Cum s-au pierdut leii de mare californieni de la CMSN, în cel mai românesc mod cu putință

În luna aprilie a anului trecut, în bazinul D2 din curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, erau prezentați, cu mare fast, cei trei noi locatari ai bazinului, leii de mare californieni, femelele Inouk și Cali, alături de masculul Sam.

La prezentare au participat directorul instituției, Adrian Bîlbă, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu dar și responsabilul pentru investiție, partenerul CMSN, Robert Gojceta.

Robert Gojceta, curator de animale marine la Attica Park – Atena, Grecia, membru în comitetul de specii în cadrul Asociației europene pentru animale acvatice, cu 25 de ani de experiență în studiul comportamentului delfinilor și orcilor, a fost prezent în ultimii ani, în viața Delfinariului, fiind un colaborator constant al institutiei. Timp de mai mulți ani de zile, Robert Gojceta a observat activitatea instituției și a ajutat la îmbunătățirea acesteia, fie că vorbim despre modul în care este clorinată apa sau la modul în care este preparată hrana viețuitoarelor.

Poate cel mai important ajutor, adus de Robert Gojceta, a fost legat de optimizarea proiectului de filtrare a apei în care înoată delfinii. În urma colaborării, venită pro bono din partea lui Gojceta, Delfinariul a făcut o economie de 160.000 de euro, o sumă, dacă stai să te gândești, considerabilă, pentru România.

S-au pus astfel bazele unui sistem performant, de nivel european, pe care Andrew Greenwood, ”tăticul veterinarilor din lume” l-a apreciat, atunci când a vizitat CMSN, tot la invitația lui Robert Gojceta.

Din această colaborare sau prietenie, spuneți-i cum doriți, s-a născut ideea de a aduce în bazinul din spatele Delfinariului, câteva exemplare de lei de mare californieni. Iar succesul a fost instant, ideea dând roade.

Doar că, la încheierea contractului ce s-a semnat doar până la sfârșitul anului trecut, Robert Gojceta a aflat ce înseamnă spiritul de castă, românesc, dându-și seama că prin succesul pe care l-a avut, a reușit să supere toți angajații instituției, găsindu-se într-o situație în care singurul om care a încercat să îmbrățișeze ideea unui nou contract cu proprietarul leilor de mare, a fost directorul Adrian Bîlbă. Și acesta, însă, era prins între prietenia cu Gojceta dar și colegialitatea cu echipa sa.

Cum a ajuns leul de mare californian să se prăbușească mai ceva ca leul românesc

Cum spuneam, Robert Gojceta are 25 de ani de experiență în lumea mamiferelor marine. În tot acest timp și-a câștigat respectul oamenilor din branșă, fiind un tip serios și foarte pretențios cu animalele marine. Ajuns în curtea Delfinariului, avea să descopere însă că angajații instituției nu se dau în vânt după muncă, lucru care l-a enervat pe specialist la culme, între acesta și români existând mai multe schimburi violente de opinie.

Apoi, Robert Gojceta a angajat-o pe una dintre antrenoarele Delfinariului, să administreze activitatea, pe tot parcursul perioadei în care e plecat. A instruit-o însă să nu lase niciun detaliu nesemnalat, fapt care a stârnit nervii colegelor fetei, care au considerat că domnișoara ”s-a ajuns” și ”ne învață pe noi ce să facem”. În realitate, Anca nu făcea decât să-și perfecționeze activitatea, așa cum fusese învățată.

Apoi, Gojceta a mers chiar mai departe, oferind un loc de muncă ”numărului doi” din Delfinariu, Angelica Curlișcă, la rândul ei un biolog foarte apreciat. Doar că, acolo unde doi oameni sunt specialiști, dar nu reușesc să se înțeleagă, riști să te bucuri de o implozie de toată frumusețea.

Într-una dintre seri, Gojceta i-a spus Angelicăi că în opinia lui biologii sunt inutili în activitatea unui Delfinariu și atâta a fost. Omul era sincer, asta e părerea lui, dar românilor nu le pică bine critica. Astfel, Angelica Curlișcă a demisionat din curtea leilor de mare, devenind cel mai aprig dușman al lui Robert Gojceta și plănuind să-l scoată pe acesta din instituție. Pentru că da, fără semnătura doamnei, nu se putea prelungi contractul, iar ea știa asta.

Așa s-a ajuns la finalul contractului, unde specialistul Robert Gojceta, omul care a crescut încasările instituției cu peste 125.000 de euro în acest an, s-a văzut expulzat, pentru simplul fapt că a deranjat prin atitudinea sa francă și perfecționistă.

Războiul s-a dus până în acel punct, încât Angelica Curlișcă promite că secția pe care o conduce va aduce proprii lei de mare. Situație virtual imposibilă, dat fiind timpul scurt, până la vară și mai ales, pentru că odată ce ți se duce vestea în lume că ai fost neserios cu un specialist de talia lui Gojceta, ușile încep să se închidă. E o lume destul de mică iar veștile circulă repede.

Acum, situația celor trei lei de mare de la Delfinariu este incertă. Robert Gojceta ar dori să rămână, deși are oferte bune din străinătate. S-a atașat cumva de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și ar vrea să-și continue activitatea.

Conducerea Consiliului Județean ridică din umeri și aruncă responsabilitatea pe umerii directorului, care nu poate lua o decizie fără Consiliul de Administrație, iar acolo votul ar fi majoritar împotrivă, pentru motivele pe care vi le-am enumerat deja.

Toate cifrele arată că atracția a fost un succes de casă. Spectacolele, foarte interesante prin rolul lor educativ dar și prin interacțiunea antrenorilor cu publicul, au ținut sala plină pe tot parcursul verii. În plus, intercalându-se cu spectacolele de la Delfinariu, au ținut curtea instituției mereu aglomerată, lucru care nu s-a mai întâmplat de ani de zile.

Leii de mare trebuie să rămână la Constanța. Noi credem că nu e prea târziu pentru ca autoritățile constănțene să rezolve situația. Altfel, toți oamenii care s-au luptat pentru acest succes vor cădea pradă unui grup de oameni invidioși, iar de suferit vor suferi tot turiștii care sosesc pe litoral în fiecare vară.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular