O nouă dezbatere pentru Van Ooord a scos la iveală alți clienți țepuiți. Plus o nouă specie de delfini, cu spatele roz?!

O nouă dezbatere a fost organizată de firma TopoMiniera ieri seară, în cadrul căreia s-a stabilit impactul pe care îl va avea asupra mediului proiectul companiei olandeze Van Oord de relocare a nisipului de pe fundul mării pe plajele din sudul litoralului, care vor intra în curând în reabilitare. Din nefericire, pentru a doua oară, societatea mandatată de olandezi să prezinte raportul de mediu s-a prezentat în fața celor prezenți cu o analiză făcută superficial, care, așa cum au arătat invitații prezenți în sală, nu a respectat întru totul legea specifică și a conținut mai multe hibe care trebuie neapărat reparate. În plus, prezent la dezbatere, Traian Petrescu a arătat că a efectuat același raport, mult mai bine documentat, în trecut, pentru compania olandeză, nefiind plătit nici până la această oră, aceasta fiind deja o practică binecunoscută a celor de la VanOord în România. 

Topominiera s-a prezentat mai bine, dar tot superficial

Ca să înțelegeți despre ce e vorba, trebuie explicat că pentru a lărgi plajele, așa cum ați văzut deja în cadrul lucrărilor efectuate, nisipul necesar este ”relocat” sau ”împrumutat” din largul mării. Este vorba de peste opt milioane de tone de nisip pe care olandezii de la Van Oord le vor folosi pentru a duce lucrările la bun sfârșit, în cazul în care vor câștiga licitația de un miliard de euro, pentru lărgirea plajelor dintre Agigea și Eforie Nord. Această mutare masivă de nisip nu poate fi făcută fără un studiu temeinic legat de impactul pe care-l are asupra mediului marin. În cursul serii de ieri ne-am aflat la al doilea astfel de studiu, după ce în primă fază, studiul prezentat a fost un fiasco total.

Ieri seară, compania TopoMiniera a mizat pe biologul Răzvan Popescu Mirceni pentru a impresiona și, dacă parțial oratorul și biologul a reușit să susțină un discurs corect, specialiștii prezenți în sală au sesizat că din nou, legea nu a fost respectată, multe dintre capitolele obligatorii ale raportului fiind tratate superficial, lipsite de detalii și uneori au conținut inadvertențe de genul ”delfinului cu spate rozaliu” care există, chiar dacă nu în Marea Neagră. Ne reamintim de altfel că în rapoartele inițiale specialiștii Van Oord au vorbit despre pasărea Clitoris sau păstrăvul de mare, gafele lor fiind deja celebre între specialiști.

Așa cum puteți vedea în imaginile pe care vi le prezentăm, în sală s-au aflat Traian Petrescu, cunoscut profesionist în domeniul analizelor de mediu, alături de fiul său Răzvan, care îi calcă pe urme dar și de soția lui Răzvan, specialistă de asemenea în probleme de mediu.

Dincolo de faptul că familia Petrescu a scos la iveală multe dintre neregulile acestui raport de mediu, pe care le-a cerut completate, într-o discuție destul de amabilă, ne-a fost dat să aflăm că la primele lucrări efectuate de compania Van Oord, firma familiei Petrescu a fost cea care s-a ocupat de acest studiu de impact asupra mediului. Traian Petrescu a explicat celor prezenți în sală cât de greu este să faci un asemenea studiu la nivel profesionist, arătând chiar că a fost nevoit să închirieze ambarcațiuni ale Marinei Militare pentru a-l duce la bun sfârșit.

Drept mulțumire pentru modul profesionist în care a știut să-și facă treaba, familia Petrescu a primit din partea olandezilor o mare țeapă, lucrările nefiind plătite nici la această oră.

Pe final, reprezentantul TopoMiniera a încercat să uimească publicul din sală cu o imagine în care arăta mai multe nave pescuind rapane. În opinia biologului, efectele asupra mediului sunt mult mai nocive din partea acestor ambarcațiuni, care introduc pe malul apei o bară de care e legată o plasă metalică și ară pur și simplu marea, culegând melci. Micuța șmecherie nu a reușit, specialiștii prezenți în sală sesizând rapid faptul că navele prezentate erau departe de perimetrul în care se vor efectua lucrările olandezilor, comparația fiind așadar neconcludentă.

Poate data viitoare. Vom reveni.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular