Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost arestat preventiv pentru a doua oară, în cursul săptămânii trecute, mandatul fiind emis de către procurorii DNA în lipsă, știut fiind faptul că acesta se află la tratament în Statele Unite ale Americii încă din luna aprilie a anului curent.
În ciuda acestui fapt, deși legea o impune, prefectul de Constanța refuză cu obstinație să-l suspende din funcție pe Nicușor Constantinescu, răspunsul pe care ni l-a oferit în legătură cu această chestiune fiind o invenție pe care legea 215 nu o prevede, în fapt doar o scăpare pentru actualul prefect care nu are curajul de a lua o asemenea măsură.
Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Instituția Prefectului – Județul Costanța cu nr. 7733/01.08.2014, vă comunicăm faptul că potrivit legii la care faceți referire, Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată cu modificările și completările ulterioare, măsura suspendării din funcție a președintelui consiliului județean intervine în situația unei hotărâri judecătorești definitive prin care se dispune măsura arestului preventiv.
Acesta este răspunsul pe care l-am primit de la cancelaria Prefectului în cursul zilei de astăzi, răspuns care vine totuși în contradicție cu legea menționată, în al cărui articol 56 scrie în felul următor: ”Mandatul de consilier local se suspenda de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Masura arestarii preventive se comunica de îndata de catre instanta de judecata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului. (2) Suspendarea dureaza pâna la încetarea situatiei prevazute la alin. (1). Ordinul de suspendare se comunica de îndata consilierului local.”, specificând la articolul 100 că mandatul de consilier județean se suspendă în condițiile art. 56. Evident, legea e mai mult decât corectă, pentru că un consilier județean, primar sau consilier local, nu are cum să-și exercite funcția în condițiile în care este arestat preventiv, indiferent că această situație este definitivă sau contestată de către cel aflat în cauză.
Pentru a lămuri și mai concret situația, trebuie să amintim cazul primarului din Bacău, Romeo Stavarache, suspendat din funcție de către prefect, la doar o zi după luarea măsurii de arest preventiv împotriva acestuia, măsură pe care Stavarache a contestat-o în această săptămână la Înalta Curte de Casație și Justiție.
“Ordinul de suspendare din funcţie a primarului Romeo Stavarache este valabil până la eventuala emitere a unei alte hotărâri de către instanţă prin care se suspendă măsura arestului preventiv. Dacă după 29 de zile măsura arestului preventiv este prelungită, atunci voi emite un nou ordin prin care primarul Romeo Stavarache va fi suspendat în continuare din funcţie”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX prefectul judeţului Bacău, Dorian Pocovnicu.
Ținând cont de faptul că prefectul de Constanța, Radu Volcinschi, este la al doilea abuz de acest fel, Nicușor Constantinescu fiind arestat preventiv de două ori în ultima perioadă, considerăm moral și oportun ca reprezentantul Guvernului în teritoriu să-și prezinte demisia, fiind efectiv clar faptul că acesta nu este capabil să-și desfășoare activitatea în conformitate cu legile statului.
Prefectul Volcinschi continuă abuzurile lui Eugen Bola
Demn de menționat este faptul că actualul prefect este un bun continuator al abuzurilor pe care înaintea sa le-a săvârșit prefectul Eugen Bola, care în noiembrie 2012 și-a început mandatul uitând să conteste un NUP dat de procurori într-o plângere făcută înaintea sa de Claudiu Palaz care în calitatea de prefect reclama faptul că Bogdan Bola (fiul fostului prefect) a prelungit ilegal un referendum local. Instalarea lui Eugen Bola a coincis cu momentul în care procurorii au decis neînceperea urmăririi penale împotriva lui Bogdan Bola, decizie pe care tatăl, abia înființat ca prefect, trebuia s-o conteste. Dar cum să ataci o decizie știind că s-ar putea să-i faci rău chiar propriului fiu? Prefectul a ales să ignore o obligație legală, pentru a-și proteja fiul, interesantă fiind poate o comparație cu actualul președinte, Traian Băsescu, omul care nu a mișcat un deget pentru a-și ajuta fratele închis deja în arest preventiv de o bună perioadă de timp, deși cu toții înțelegem că avea pârghiile necesare s-o facă.
Eugen Bola este de asemenea celebru pentru faptul că la mai bine de șase luni de zile după decizia Agenției Naționale de Integritate, uitase să-l suspende din funcție pe primarul comunei Poarta Albă, găsit incompatibil de instituția cu pricina, primar care știind metehnele prefecților instalați sub Victor Ponta, nici măcar nu s-a sinchisit să conteste decizia în instanță.