Soarta primului Hilton din Constanța, la mâna băncilor

proiectConform declarațiilor lui Radu Mazăre, de la sfârșitul anului trecut, Constanța urma să aibă parte de un luxos hotel Hilton în portul Tomis, pe structura părăsită pe care o putem admira deja de peste zece ani. Deși primarul anunța cu mult entuziasm faptul că a văzut un contract semnat cu Hilton de către investitori greci și ciprioți și că lucrările vor începe cel mai probabil în primăvara acestui an, situația pe care am verificat-o noi e complet diferită, existând chiar riscul ca acest hotel să nu fie construit.

O demolare în miez de noapte

Povestea imobilului care ar trebui să devină primul hotel Hilton din județul Constanța a început și a continuat sub semnul scandalului și al incertitudinii. Abia înființată la primăria orașului,în anul 2001, administrația Mazăre s-a grăbit să demoleze clădirea aflată pe terenul respectiv deși la momentul acela exista un ordin judecătoresc care interzicea o asemenea acțiune. În ciuda tuturor abuzurilor făcute în acea perioadă de angajații primăriei Constanța care au demolat în miez de noapte clădirea și extinderea Yachting Club, misterioasele căi ale justiției au legitimat toate acțiunile întreprinse atunci, considerând că nu e cazul începerii urmăririi penale împotriva demolatorilor. Cu aceeași grabă Primăria a concesionat terenul firmei S.C. Satu & Fase SRL, care l-a și cumpărat câteva luni mai târziu, la un preț mai mult decât rezonabil, 309.750 dolari. Potrivit contractului de vânzare cumpărare încheiat între cele două părţi, SC „Satu & Fase“ SRL a cumpărat o suprafaţă de 1.924,47 metri pătraţi, contra sumei amintite, din care 95.000 de dolari şi TVA s-au plătit în avans, la data de 18.10.2002, iar diferenţa de preţ, în sumă de 214.750 USD, la care se aplică TVA de 19 la sută, s-a plătit eşalonat de către societatea cumpărătoare, într-un termen de maximum doi ani, în rate trimestriale.

Investiţia din Portul Tomis ruinată de amantlâcurile patronului?

tomisÎn ciuda tuturor eforturilor depuse de cei interesați  ca în portul Tomis să se deschidă un hotel de 5 stele, numit la momentul respectiv Constanța Sea, lucrurile au continuat să meargă prost. Firma cumpărătoare, din care făceau parte un investitor Italian, pe numele lui Tullio Santoni, dar și cetățeanul italian de origine română Cristian Serghie, cunoscut ca prieten al actualei administrații, nu a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul pe care l-a început. Lucrarea a stagnat din cauza neînțelegerilor dintre proprietari și firma care construia, tranșate în cadrul mai multor procese, pentru ca în 2005 lucrurile să se oprească de tot. Între constănțeni au circulat mai multe bârfe legate de finalul trist al marelui hotel din Portul Tomis, cele mai populare fiind despre o greșeală de proiectare sau faptul că zona, nepropice unui proiect de o asemenea amploare, n-ar fi rezistat, urmând ca hotelul să se prăbușească dacă lucrările ar fi continuat. Primarul însuși a venit cu propria versiune, legată de încetarea lucrărilor, spunând că investitorul italian n-a mai fost lăsat de soție să continue munca în România, pentru că ar fi avut aici nu mai puțin de 4 amante. Adevărul însă pare să fie legat de lipsa de bani a investitorilor, hotelul din portul Tomis nefiind singura investiție abandonată de firma S.C. Satu & Fase SRL în Constanța. Pe strada Renașterii, colț cu bulevardul Mamaia, zace părăsită fundația unei clădiri, care ar fi trebuit să aibă zece etaje, proprietate a aceleiași firme, Satu&Fase SRL, începută și neterminată vreodată, dovadă a faptului că asociații firmei în cauză și-au făcut un obicei din a cumpăra terenuri în buricul târgului constănțean sub pretextul unor construcții grandioase, pe care mai apoi le-au vândut rapid pentru un profit consistent. De aceeași rețetă s-a bucurat și hotelul neterminat din Portul Tomis, vândut într-un final, în anul 2007, de S.C. Satu & Fase către o altă firmă, S.C. Astera Consulting SRL în care, deloc surprinzător, apare la un moment dat ca acționar același Cristian Serghie.

Hilton așteaptă, proprietarii caută banii

HiltonWorldwideNewSignagePentru a putea aprecia cât mai bine veridicitatea proiectului Hilton din portul Tomis, am contactat reprezentanța firmei din Europa, cu care am avut de-alungul timpului mai multe discuții telefonice. Aceștia au negat inițial existența unui proiect legat de brandul pe care-l controlează, în zona Constanței, considerând că încă nu au nimic de declarat. La insistențele noastre, au admis totuși că există un contract între ei și proprietarul clădirii, nefinalizat încă pentru că din ecuație lipsește dovada că proprietarul ar avea banii necesari pentru dezvoltarea unui hotel de lux la nivelul și exigențele cerute de un asemenea brand. Oficialii Hilton ne-au confirmat că așteaptă ca proprietarul să ajungă la o înțelegere cu orice bancă dispusă să finanțeze proiectul.
Declarațiile celor de la Hilton au fost susținute și confirmate apoi chiar de către administratorul firmei Astera Consulting SRL, Nadir Bactali, care a declarat că se află în negocieri cu mai multe bănci, pentru a primi un credit necesar finalizării construcției. ”Situația asta se poate rezolva în 2 săptămâni la fel cum mai poate dura 6 luni. Nu știu să vă spun un termen exact. Ce pot eu să vă spun este că în 20 de zile din momentul în care vom primi finanțarea necesară, vom începe lucrările. Suntem pregătiți și avem toate avizele necesare pentru proiect, care e deja  50 % construit, după cum știți”, ne-a declarat Nadir Bactali.
La final de poveste, mai trebuie precizat că Nadir Bactali făcea aceleași declarații ziarului Cuget Liber din Constanța în urmă cu 3 ani de zile, la momentul acela lipsindu-i suportul numelui Hilton și a importanței pe care acesta o  poate aduce într-o negociere cu băncile. Rămâne deci de văzut dacă acum, în noua așezare de forțe, băncile din România vor fi dispuse să sprijine apariția primului Hilton din Constanța, ținând cont că Astera Consulting SRL este totuși o firmă care nu a avut niciodată angajați, cifră de afaceri sau profit, cu excepția anului 2009, când a realizat „frumosul” profit de 800 de lei. Despre această firmă sunt însă multe alte lucruri de spus, acționariatul ei ascunzând informații interesante, cu care vom reveni într-un nou material. Încheiem deci, așa cum am și început, cu concluzia că soarta primului Hilton din județ depinde de disponibilitatea băncilor de a credita proiectul.

Dorian Hapurnea

Similar Articles

Comments

  1. sa moara odata “hotelul”asta..toate constructiile din centrul vechi ar trebui sa respecte arhitectura locului.punct.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular