În Ajunul Crăciunului, în mare taină, BNR a interzis dobânda fixă la creditele ipotecare

Chiar în ajunul Crăciunului, pe 24, atunci când majoritatea semenilor noștri își pregăteau botoșeii lângă sobă, în așteptarea Moșului, băncile active pe piața din România au primit o directivă a BNR care i-a lăsat pe toți cu gura căscată: BNR le-a solicitat băncilor să nu mai acorde credite imobiliare decât cu dobândă variabilă și NU fixă, această normă urmând să se aplice imediat la toate tipurile de credite ipotecare.

Trebuie precizat că, până pe data de 24 Decembrie 2018, persoanele fizice și juridice interesate de accesarea unui credit ipotecar aveau posibilitatea să opteze între, o rată cu dobândă fixă și una cu dobândă variabilă. Din acest moment însă, accesul la creditele pentru investiții imobiliare este posibil doar cu dobândă variabilă, adică cu un posibil cost mai mare pentru beneficiarul creditului.

BNR și-a ales cu precizie momentul implementării acestei directive fiind aleasă o perioadă în care, majoritatea angajaților din bănci erau deja liberi. S-a încercat astfel trecere sub tăcere a acestei noi măsuri restrictive privind creditarea pieței imobiliare iar strategia a funcționat, dacă se observă că, până la apariția prezentului material, nici măcar presa specializată n-a difuzat informația.

Această nouă obligație impusă peste noapte de Banca Națională ne indică aproape sigur câteva situații posibile pentru anul 2019, după cum urmează:

  • creșterea inflației – amintim că, în 2018, România a avut cea mai mare rată anuală a inflțaiei dintre statele membre al Uniunii Europene. Și chiar dacă, la final de an rata inflației s-a mai domolit este foarte probabil ca în 2019 aceasta să urce la peste 4-4,5%.
  • scăderea consumului – o inflație în creștere presupunea o scădere a consumului, adică a vânzărilor pe piața internă.
  • creșteri de prețuri la produse și servicii – scăderea vânzărilor va determina o creștere a prețurilor dar și o posibilă scădere a numărului locurilor de muncă generate în prezent de mediul privat românesc. Desigur, asta nu va influența în mod necesar rata șomajului având în vedere că majoritatea șomerilor din țara noastră își găsesc foarte ușor un nou loc de muncă în străinătate, situație în care renunță sau nici măcar nu apelează la asistența socială oferită de statul român.

Guvernul încearcă să prevină artificial efectele unei posibile crize

Spre finalul acestui an, Guvernul Dragnea-Dăncilă a adoptat o serie de măsuri aparent prudențiale dar care vor avea repercusiuni evidente asupra mediului privat și-n final asupra bugetelor familiilor din România. Se încearcă în mod disperat prevenirea exploziei prețurilor și reducerea drastică a consumului, la pachet cu reducerea gradului de îndatorare al populației.

Astfel, executivul de la București încearcă plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru trei ani de zile, obținerea de noi veniuri prin mărirea taxării jocurilor de noroc și totodată ținerea sub control a dobânzilor prin aplicare acelei celebre “taxe pe lăcomie.”

După cum se știe deaj, ROBOR influențează dobânda la care băncile acordă credite. Ei bine, prin măsurile adoptate în ultimele luni se încearcă practic prevenirea în forță a creșterii ROBOR, în mod evident de frica ca dobânzile să nu explodeze și-n final să blocheze creditarea firmelor și a populației.

Din păcate este foarte posibil ca aceste instrumente politice de intervenție să aibă efecte contrare iar noile taxe impuse de guvern să fie transferate mai departe de către sectorul privat în prețuri, comisioane bancare și alte costuri similare, ce urmează să fie suportate din bugetul personal al fiecărui român.

Tensiunile asupra pieței imobiliare sunt deja previzibile

The Federal Reserve (adică Banca Centrală Americană) a majorat de patru ori dobânda de intervenție în anul 2018, ultima dată în urmă cu doar două săptămâni, pe 18 Decembrie. Practic și americanii se așteaptă la inflație, însă, spre deosebire de economiile mici, inflația lor este exportată în intreaga lume. 

Dobanda-Variabila-2019

În aceste circumstanțe toate băncile centrale din Europa de Est au luat măsuri de reducere a îndatorării, așa cum a procedat și BNR în luna octombrie, atunci când a impus scăderea de la 47% la 40% a gradul maxim de îndatorare (ponderea ratei din salariu) la împrumuturile în lei și la 20% la cele în valută, pentru toate creditele ipotecare.

Pe lângă această măsură prudențială, după cum aminteam mai sus, în urmă cu doar 6 zile, aceeași BNR a impus băncilor comerciale să nu mai acorde decât credite cu dobândă variabilă, dobânda fixă fiind practic interzisă la creditele ipotecare.

Toate aceste măsuri ale Băncii Naționale, la care le putem adăuga și pe cele deja enumerate ale executivului, la pachet cu problemele legate de forța de muncă (tot mai puțină în țara noastră) vor genera încetinirea creditării, scăderea în general a consumului, micșorarea numărului de tranzacții (vânzare-cumpărare), iar în final o posibilă scădere a prețurilor pe intreaga piață imobiliară (dar diferit, în funcție de zonă).

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular