No menu items!
No menu items!

Teodosie a trimis în judecată un politician, la instanţa… bisericească

Teodosie-MascasTeodosie l-a trimis în judecată pe un consilier judeţean din Constanţa, dar nu la Tribunal, ci în faţa instanţei autonome bisericeşti, pe care o conduce, pentru a-l trage la răspundere că prea îl critică în presă şi prea i-a făcut plângeri penale pe la toate parchetele… lumeşti. Politicianul a fost preot acum 12 ani, însă a folosit ocazia pentru a le arunca „judecătorilor” în sutană câteva adevăruri dureroase în faţă despre devalizarea IAS Nazarcea şi deturnarea fondurilor de cult pentru construirea unui complex turistic la Dorna Arini, în care se organizează tabere de slăbit, carnavaluri şi masaje anticelulitice. La final, alesul judeţean a înţeles să recuze instanţa clericală, invocând, printre altele, şi faptul că preşedintele acesteia, preotul Vasile Adrian a fost parte într-un dosar penal, pentru vătămare corporală din culpă.

Demult, la începutul carierei sale, Gabriel Mascas a fost preot. În 2001, însă, acesta şi-a dat demisia, în timp ce instanţa disciplinară bisericească îl judeca pentru acuzaţii care i-au fost aduse la scrut timp după venirea, la Constanţa, a ierarhului Teodosie Petrescu. Procesul intern s-a sistat, fără nici o soluţie. Mai mult, pentru a aplana conflictul dintre Teodosie şi Mascas, ÎPS Lucian – care încă păstorea spiritual eparhia – i-a dat preotului binecuvântarea de a înfiinţa o biserică ortodoxă în Canada. Ani de zile, a slujit pe continentul american. Când s-a întors în ţară, Teodosie nu a vrut să-i mai recunoască nici o calitate de slujitor al altarului. În acele condiţii, Mascas a început o serie de procese cu Arhiepiscopia şi a formulat mai multe plângeri penale împotriva lui Teodosie, în calitatea pe care o avea de preşedinte al unui sindicat al preoţilor, autorizat în anii 90 de instanţa civilă. În aceeaşi calitate, s-a implicat în apărarea mai multor preoţi caterisiţi din motive îndoielnice la consistoriul tomitanului. Supărat de deranj, arhiepiscopul a reacţionat în presă, declarând, în 2010, că Gabriel Mascas a fost caterisit, fiind aşadar un răspopit. Când era evident că Teodosie nu vrea să-l reprimească în biserică, Mascas a găsit momentul oportun ca să intre în politică. S-a înscris în PPDD, iar la alegerile din iunie 2012 a devenit consilier judeţean. În noua calitate, criticile sale împotriva şefului bisericii dobrogene au dobândit o şi mai mare greutate.

Nu am fost turnător la Securitate ca dl Teodosie

Văzând că nu se astâmpără, Teodosie i-a trimis o citaţie, pe 19 iunie 2013, anunţându-l să se prezinte la judecată, în faţa consistoriului eparhial, sub acuzaţia de a-şi fi denigrat ierarhul, de a deţine un pistol, de a se fi împărtăşit altfel decât cu epitrafirul pe grumaz şi de a fi intrat în politică fără binecuvântarea sa. Cum din biserică-l dăduse de mult afară, rămâne că noul proces nu putea fi decât o încercare să-l dea afară şi din împărăţia cerurilor sau poate de la Consiliul Judeţean, pe lipsa de binecuvântare. Oricum ar fi, pe 4 iulie, când fu sorocul judecăţii, politicianul s-a prezentat la Biserică, recuzând ceea ce a numit „consistoriul tâlharilor” şi lăsând drept dovadă un memoriu succint. „Ierarhul meu nu poate fi dl Teodosie! Un ierarh adevărat al BOR nu săvârşeşte fapte necanonice, infracţiuni, fapte antisociale, nu minte, nu devine turnător la Securitate cu nume conspirativ (Mache – n.r.), nu cateriseşte preoţi după bunul plac şi respectă ca monah jurămintele de castitate, sărăcie şi ascultare!” – a arătat Mascas în memoriul său. „Am intrat în politică din anul 1977, în mişcarea anticomunista pentru Drepturile Omului în România «Paul Goma», în 2010 în PPDD, nu am fost turnător la Securitate ca dl Teodosie, nu am susţinut PSD-ul ca dl Teodosie şi nu am făcut poliţie politică şi canonică cu preoţii ca dl Teodosie. Dl Teodosie de la cine a primit binecuvâtarea ca turnător la Securitate? De la dl Nastase? Sau de la PF Patriarh Teoctist?” – a continuat acesta.

Teodosie, ce-ai făcut cu banii?

„Consider adunarea dv.drept Consistoriul Tâlhăresc (Sinod Efes 449) şi îmi retrag acuzele în momentul în care îl veţi judeca pe dl Teodosie pentru :

– devalizarea Fermei Nazarcea, însuşirea subvenţiilor, şi a celor 10 miliarde de lei acordaţi de Guvernul Năstase

– dovada construirii aşezămintelor sociale la Nazarcea

– incompatibilitatea declaraţiei de interese ca Preşedinte al Fundaţiei Procopie şi Elisabeta şi demnitatea de «episcop»

– Fundaţia deţine un centru balneoclimateric care tratează şi celulita!!!!

– cum a reuşit să acumuleze datorii la RADET Constanţa

– cu ce bani a construit centrul Dorna Arini

– de ce are un comportament de interlop şi călău securist cu preoţii şi familiile lor caterisindu-i şi transferându-i după bunul plac, potrivit dictonului «uite popa nu e popa»

– care a fost scopul «stopajului la sursă al salariilor preoţilor»

– nerespectarea unei sentinţe civile sau hotărâri judecătoreşti

– de la venirea sa la Tomis, a distrus imaginea Bisericii, coborând  în sondajele de opinie

– favorizarea unor infractori şi repunerea în serviciul divin ex. Pr Roman Valeriu

– populaţia Constanţei semnează petiţia de demitere a dlui Teodosie, iar dv vreţi să mă judecaţi pe mine!!??” – mai arată Gabriel Mascas în memoriul său.

Adrian Carlescu

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular