Biserica Sf. Mina, ținta unui nou proces. Arhiepiscopia se consideră proprietar, pentru că a stropit cu ghiocul clădirea

În luna martie a anului 2013, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului șocau opinia publică, luând decizia de a-l caterisi pe unul dintre cei mai iubiți preoți ai locului, părintele Nicolae Picu. Decizia, nejustificată în mod real nici până în ziua de astăzi, venea la pachet cu o altă hotărâre aberantă, aceea de a trece în proprietatea Arhiepiscopiei atât biserica Sf. Mina cât și centrul social ARCA, ambele construite și îngrijite începând cu anul 1992, de Asociaţia Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, în a cărei proprietate s-au aflat clădirile timp de mai bine de 20 de ani.

Biserica Sf. Mina și centrul ARCA s-au confiscat printr-un fals grosolan, demontat de instanță

intabulare-Arhiepiscopie1“În calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, pr. Picu Nicolae nu s-a îngrijit de bunurile sacre ale parohiei (clădirea bisericii şi oficiul parohial) mai mult, a contribuit la înstrăinarea acestora. În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei Asociaţii, fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române (cu caracter de lege), care reglementează fără echivoc că o biserică, imediat după sfinţirea ei trece de drept în proprietatea şi folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile afectate ei. Or, pr. Picu Nicolae în loc să facă toate diligenţele legale pentru a duce la îndeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la înstrăinarea lor”, spuneau în acea perioadă, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, reprosându-I părintelui Picu o vină, nu numai ”inventată” dar mai ales o chestiune tolerată timp de 20 de ani. .
Fețele bisericești știau însă că simpla stropire cu ghiocul a unei clădiri, nu poate aduce de la sine proprietatea, fapt pentru care, cu ajutorul angajaților OCPI Constanța, s-a intabulat dreptul de proprietate asupra construcțiilor realizate de Asociația Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, pe malul lacului Tăbăcăriei, Arhiepiscopia Tomisului devenind astfel proprietara Bisericii și a dependințelor, printr-un act emis complet nejustificat. De altfel, după mai multe luni de zile în care cele două părți și-au tranșat problema la Judecătoria Constanța, instanța a decis să nu legitimeze falsul și să anuleze intabularea făcută fără temei legal, astfel că, Asociaţia Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina a redevenit proprietarul de drept al Bisericii de lemn din parcul Tăbăcăriei.
Arhiepiscopia Tomisului: ”Ne cereți scuze, ne dați Biserica și … mai vedem”
Învinși în fața instanței de judecată, reprezentanții Arhiepiscopiei au continuat să se poarte precum adevărații proprietarii ai micuței Biserici. Victor Picu, președintele asociației care deține în mod real biserica și centrul social, a dat dovadă de bunăvoință și a chemat la mediere conducătorii Arhiepiscopiei dobrogene, sperând ca astfel să se găsească soluții, prin care să se revină la situația din 2013. Dorințele lui s-au lovit însă de un zid, pretențiile clericilor fiind exagerate. ”Ne dați biserica, ne cereți scuze și … mai vedem cu părintele Picu”, cam așa s-ar rezuma atitudinea unor oameni care ar trebui să fie pioși și plin de înțelepciune, spre binele credincioșilor. De altfel, pentru că la vremea respectivă, site-ul Constanța.ro a sesizat această atitudine, care numai creștinească nu este, oamenii Arhiepiscopiei s-au supărat și au refuzat să mai poarte orice fel de negociere, alegând din nou calea Tribunalului.

În opinia Arhiepiscopiei, dacă stropești cu ghiocul o clădire, devii proprietarul ei.

În prezent, Victor Picu spune că Arhiepiscopia a deschis o nouă acțiune în instanță, cerând să se recunoască faptul că, odată sfințită de oamenii ei, biserica devine automat proprietatea unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile afectate ei. Din fericire, o știm și noi și o știu și cei de la Arhiepiscopie, o asemenea lege nu există, totul fiind în fapt doar o încercare de a mai trage de timp, până la o soluție care va veni, indubitabil, la fel ca în primul proces,  în favoarea asociației.
Victor Picu ar putea în orice zi să-și clameze dreptul la proprietate, dar spune că are răbdare pentru a nu da ocazia Arhiepiscopiei să deschidă și alte acțiuni. ”Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu bunăvoință și cu răbdare, vom ajunge și la capătul acestei situații. Biserica și centrul social sunt propritatea noastră, dar nu dorim o rezolvare a situației în forță, așa că avem răbdare ca și acest proces să se încheie, pentru a găsi apoi soluții pașnice, în favoarea Bisericii Sf. Mina și a oamenilor care iubesc acest locaș de cult”, ne-a declarat Victor Picu.
Cât despre reprezentanții Arhiepiscopiei, aceștia s-au limitat la a declara că există un proces pe rol, așa că, până la finalizarea acestuia, nu există comentarii de făcut.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular