Fotoreportaj. Constanța, orașul ruină!

IMG_0764-vertCitim zilnic în presa locală despre reabilitarea pieței Ovidiu și a falezei din zona cazinoului. Ne place să ne lăudăm că vom avea cel mai frumos oraș vechi din țară, că suntem al doilea oraș din România sau că odată venită vara, lumea bună se mută aici. Adevărul însă, pe care refuzăm din păcate să-l vedem, este că în ultimii ani orașul Constanța s-a deteriorat sever, în imaginea sa de ansamblu și nu numai. Dezastrul pe care l-am putut vedea ani de zile în zona veche a orașului s-a extins, fiind acum admirat în plin centru. Cazinoul, mândria orașului nostru, devenit o ruină incredibilă, este poate exemplul cel mai bun. Rugina, dacă-mi permiteți să-i spun așa, acoperă acum cea mai mare parte din oraș, oferindu-le turiștilor o Constanța gri, dărâmată și dezolantă. Începem astăzi o campanie, prin care dorim să atragem atenția autorităților asupra orașului nostru, pe care s-au mulțumit în ultimii ani să-l coafeze pe ici pe colo, cu niște copacei aranjați ridicol și mult prea multe sensuri giratorii. Nu căutăm vinovați, nu ar servi la nimic. Ne dorim soluții, pentru ca orașul Constanța să își schimbe imaginea actuală în bine.

Începem acest serial cu un fotoreportaj din plin centrul orașului Constanța. Bulevardul Ștefan cel Mare, cândva cel mai căutat bulevard comercial al urbei, se zbate astăzi în mizerie fiind evitat de locuitori pentru infracționalitatea ridicată din zonă dar și pentru degradarea care a devenit evidentă la orice pas. Ce face primăria pentru a da strălucire zonei? Nimic.

Primul lucru care te frapează la bulevardul în cauză sunt pavelele, neschimbate de ani de zile, care arată groaznic și dau un aspect extrem de putred zonei pietonale.

Bulevardul are nevoie de o nouă asfaltare, mai ales după ce anumite echipe de constructori au desfășurat lucrări în urma cărora pavajul e aproape complet distrus.

IMG_1009-vert

 

Îmi plăcea, în copilărie, să mă bucur de tâșnitorile pe care le întâlneam în oraș, fără să-mi fie sete neapărat. Erau o jucărie interesantă pentru mine la fel cum bănuiesc că se întâmpla pentru orice copil. Cu atât mai deprimant mi se pare să le admir acum, uitate și ruginite, folosite doar pe post de coș de gunoi de către unii dintre trecători. Imaginea unui panou de curent, murdar si înainte de toate periculos, completează tabloul macabru din zona magazinului Tomis.

IMG_1011-vertPe băncile de pe bulevardul Ștefan cel Mare, nu prea-ți vine să te așezi. Dincolo de faptul că au fost așezate urât, fără ca fostele suporturi să fie înlăturate, lemnul din care sunt construite nu a rezistat, fiind complet uzat. Alături de panourile publicitare goale sau pline de tot felul de afișe, băncuțele constituie încă un detaliu dizgrațios al zonei centrale.

cats-vert

Pasajul de la magazinul Tomis e probabil cel mai urât lucru pe care îl poți vedea în Constanța. Zilnic, ne riscăm viețile preferând să traversăm strada Mihai Viteazu printre mașini, pentru că prin pasaj ți-e pur și simplu silă să treci. În timp ce primarul nostru face pe salvamarul pentru a promova stațiunea Mamaia, pasajul de lângă Tomis Mall e un adevărat altar al mizeriei. Să ne închipuim pentru o secundă ce gândește turistul care ia la pas bulevardul Ștefan cel Mare și ajunge în acest pasaj? Cu ce imagine pleacă el acasă, domnilor experți în turism care lăudați Constanța pe toate posturile de televiziune? Poate ar fi cazul ca aleșii noștri să coboare din mașină și să facă o plimbare prin orașul pe care-l administrează, pentru că devine clar că n-au mai făcut asta de ceva vreme. Știm, bineînțeles, că pasajul a fost concesionat magazinului Tomis și că odată cu această mutare autoritățile s-au spălat pe mâini, însă așa cum oricărui privat i se impune constant să aibă grija de fațada proprie, la fel si magazinului în cauză trebuie să i se ceară ca situația să fie rezolvată.

pasaj

IMG_0764

Situația nu e cu nimic diferită nici dincolo de pasaj, înspre ICIL. Clădiri, care din păcate au o reală valoare istorică, precum Hanul Balcan, despre a cărui soartă tristă am scris deja, sunt lăsate în paragină de către proprietarii care nu-și permit să le restaureze. Autoritățile locale se ascund după faptul că de proprietatea privată nu te poți atinge deși înțelegem cu toții că e vorba de un dezinteres total al actualei administrații. Soluții s-ar putea găsi, așa cum s-au găsit în toate colțurile lumii, însă pentru asta ar trebui să existe dorință și felul în care arată Ștefan cel Mare ne demonstrează din plin că nu e cazul.

clad2clad3

Cerem pe această cale Primăriei Constanța să demonstreze locuitorilor acestui oraș că-i respectă și să înceapă să amenajeze zona despre care vorbim. Primul pas ar trebui să fie reabilitarea pasajului amintit. Vorbim totuși despre o lucrare care nu ar îngreuna bugetul local și care atât timp cât există interes și bunăvoință, se poate face în doar câteva zile. Cu riscul de a mă repeta, prin zona respectivă trec turiști, pe care nu cred că-i mai vezi a doua oară în Constanța după o asemenea experiență.IMG_1026-vert

Oamenii v-au ales, domnule primar! Centrul Constanței NU are voie să arate în felul acesta. Vom continua cu această campanie, până când autoritățile se vor decide să ia măsuri, pentru că de prea mult timp constănțenii sunt privați de probabil cea mai frumoasă zonă pentru promenadă, din orașul lor, datorită indiferenței cu care bulevardul Ștefan cel Mare a fost lăsat de către autorități în paragină.

IMG_1039-vert

 

 

Dorian Hapurnea

 

Similar Articles

Comments

  1. Va sustin! Am dat share pe Facebook si mi-am rugat toti prietenii sa dea share acestui reportaj! Va multumesc pentru aceasta initiativa si pentru curaj! Sunt fotograf de profesie.. si va felicit pentru realizarea acestui foto-reportaj! Let`s Love Constanta!

  2. Orasul e plin de oameni fara bun simt. Oameni pentru care strada nu e decat un cos de gunoi. Orasul e lipsit de spatiul verde atat de necesar pentru ca pentru primarie e mai simplu sa nu existe spatii verzi.”Faimoasa” Mamaia nu e decat o spoiala de beton. Nu mai pomenesc de faptul ca cei care chipurile refac retelele de canalizare ,etc.. din zona Orasului vechi se misca atat de incet incat o sa-i prinda iarna tot cu gropi, la fel si cei care refac faleza Cazinoului in Constanta. Oare chiar nu merita acest oras sa fie curat si cu aer curat? Oare numai cei care cheltuiesc in cluburi merita atentie?

  3. Salut , foarte bun reportajul facut de tine dar hai sa fim putin cu capul pe umeri si sa nu mai aruncam gaina moarta in curtea vecinului. Nu este treaba primarului ca s-a deteriorat asfaltul sau ca s-au spart pavelele, mai este acolo o ceata de oameni pe care noi ii numim consilieri, ca natia asta a noastra de oameni e facuta numai pentru a distruge nu e vina primarului ci tot a noastra pentru ca nu ne doare burta de ce se intampla asta in prima instanta , ca pe urma reparatiile tot din banii nostrii se fac dar atunci cand banii nostrii nu ajung si nu prea ne vin nici fonduri atunci e mai dificil. Oricum Mazare face treaba buna sper sa faca si in Constanta si am inteles ca statiunea Mamaia a mai primit si niste sponsorizari din partea firmelor cu capital mai mare.

  4. […] În urmă cu mai bine de un an, prezentam imagini din centrul Constanței, mai exact de pe strada Ștefan cel Mare, acolo unde peisajul se prezintă mai mult decât dezolant. Imaginile nu numai că nu au avut niciun efect asupra reprezentanților administrației locale, ba chiar din contră. Primarul Radu Mazăre a declarat într-o emisiune radio că zona respectivă nu-l interesează deloc, fiind doar o stradă între blocuri. În 2014, acea zonă, plină de clădiri cu o valoare istorică și arheologică inestimabilă, continuă să zacă în putrefacție, strada fiind un mediu propice pentru infractori, cerșetori sau locuitorii de etnie rromă din zonă. Puteți citi mai multe despre acest subiect aici: https://constanta.ro/fotoreportaj-constanta-orasul-ruina/. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular