MISTERUL MORŢII LUI OANCEA: urma un tratament pentru cancer de piele, care i-a crescut riscul de hipertensiune arterială

Oancea_Gheorghe

Înainte de finalizarea anchetei şi de comunicarea oficială a datelor necropsiei în cazul decesului lui Gheorghe Oancea, preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu a tras concluzii publice zdrobitoare: „e crimă prin imprudenţă, malpraxis”. Declaraţia a fost dată în exclusivitate cotidianului Replica de Constanţa şi are la bază, după toate semnele, durerea imensă resimţită de politician şi observaţiile sale subiective. Doar un raport oficial poate confirma dacă pentru Oancea se mai putea face ceva. Surse din domeniul medical au declarat pentru Constanta.ro că, la scurt timp după raportarea decesului lui Gheorghe Oancea la Parchet, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi omul de afaceri Sorin Strutinsky au sosit la centrul medical Iowemed, cerând explicaţii.

Era cardiac, suspect de cancer de piele şi urma un tratament

Gheorghe Oancea s-a dus pe picioarele lui la centrul medical Iowemed, în seara zilei de 16 iulie 2013. Potrivit unor surse, omul de afaceri îşi petrecuse ziua în birourile Five Holding SA, firma care deţine magazinul de materiale de construcţii Brick de pe strada Ion Roată din Constanţa, în cadrul căreia era acţionar şi administrator. În jurul orei 19, după ce ar fi coordonat activitatea de acordare a salariilor către angajaţi, Oancea se grăbea să meargă acasă, la aniversarea fiicei sale de numai şase luni. Totuşi, le-ar fi spus unor angajaţi că nu se simte bine, aşa că va trece pe la o farmacie, pentru a-şi cumpăra medicamente. La 19 şi 20 de minute, omul de afaceri s-a prezentat la Centrul Medical Iowemed de pe bulevardul IC Brătianu – fiind transpirat şi acuzând ameţeli. Potrivit unor surse medicale, ar fi menţionat că se simte rău de două zile. Este foarte posibil ca starea aceasta de rău să fi fost provocată de un preinfarct, însă pacientul nu s-a gândit nici un moment la o astfel de ipoteză, ca dovadă că nu s-a prezentat la urgenţa Spitalului Judeţean. În plus, condiţia sa fizică, relativ bună, i-a permis să ignore semnalele negative. Şi, totuşi, ar fi menţionat, potrivit surselor noastre, că urma un tratament, pe bază de corticoizi, pentru cancer de piele, după ce îi apăruse o eczemă la nivelul feţei. Ori, tratamentul în cauză creşte riscul de hipertensiune arterială, ceea ce explică şi tensiunea incredibil de mare care i-a fost măsurată, de 190/100 mmHg. În momentul în care i s-a aplicat tensiometrul pe braţ, starea sa a devenit critică şi a intrat în comă.

Medicul de gardă a chemat SMURD-ul, conform procedurii

Iowemed 2La 19 şi 25 de minute, clinica Iowemed a anunţat SMURD-ul cu privire la urgenţa de grad zero, faţă de care nu deţinea autorizarea şi aparatura necesară pentru a interveni. Trebuie să facem aici o scurtă paranteză, pentru a risipi confuzia semănată în aceste zile cu privire la calitatea Iowemed de a acorda îngrijire medicală de urgenţă. Potrivit legii, urgenţele medicale sunt clasificate pe patru grade, de la zero la trei, sau pe coduri: roşu, galben, verde şi negru. Generic vorbind, clinica Iowemed avea autorizarea să acorde ajutor de urgenţă, însă numai până la gradul 1. În situaţia în care în această clinică se prezenta un pacient cu o urgenţă de gradul zero, obligaţia legală a personalului era aceea de a solicita intervenţia SMURD, care constituie extensia medicinei de urgenţă de grad zero în teren. Aşadar, contrar celor afirmate în spaţiul public, medicul de gardă de la Iowemed a procedat corect din punct de vedere al procedurilor, atunci când a solicitat intervenţia SMURD. Nici nu avea dreptul legal să procedeze altfel.

Mazăre, Nicuşor şi Strutinsky, alături de familia Oancea

Ambulanţa sistemului de stat a sosit în patru minute. Pentru pacient nu s-a mai putut face nimic. Timp de o oră a fost resuscitat prin masaj cardiopulmonar, dar şi prin şocuri electrice. Se pare că un dop de colesterol i-a blocat pentru totdeauna inima lui Gheorghe Oancea. Aplicând procedurile, medicii de la Ambulanţă au raportat decesul la Poliţie şi la Parchet. În scurt timp, în clinica Iowemed au sosit reprezentanţii familiei lui Oancea, dar şi primarul Mazăre, preşedintele CJC Nicuşor Constantinescu şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, potrivit surselor noastre. Constantinescu a cerut insistent să i se precizeze ce căuta Gheorghe Oancea la această clinică privată. Proprietara centrului medical, dr. Ionica Ciortan – care este una dintre colaboratoarele cele mai apropiate ale ÎPS Teodosie Petrescu, la rândul său un apropiat al primarului şi al preşedintelui Consiliului Judeţean  – ar fi venit personal, de acasă, pentru a da explicaţii.

Nicuşor a dat verdictul: „e crimă prin imprudenţă”

nicusor-constantinescu33Cel mai afectat de decesul lui Oancea a fost Nicuşor Constantinescu. Acesta a declarat, citat în exclusivitate de cotidianul Replica de Constanţa, că ceea ce s-a întâmplat „e crimă prin imprudenţă, malpraxis”, făcând referire şi la „crucea roşie” afişată la Iowemed, care ar fi indus ideea că aceasta este o unitate de primiri urgenţe (de grad zero), ceea ce nu era. Politicianul şi-a format această convingere înainte de finalizarea anchetei şi de oficializarea datelor necropsiei. Este de remarcat faptul că domnia sa a folosit termenul „crimă prin imprudenţă”, specific legislaţiei penale din Republica Moldova. Ori, în legislaţia penală românească fapta corepondentă are denumirea oficială de „ucidere din culpă”, preferându-se acest teremen tocmai pentru a se sublinia absenţa intenţiei făptuitorului.

Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a deschis o anchetă, a amendat Iowemed cu 100.000 de lei pentru reclamă mincinoasă şi a dispus demontarea panoului publicitar cu litere volumetrice: „Urgenţe – Non-Stop”. Dar, urgenţe de grad mai mic se primeau în centru medical, nu însă şi urgenţele de grad zero.

Mobitom le-a dat liber deţinuţilor de la Poarta Albă, în zilele de doliu

Să mai spune că, datorită decesului, Mobitom SA – o altă firmă de la Brick coordonată de Oancea, şi-a sistat intervenţiile pe care le făcea pe un şantier în construcţii din Poarta Albă. Mobitom era implicată în lucrarea de reconstrucţie a unui centru cultural, utilizând ca forţă de muncă deţinuţii de la Penitenciarul Poarta Albă. Puşcăriaşii au primit liber (doar de la muncă!) până după înmormântare.   (A.C.)

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular