Cristian Ghinea, candidat al alianței 2020 USR PLUS: ”Să nu mai permitem populiștilor să distrugă casa noastră comună”

Cristian Ghinea, un lider recunoscut al USR și totodată candidat al alianței USR PLUS 2020, pentru Parlamentul European a oferit câteva idei clare despre munca pe care o va duce odată ajuns în funcție, despre modul în care ar trebui să se desfășoare activitatea aleșilor, după acest scrutin și implicit despre direcția în care trebuie s-o ia Europa în acest an. Iată câteva dintre principalele teme europene pe care le-a punctat Cristian Ghinea.

Despre drepturile pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie, aflați acum într-o situație complicată, Cristian Ghinea spune: 

  • S-a reușit păstrarea drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie și cred că acest acord care a fost negociat de UE este foarte bun pentru cetățenii români și pentru toți cetățenii europeni și, într-un fel, cred că ne vom întoarce la el. Până la urmă, Uniunea Europeană este în poziție de forță în negocierea cu Marea Britanie. Românii din Marea Britanie trebuie să știe că acordul este pe masă și foarte probabil asta va obține Uniunea Europeană pentru ei. Aveți dreptul la pensie, dacă vreți să rămâneți în Marea Britanie, cinci ani aveți voie să vă hotărâți unde vreți. Este un acord bun. Dacă Marea Britanie iese fără acord, ceea ce este foarte puțin probabil, va trebuie renegociat, dar din nou stând uniți pentru a putea fi într-o poziție mai bună de negociere. Și apropo de cine apără interesele românilor – cum poți tu să stai bot în bot, cum stă Dragnea cu Salvini, când ăla vorbește despre români ca sclavi? Cine face de râs, cine este patriotul în cazul ăsta? Relația de amor dintre Dragnea și Salvini este bazată pe faptul că pe fiecare îl enervează Uniunea Europeană. Pe ăla pentru că are el probleme acasă, pe al nostru pentru că nu îl lasă să fure și românii de afară înțeleg chestia asta. Eu sper să meargă cât mai mulți la vot și să voteze cu noi pentru că noi suntem ăia care punem cărămida vitală la continuarea acestui proiect european, al cărui princinpal beneficiar sunt ei, românii plecați. Ce putem face noi ca europarlamentari – ne vom bate ca ceea ce au negociat cei din Comisia Europeană să se întâmple și în cazul punctual al fiecărui român, drepturile lor sunt apărate de o Directivă europeană. Putem să adresăm interpelări Comisiei să vadă cum în Italia, de exemplu, unde vorbim de femei românce care au grijă de copii sau de batrâni italieni, Regulamentul european, care prevede niște drepturi sociale, este inegal aplicat de către regiuni. Noi, ca europarlamentari, putem semnala Comisiei, care să verifice și să înceapă o procedură de infringement împotriva Italiei.

O altă temă sensibilă este cea legată de fenomenul migrației. Și aici, Cristian Ghinea are un punct de vedere interesant. 

  • Migranți extracomunitari – susținem ferm întărirea frontierelor comune. De altfel, în 2016, în timpul guvernării Cioloș, România a devenit un principal contributor la agenția FRONTEX, care gestionează frontierele externe. Am făcut asta pentru că atunci când negociezi ceva, trebuie să fie clar ce pui pe masă. Nu te duci cu părul pe bigudiuri și începi să urli la ăia, cum face PSD – că mă duc eu, o trimitem pe doamna Plumb să apere drepturile românilor. Nu o s-o bage nimeni în seamă pe doamna Plumb acolo. Ești băgat în seamă dacă zici – uite, eu pot să contribui la interesul nostru comun, în cazul ăsta cu resurse umane la FRONTEX și în schimb vreau asta. Și în schimb noi am vrut ridicarea vizelor pentru Canada și am fost în stare să negociem. Migrația – nu cred că modul în care Uniunea Europeană a gestionat criza refugiaților sirieni ne-a făcut bine. E vorba despre alocarea acelor cote, care nu au putut fi aplicate pentru că atunci a intervenit egoismul național – fiecare voia să arunce cartoful fierbinte la altul. Apropo de cât de bizară este prietenia asta și între Viktor Orban și Salvini. Italia s-a trezit cu sute de mii de refugiați și a spus mai luați și voi. Și Orban ce a spus – nu, facem gard la graniță. Fiecare ticălos dintr-ăsta a smuls voturi la el acasă, zicând că nu știu ce ne face Bruxelles-ul, iar acum sunt bot în bot în alegerile europene. Ăsta este mecanismul pervers prin care fiecare politician populist aruncă cartoful pe altă țară, dă vina pe Bruxelles, dar de fapt nu contribuie la rezolvarea problemelor. A fost un entuziasm la început, hai să salvăm noi toată lumea, și Uniunea Europeană și-a arătat limitele. Hai să o reformăm, să ne gândim mai bine la mecanismele comune și apoi să ne propunem foarte multe. Să nu mai permitem populiștilor să distrugă casa noastră comună, pentru că ei oricum nu au o viziune asupra acestei case, ei au un interes stomacal imediat pentru voturi în țara lor. În Uniunea Europeană prea des se pun în balanță niște birocrați din ăștia scorțoși de la Bruxelles, care știu regulamentele lor, și niște băieți care îți par simpatici, gen Salvini, Farage sau Orban și din această bătălie inevitabil primii pierd, pentru că ăia de la Bruxelles sunt șterși. Ce aducem noi, Alianța 2020, este această pasiune reală și umană pentru proiectul european, care are nevoie să ieșim din logica asta birocrați șterși versus băieți simpatici și să le spunem oamenilor că ăștia mint.

Articol comandat de partidul Uniunea Salvați România, parte a alianței electorale Alianța 2020 USR-PLUS; Realizat de Dorian Punctro Press SRL – editor al Constanta.ro), Cod mandatar financiar: 41190006

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular