Dănuț Culeţu atrage atenția: ”Se încearcă tacit salvarea incompatibilior”

danut-culetu_82415745Președintele organizației județene a partidului Forța Civică, deputatul Dănuț Culețu, a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, un raport detaliat despre activitatea sa parlamentară, la șase luni distanță de la alegerile parlamentare. Încercând să detaliem activitatea deputatului în câteva fraze, vă spunem că acesta și-a început mandatul în luna decembrie a anului trecut, participând la dezbaterile din comisiile permanente ale Camerei Deputaților asupra Proiectului Legii bugetului de stat  pe anul 2013. Ca deputat ales în circumscripția electorală nr. 14 Constanța, Dănuț Culeţu declară că a formulat şi suținut o serie de amendamente pentru finanțarea unor lucrări din judeţul Constanţa precum plata lucrărilor efectuate la Şcoala de Arte şi Meserii din localitatea Peştera, finalizarea lucrărilor la Grădiniţa din comuna Independenţa, modernizarea drumurilor Zona Faleză Nord-Mamaia, Palazu Mare şi Zona Tomis Nord, asfaltarea unor drumuri comunale, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie şi a celui TBC din Palazu Mare sau reabilitarea Bisericii ”Sfântul Gheorghe din Constanţa”.

Cum să transformi o interdicţie într-o obligaţie

Unul dintre cele mai grave lucruri semnalate de deputatul Dănuț Culețu este faptul că în luna iunie, Camera Deputaților a adoptat în mod tacit modificarea Legii 215/2001 privind administrația publică locală. Președintele FC Constanța spune că, prin această modificare, se încearcă eliminarea paragrafrelor legate de incompatibilitatea aleșilor locali, dar și sporirea puterii președinților de Consiliu Județean.

Mergând pe urma declarațiilor făcute de Dănuț Culețu am descoperit nu numai că acesta are dreptate, dar și că lucrurile sunt în realitate mult mai grave, modificările aduse Legii 215 arătând clar un PSD dornic să-și salveze incompatibilii, dar și pregătit pentru a conduce România fără partenerii liberali. Modificările aduse Legii 215/2001 nu sunt multe, dar sunt esențiale. Spre exemplu, la articolul 13 se introduc două alineate cu următorul conținut: „primarii comunelor, orașelor, municipiilor, precum și președinții consiliilor județene sunt reprezentanții de drept ai unităților administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociațiilor respective; primarii și președinții consiliilor județene își pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociației prin dispoziție, orice alte dispoziții contrare în materie se abrogă”. Modificarea se referă la asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, în a căror competenţă intră delegarea unor servicii publice.

Incompatibilii din judeţul Constanţa jubilează

Dar, dincolo de formularea generală, iniţiatorii modificărilor aduse Legii 215 vizează, în mod cât se poate de concret, situaţia creată la nivelul judeţului Constanţa în privinţa primarilor şi preşedintelui Consiliului Judeţean, care au fost sau sunt în curs de a fi găsiţi incompatibili, de către ANI. Evoluţia pe care încearcă Puterea să o anuleze prin modificarea Legii 215 îşi are originea în intenţia lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, de a tranforma Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) în societate pe acţiuni şi în operator al serviciului public de apă-canal. Dar serviciul public în sine a fost transferat, în 2009, unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, care a încheiat, în mod formal, un contract de delegare/prestare cu operatorul RAJA SA. La constituirea asociaţiei, Nicuşor Constantinescu, împreună cu toţi primarii din judeţ – cu excepţia lui Radu Mazăre – au fost cooptaţi în Adunarea Generală a ADI Apă-Canal. Numai că, potrivit Legii 161/2003 privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, articolul 87 litera f), aceştia nu aveau dreptul legal de a îşi reprezenta unităţile administrativ-teritoriale în AGA, fiind în deplină incompatibilitate. De aici a rezultat o situaţie explozivă, după ce ANI a întocmit, în etape, dosare de cercetare pentru toţi incompatibilii. Un primar – cel din Poarta Albă – a fost deja eliberat din funcţie. Chiar şi preşedintele CJC se judecă pentru anularea raportului de incompatibilitate. Modificarea Legii 215/2001 va face ca procesele să rămână fără obiect.

Primarul poate fi membru în CA-ul asociaţiei de dezvoltare!?

Iată deci cum, în mod tacit, chipurile pentru că se depășise termenul de dezbatere, toți aleșii care au fost în stare de incompatibilitate, în judeţul Constanţa, pot răsufla ușurați, după trecerea acestui proiect de lege prin Senat, urmând să se afle în deplină legalitate. Și mai interesant, al doilea alineat adăugat spune că un consiliu de administrație exercită conducerea executivă a asociației intercomunitare, el fiind format din 5 membri aleși din cadrul Adunării Generale a asociaților. Se încacă astfel orice principiu de drept public, primarii urmând să aibă puteri executive nu numai în propria ogradă, ci și într-o asociație de dezvoltare intercomunitară întinsă pe mai multe judeţe.

Vânzarea terenurilor – cu majoritate simplă

La fel de interesantă este și modificarea art. 45 din legea 215, care prevedea că hotărârile de consiliu local care se luau cu votul a două treimi dintre consilieri,  în noua formă a legii fiind necesar doar  votul majorității celor prezenți în ședință. Prin această modificare a legii, PSD își arată clar intenția de a conduce singur consiliile locale, pregătindu-se pentru un divorț de partenerii săi, dar și pentru o hegemonie în care orice teren aparținând unei primării va putea fi vândut cu votul unor majorități simple. Cireașa de pe tortul noii legi 215/2001 este paragraful adăugat care specifică faptul că președintele de Consiliu Județean numește, sancționează și dispune suspendarea, modificarea și încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condițiile legii, pentru conducătorii instituțiilor și serviciilor publice de interes județean. Președintelui de CJ îi sporesc astfel puterile, devenind un mic dictator, fiind abilitat de lege să ia singur decizii pe care până acum era obligat să le supună la vot în cadrul ședințelor.

Dorian Hapurnea

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular