversare

La sfârşitul anului trecut, Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică Mangalia a înştiinţat Primăria de înfiinţarea propririi, solicitând să-i fie comunicat contul care urmează să fie executat silit. Primăria a invocat o prevedere care permite unităţilor administrative să ceară un termen de şase luni de răgaz, pe fondul lipsei de lichidităţi. Însă termenul în cauză expiră pe 23 mai 2013. Facem precizarea că executarea silită nu poate privi sumele destinate funcţionării, ci doar pe acelea destinate investiţiilor. În acest context, dată fiind suma de aproximativ 600.000 de euro, executarea silită ar putea pune pe butuci planurile de dezvoltare ale administraţiei Radu.
Biroul de relaţii cu presa al Primăriei Mangalia nu a dorit să formuleze un punct de vedere, invitându-ne să depunem o cerere scrisă, la care să răspundă în termenul legal de 30 de zile. De cealaltă parte, directorul general adjunct al Trezoreriei Mangalia, Merzie Bonciu, a declarat că a înştiinţat Primăria, printr-o adresă, că termenul în cauză se împlineşte pe 23 mai 2013. La prejudiciile câştigate de cele două firme se adaugă onorariul de executare silită, ceea ce face ca întreagul debit să ajungă la peste 27 de miliarde de lei vechi. Rămâne de văzut dacă noua administraţie de la Mangalia va recupera aceşti bani, printr-o acţiune în regres, de la fostul primar, sau de la contribuabilii plătitori de impozite şi taxe speciale.

Adrian Carlescu

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular