Golful Pescarilor, o afacere construită prin furturi succesive. De ce dorm procurorii?

Am întrebat, zilele trecute, un liberal constănțean, de ce nu fac colegii lui niciun fel de opoziție vizibilă în Agigea. E mai mult decât evident că primarul din localitate sifonează banii publici și-i mută în firmele familiei, dar e nevoie de voci care să arate asta locuitorilor. Răspunsul pe care mi l-a oferit liberalul e șocant: ”toți cei care s-au opus primarului de la Agigea, acolo, în comună, ori au luat bătaie ori au plângeri penale din partea primarului Cîrjaliu”. Cam asta e starea de fapt la Agigea, deși suntem în 2019. Cea mai bună dovadă că lucrurile stau așa, ne-a prezentat-o ziarul Ordinea.ro, atunci când a publicat discuțiile de pe grupul secret de whatsapp al PSD. Primarul de la Agigea, un fost milițian de rutieră, amenința golănește cu bătaia un coleg care avea curajul să-i spună adevărul despre atitudinea lui.

Așa și-a construit fostul milițian comunist cariera de primar. Pe frică. Și același lucru încearcă să-l facă și în afaceri, încercând să distrugă, prin plângeri penale și controale și denigrări cea mai cunoscută afacere din Agigea, Pescăria lui Matei, pentru ca afacerea familiei Cîrjaliu, Golful Pescarilor, să rămână singură pe piață. Și totul se întâmplă cu girul autorităților care au închis ochii și au lăsat lupta de la Agigea nearbitrată.

Afacerea Golful Pescarilor, construită prin decizii frauduloase

Restaurantul Pescăria lui Matei a fost, cumva, o consecință firească a unei tradiții de-o viață, în ale pescuitului, pe care o avea familia Datcu.

Înainte de revoluție, zona a fost populată de pescarii ce își țineau acolo bărcile și traulerele. În anii 80, Ceaușescu a amenajat digul de sud al Portului Constanța, fapt ce a afectat destul de grav pescuitul în zonă. Poate tocmai din acest motiv, comuniștii au demarat un proiect numit ”Modernizare cherhana pescuit marin. Amenajare platformă la rădăcina digului de sud Agigea”. Beneficiar, la acea vreme, a fost Întreprinderea Piscicolă Constanța, care după revoluție s-a numit Marea Neagră S.A.. Apoi, succesiv, urmărind documentele, care există și pe care le avem în posesie, terenul a trecut pe la Condemar și, din 2003, s-a aflat în proprietatea Sarda Fish SRL, firmă deținută de familia Datcu.

O adeverință emisă chiar de actualul primar, Maricel Cârjaliu, în anul 2011, atesta fără putință de tăgadă faptul că la acea vreme, firma SARDA FISH SRL deținea 8627 mp teren, intravilan în proprietate. Doar că 2011 a fost exact anul în care, în zonă, pe un teren învecinat, aflat mai la nord, s-a născut Pescăria lui Matei. Tot în proprietatea familiei Datcu, dar fără nicio legătură cu societatea Sarda Fish, așa cum încearcă diverse publicații să inoculeze. Odată cu restaurantul, s-a născut și conflictul pe care familia Datcu îl are cu autoritățile locale. Un conflict transpus în 37 de procese deschise pe rolul instanțelor. Un conflict care a venit din invidia primarului care a înțeles că în Agigea cea mai profitabilă afacere nu-i aparține, iar asta nu e deloc în regulă.

Astfel că primarul s-a pus pe treabă și, la un an după ce Pescăria lui Matei se înființase, propune o comisie de inventariere, care trebuia să întocmească două tabele. În primul, trebuiau înscrise terenurile și clădirile din domeniul public al localității, în speță drumuri publice, piețe publice, școli publice și altele asemenea. În al doilea, terenurile și clădirile din domeniul privat. Comisia avea obligația legală să verifice dacă bunurile private au fost dobândite legal de Comuna Agigea, mai exact dacă au fost obținute prin cumpărare, donație, legat, accesiune, prin schimb, ca bunuri fără stăpân sau lipsite de moștenitori, ca terenuri rămase de pe urma desființării fostelor cooperative agricole de producție etc., etc. În toate cazurile, era vorba de modalități legale de dobândire. Încălcându-și menirea legală, comisia a inventariat în domeniul privat aproximativ 1.000 de terenuri și clădiri, fără a verifica modul legal prin care acestea au fost dobândite în proprietate privată de Comuna Agigea. Această listă a fost însușită de Consiliul Local Agigea, la propunerea lui Maricel Cârjaliu, prin hotărârea nr. 92 din 19 martie 2012.

HCL-92-din-2012-Agigea-1

Nimeni din Consiliul Local nu a pus în dubiu deciziile comisiei numită de primarul milițian. Au ridicat mâna și au votat confiscarea acestor 1000 de terenuri, printre care și o mare parte din terenul familiei Datcu, în vecinătatea Pescăriei lui Matei, toate intrând în proprietatea comunei, adică la dispoziția primarului. Efectele s-au văzut imediat, sute de oameni reclamând pierderea unor proprietăți, dar, autoritățile au tăcut și au girat furtul, refuzând să facă dreptate.

Așa s-au pus bazele locației pe care urma să se construiască restaurantul Golful Pescarilor. Printr-o ilegalitate de zile mari. Practic, primarul a reinterpretat legea după bunul plac. Avea un singur scop, voia un restaurant de pește și nu s-a lăsat până nu l-a obținut.

A urmat împărțirea. Terenul din jurul restaurantului Pescăria lui Matei a fost lotizat, împărțit în șapte locuri. Așa au ajuns reprezentanții localului să fie umiliți, obligați să ceară în concesiune o bucată din terenul pe care până nu de curând îl avuseseră în proprietate, pentru a-și putea desfășura activitatea, până la o decizie în consecință a instanței.

S-a rezolvat cu terenul, vine și firma 

Odată rezolvată problema terenului, a fost nevoie de o societate comercială care să intre în pâine. Așa s-a înființat Cherhanaua Bibanu SRL, cu sediu social într-un spațiu din Agigea, asociat cu afacerile familiei Cîrjaliu. Firma nu avea încă teren, dar știa că se vrea o cherhana. Pentru că evident, mersul fusese dictat dinainte, planul era bine stabilit. Și, la doar o lună după înființare, firma cea nouă participă la o licitație organizată de Primăria Agigea, pentru un teren de 1700 mp. Adresa, strada Meduzei, nr 6, lotul 5. Adică unul dintre loturile confiscate de la familia Datcu, în apropierea Pescăriei lui Matei.

S-a încheiat astfel contractul de concesiune 8879/10.04.2013, între Primăria Agigea și Cherhana Bibanu SRL, urmat de procesul de predare primire al terenul 8880 din aceeași zi. Totul pe mare grabă, după cum se observă. Cât credeți că se obliga să plătească firma nou înființată pentru un teren care e situat totuși pe malul mării? 1700 de euro. Adică fix un euro pe metru pătrat. PE AN. Adică 140 de euro pe lună sau aproximativ 4,6 euro pe zi. Dacă mai găsiți un teren, pe malul mării, de concesionat pe 25 de ani, la prețul respectiv, anunțați-ne și pe noi, pentru că așa afacere, doar să fii extrem de norocos să prinzi. Sau poate să fii prieten cu omul care gândise toată afacerea asta, de la cap la coadă. Iar în timp, lucrurile s-au lămurit.

Imediat ce afacerea prinde contur, afaceristul Ianis Caracotă renunță la tot, cedând noua cherhana lui Dumitru Stanciu, un mecanic auto din Agigea. De ce lui Stanciu? Pentru că este finul lui Bogdan Cîrjaliu, fratele primarului.

Stanciu si Cirjaliu
Stanciu si Cirjaliu

Concesiunea ieftină, înlocuită cu o vânzare ”de pomană”

Odată cu intrarea lui Stanciu în poveste, planul a mers mai departe. La nici șase luni de la concesiunea către Cherhanaua Bibanu, administrația locală vinde terenul către această firmă, pentru un preț pe care pe stradă l-am numi ”pomană”. 33.136 de euro, pentru un teren pe malul mării. Surprinzător este faptul că vânzarea s-a făcut direct între Primărie și societatea comercială, fără a exista în acest sens o hotărâre de Consiliu Local, așa cum prevede legea. Dar, legea pentru unii e opțională.

Un alt detaliu extrem de interesant, pe care l-am sesizat din actele pe care le deținem, este că societatea comercială Cherhanaua Bibanu plătea deja o parte din suma cerută, chiar înainte ca terenul să fie scos la licitație, ceea ce arată clar că planul fusese bine stabilit dinainte. Și că s-au grăbit teribil să acopere un furt epocal.

Iar ca să acopere totul, la scurt timp societatea și-a schimbat numele în Golful Pescarilor iar strada s-a redenumit aleea Golfului, pentru ca totul să se acopere.

Ginerele primarului primește o felie din afacerea Golfului Pescarilor 

În urma articolelor pe care le-am scris despre restaurantul Golful Pescarilor, despre care am spus încă de la început că este al primarului Maricel Cîrjaliu, acesta a decis să nu se mai ascundă. Astfel, în 2018, ginerele primarului primește și el 10 % din restaurantul de pe malul mării, cumpărând, oficial, de la ceilalți asociați, partea respectivă, pentru imensa sumă de 100 de lei. De ce ai ceda 10 % dintr-o afacere de milioane unui tânăr fără afaceri sau experiență? Poate pentru că așa a ordonat tata socrul?

nutoaia

 

Vom reveni!

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular