Rectorul Epure de la Universitatea Ovidius a fost trimis în judecată

danut_epureRectorul Universităţii Ovidius, Tiberius-Dănuţ Epure, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Potrivit comunicatului oficial al autorităţii judiciare: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
EPURE TIBERIUS-DĂNUŢ, în stare de arest preventiv, rector al Universităţii „Ovidius” in Constanţa la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– două infracţiuni de luare de mită şi
– infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

STANCIU GABRIELA, prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa la data faptelor, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

TALA STERE, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită şi

TOADER LUCICA, persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuţ, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziţie, cu anticipaţie, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate.
La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conţineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie şi chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuţ i-a indicat aceleiaşi persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să înveţe numărul întrebării şi literele aferente răspunsurilor corecte.
În demersul său de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuţ a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani.
De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuţ a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
În cursul lunii iulie 2012, inculpata Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a primit de la inculpata Toader Lucica suma de 1.500 de euro cu titlu de mită pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu și pentru a facilita admiterea fiicei inculpatei Toader Lucica la Facultatea de Farmacie din cadrul aceleiaşi Universităţi. În cursul aceleiași luni, Stanciu Gabriela i-a pus la dispoziţie inculpatei Toader Lucica câte 50 de subiecte, inclusiv răspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie şi chimie.
În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor și răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

La data de 30 iulie 2013, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaților Epure Tiberius-Dănuț și Tala Stere pe un termen de 29 de zile. La data de 6 august 2013, Curtea de Apel București a luat față de Tala Stere măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile.
Față de inculpata Stanciu Gabriela, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile și au instituit obligarea acesteia de a nu exercita funcția de prorector al Universității „Ovidius” din Constanţa.”.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular