No menu items!
No menu items!

Dosarul MICROSOFT (Mega IT). Probabil cel mai mare scandal de corupție din România

Totul a început în Martie 2013 atunci când reprezentanții companiei Microsoft Corp. (MSFT) au admis că autoritățile federale americane realizează o investigație în legătură cu posibile activități ilegale ale angajaților și partenerilor Microsoft din Rusia și Pakistan. Declarațiile au fost urmate de un material apărut în Wall Street Journal ce anunța că autoritățile federale de reglementare extind ancheta și asupra afacerilor partenerilor Microsoft suspectați că ar fi mituit oficiali guvernamentali pentru obținerea de contracte din bani publici. Se pare că această noua ramificație a anchetei a fost inițiată din pricina acuzațiilor lansate de un angajat al Microsoft China, dar și datorită relațiilor suspecte dintre Microsoft și distribuitorii și consultanții săi locali din China, România și Italia.

Microsoft realizează o anchetă paralelă

Microsoft susține că a angajat peste 50 de specialiști pentru a investiga posibile încălcari ale politicii companiei, precum și 120 de persoane pentru a se asigura că programele sale informatice sunt în conformitate cu legile și reglementările locale (în statele unde Microsoft comercializează software). Pe lângă aceste informații, oficialii companiei au recunoscut că specialiști de la Departamentul american de Justiție și Securities and Exchange Commission (autoritatea de reglementare a pieței de capital) examinează informațiile potrivit cărora partenerii Microsoft ar fi mituit reprezentanți ai unor guverne străine pentru obținerea de contracte de achiziții de programe informatice.

Mită pentru contracte în China, Italia și România

Conform unor rapoarte publicate de Wall Street Journal, din surse anonime, reprezentanți ai Microsoft ar fi mituit directorii unei companii de stat din Rusia în vederea obținerii unui contract pentru unul dintre distribuitorii locali de software ai companiei americane. O altă sursă susține că, prin intermediul unei firme de consultanță, Microsoft ar fi oferit o excursie de cinci zile în Egipt unui oficial guvernamental din Pakistan și soției acestuia, tot în schimbul unui contract.

Dosarul a ajuns și în România pe masa DNA

Sesizați încă de anul trecut de anchetatorii americani, procurorii români au inițiat o anchetă proprie cu privire la contractele pe bani publici ale Microsoft din România. S-a constatat astfel că Microsoft nu dispunde de un partener direct în România, preferând în schimb să lucreze prin intermediul unor firme mai mici care revând programe informatice. În aceste condiții, Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală IN REM cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în legătură cu infracțiuni de corupție, luare și dare de mită, abuz în serviciu, într-un dosar privind utilizarea licențelor educaționale.

DNA fusese sesizată inițial de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta în mai 2013 în legătură cu “utilizarea licențelor educaționale fără temei legal sau contractual” începând din luna decembrie 2009, licențele fiind probabil expirate. Pornind de la această sesizare DNA a extins cercetările asupra modului în care au fost semnate anumite contracte, mergând în spate până în anul 2001 la un contract semnat de Ministerul Educației cu firma SIVECO.

Fostul director general interimar al Microsoft România chemat la DNA

Pe 15 Iulie 2014, Sorin Eftene , fostul director general interimar al Microsoft Romania a fost chemat la DNA București și audiat mai bine de 6 ore. Procurorii l-au chestionat în legătură cu contractele pe care guvernul României le-a semnat cu americanii de la Microsoft în ultimii 10 ani. Cu această ocazie la DNA a mai ajuns și fostul secretar de stat din Ministerul Comunicaţiilor, Ioan Cordoş.

Contractele vizate de procurorii DNA

Ancheta DNA vizează patru mari contracte, două cu Microsoft, și câte unul cu SIVECO și EADS fiind vorba de următoarele:

1.      Contractul de închiriere de licențe pentru utilizarea unor programe inforamtice Microsoft, de tip Enterprise Agreement Subscription” încheiat de guvernul român și Microsoft Ireland Operation Limited prin intermediul societății austriece Fujitsu Siemens Computers Austria GmbH, în valoare de 105 milioane USD, derula în perioada 2004-2009;

2.      Contractul de închiriere de licențe pentru utilizarea unor programe informatice Microsoft, de tip “Enterprise Agreement Subscription” încheiat între Ministerul Comunicațiilor și un consorţiu, creat în jurul firmei DIM Soft SRL din București, derulat în perioada 2009-2013 (și extins în 2013 cu 33 milioane EUR), semnat se pare de ministrul Gabriel Sandu.

3.      Contractul privind Sistemul Educațional Informatizat, încheiat Ministerul Educației și firma SIVECO,  în valoare de  124 milioane EUR  (derulat în 6 etape, în perioada 2001-2009);

4.      Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat, încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania și Ministerul de Interne, în valoare de 534 milioane EUR (extins în 2009 cu 200 milioane EUR).

Politicieni, consultanți, mită și offshore-uri

Legat de primul contract amintit, anchetatorii susțin că acesta a fost unul dezavantajos pentru statul român. În perioada încheierii contractului, firma Fujitsu Siemens Computers din Austria a beneficiat – în relație cu guvernul României – de serviciile de consultanță ale unui offshore din Liechtenstein, denumit Profinet Aktiengesellschaft (firmă înfințată în anul 2000). Consultanța primită din Liechtenstein a fost inclusă în oferta transmisă către Secretariatul General al Guvernului și deci achitată la pachet cu licențele pentru software. Conform DNA toate acestea n-ar fi fost posibile fără implicarea unor oficiali guvernamentali și reprezentanți ai Microsoft. Și ce să vezi !? În prezent, consultantul Profinet din Liechtenstein se află în lichidare!

Despre contractul semnat în 2009 cu DIM Soft SRL presa centrală a relatat pe larg. Toate informațiile legate de această tranzacție precum și neregulile sesizate fiind disponibile pe internet încă de atunci. Dacă în prima fază ministrul Gabriel Sandu a vrut să semneze direct cu DIM Soft SRL, ulterior s-a răzgândit (din cauza dezvăluirilor din presă) preferând să semneze “învăluit” cu un “consorțiu” alcătuit din societățile D-CON.NET AG (Zug, Elveția), D-CON.NET Gmbh, BECHTLE HOLDING SCHWIEZ AG, DIM Soft SRL şi Microsoft Romania. Merită sesizat și faptul că, administrator unic la DIM Soft SRL a fost numit Florică Claudiu Ionuţ, nimeni altul decât ginerele lui Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Să mai spunem că Florică este și fostul director al companiei Fujitsu România (partener Microsoft)? Ei bine, în plină anchetă DNA, în 2014, firma DIM Soft și-a schimbat și denumirea în SYNOTECH GLOBAL SERVICES ROMANIA. Cine este în prezent unicul acționar al firmei (fosta DIM Soft)? Evident o societate offshore înmatriculată în Cipru sub denumirea LISAOS VENTURES LTD, reprezentată oficial de cetățeanul român Mircea Săndulescu! Asta explică și de ce șefa DNA-ului preciza că în acest dosar se lucrează cu mai multe comisii rogatorii”.

Contractul cu SIVECO se află de asemenea sub lupa procurorilor, sesizarea venind chiar de la Corpul de Control al premierului Victor Ponta. Este în joc reputația unei firme mari, SIVECO Romania SA raportând în 2013 o cifră de afaceri de 46 milioane EUR. Compania este administrată de Irina Socol fostă angajată a Institutul român de Cercetări pentru Tehnologia Informaţie. Se pare că deranjat de activitatea SIVECO în România n-a fost Victor Ponta cât prietenul său de la ASESOFT, deputatul PSD Sebastian Ghiţă. După primele concluzii ale raportului realizat de Corpul de Control, televiziunea patronată de Ghiță a dat cu SIVECO de toți pereții. În replică SIVECO (prin intermediul postului Antena 3) l-a acuzat pe Sebastian Ghiţă că s-a folosit de ASESOFT Internațional, în parteneriat cu alte două companii (Teamnet International SRL şi Star Storage SRL) ca să obţină ilegal un contract de la Agenţia de Mediu, în valoare de 15 milioane EUR. Mai mult decât atât, în reportajul difuzat de Antena 3 se afirma că Emil Boc a dat 15 milioane de euro din banii contribuabililor pentru ca Sebi Ghiţă să fure de la Elan Schwartzenberg o parte din Realitatea TV şi să înfiinţeze România TV. Deci treaba e clară!

Șefa DNA ne explică… zeci de milioane de euro mită!

Luni, 11 August 2013, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi a explicat într-un interviu acordat cotidianului Adevărul că ancheta legată de afacerile cu soft-uri se află în plină desfășurare: “Este un dosar în care avem și o sesizare a Corpului de Control[…] Sesizarea a vizat câteva contracte adiționale. Firesc este să verifici și contractul înițial. S-au făcut foarte multe audieri, zeci de persoane audiate, din ministere și din instituțiile care au avut legătură cu încheierea acestor contracte. Au fost citați și foști miniștri, foști parlamentari, foști directori de instituții, o parte au venit o parte urmează să fie audiați. Până în acest moment informațiile sunt că o sumă de zeci de milioane de euro a fost dată cu titlul de mită. Nu avem un prejudiciu exact. Sunt foarte multe comisii rogatorii în curs, către instituții din alte state, de la instituții financiare și autorități judiciare. Vom verifica și acele tranzacții financiare făcute prin offshore-uri.” (D.I.)

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular