Nicușor Constantinescu face eforturi pentru a-și finanța ”jucăriile” preferate. Curtea de Conturi a sesizat deja organele penale

În perioada mai-iunie 2014, în timp ce Nicușor Constantinescu se afla în exil pe tărâmuri americane, Curtea de Conturi a efectuat auditul financiar asupra conturilor de execuție bugetară încheiate pe anul 2013 la Consiliul Județean Constanța.  La solicitarea echipei Constanta.ro, reprezentanții instituției de control au admis faptul că în urma acestui control au fost sesizate deja organele penale, existând indiciile încălcării legii, fără însă a da mai multe detalii, rezultatele auditului fiind încă în stadiul de valorificare. Din informațiile pe care le deținem, principalele probleme descoperite de Curtea de Conturi sunt legate de finanțarea echipei HCM Constanța și de contractul de publicitate acordat firmei Soti Cable Neptun SRL. Aceste plăți au fost interzise, reprezentanții instituției de control cerând Consiliului Județean să recupereze de asemenea și banii care s-au plătit deja.

Din câte se pare, Nicușor Constantinescu a cerut încă din prima zi ca aceste plăți să se reia, lovindu-se de refuzul angajaților săi, care nu doresc să-și pună semnătura pe așa ceva, știind foarte clar la ce riscuri se supun. Curtea de Conturi a descoperit de asemenea probleme în privința achiziției elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol dar și câteva plăți nejustificate către doi angajați ai CJC, unul dintre ei fiind nu doar angajat ci chiar nepotul președintelui Nicușor Constantinescu.

Nicușor la birou. Darie și Dragomir trași pe linie moartă.

dariedragomirUn șir de decizii judecătorești pe care ne permitem să le considerăm cel puțin ”ciudate” au condus la o situație bizară în cadrul Consiliului Județean Constanța. Grație judecătoarei Cristina Eleni Marcu, președintele Nicușor Constantinescu a fost nu doar eliberat din arest ci mai apoi, printr-o ”explicitare” a deciziei respective, trimis chiar la muncă, fără însă a avea voie să comunice cu mare parte dintre angajații instituției pe care o conduce.

Primii care au căzut victime acestei decizii, au fost vicepreședinții Cristinel Dragomir și Gheorghe Darie, pe care Nicușor a avut grijă să-i lase fără atribuții încă din prima zi. Decizia, considerată de mulți o răzbunare pentru felul în care au condus Consiliul Județean în lipsa marelui șef, a fost justificată prin faptul că în acest fel, nu va mai fi necesară niciun fel de comunicare între cele două părți și deci nu se vor încălca restricțiile impuse de instanță.

Noua deviză: Nu semnezi, rămâi fără atribuții

Cei doi vicepreședinți nu au fost însă singurele victime ale întoarcerii intempestive a președintelui. Informațiile care au ajuns la urechile noastre spun că încă din prima zi, Nicușor Constantinescu ar fi cerut ca plățile către Handbal Club Municipal și Soti Cable Neptun SRL, interzise de Curtea de Conturi, așa cum menționam în deschidere, să se reia, fiind însă refuzat de către angajații săi. Martorii povestesc că directoarea economică a avut parte de o muștruluire severă iar într-un final a rămas și ea fără atribuții, pentru că a refuzat să-și pună semnătura pe aceste plăți, nedorind să aibă probleme cu legea. O informație, încă neverificată, spune că fostul prefect, Radu Volcinschi, acum reîntors ca șef al departamentului juridic în Consiliul Județean, a transferat de la Prefectura Constanța o fostă subalternă, care ar avea rolul de a semna hârtiile pe care alții nu mai doresc să le semneze. Pare astfel că Nicușor Constantinescu își construiește o nouă echipă de ”slugi”, în timp ce angajați competenți și atenți la respectarea întocmai a literei legii sunt trași pe linie moartă din diverse motive, legea interzicând concedierea lor fără motive pertinente în spatele unei asemenea decizii.

Darie și Dragomir au dat în judecată HCM și Tv Neptun. Nicușor închide procesele?

Un alt mare motiv de scandal, pentru Nicușor Constantinescu, a fost acela că la recomandarea reprezentanților Curții de Conturi, conducerea interimară a Consiliului Județean a procedat legal și a acționat în instanță clubul sportiv de handbal și firma Soti Cable Neptun SRL, cerându-le acestora să returneze sumele plătite ilegal către ele. Analizând situația acestor două procese, poți vedea că în cazul primului, procesul s-a suspendat din vina reclamantului (adică a Consiliului Județean), la doar o săptămână după revenirea lui Nicușor, al doilea proces având termen săptămâna viitoare, urmând cel mai probabil să se suspende și acesta.

Legat de aceste plăți, într-un articol publicat săptămâna trecută, ziarul Gândul sesiza faptul că postul de televiziune Neptun a primit de la Consiliul Județean în ultimul an peste două milioane de euro, sumă mai mare decât toate plățile efectuate de instituțiile similare din celelalte județe ale țării, la un loc.

Nepotul lui Nicușor Constantinescu a încasat bani ilegal?

O altă situație sesizată de Curtea de Conturi a fost legată de faptul că unii angajați au beneficiat de plăți nejustificate. În speță este vorba de Mihai Cosoiu, nepotul lui Nicușor Constantinescu și finul lui Cristian Zgabercea, omul despre care ne-aducem aminte că l-a salvat pe șeful său atunci când acesta a adormit, la volan, în centrul orașului, așteptând culoarea verde a semaforului. De asemenea, sesizarea Curții de Conturi o implică și pe Nicoleta Moraru, angajată a Consiliului Județean, pe care o cunoaștem dintr-un alt incident celebru în trafic, în urma căruia doamna respectivă a declarat că a fost pălmuită de Mircea Băsescu.  Cei doi au deschis o acțiune împotriva Consiliului Județean, aflată momentan în stadiul de apel. Legat de această situație, președintele sindicatului funcționarilor din Consiliului Județean, George Târnăveanu, a admis pentru Constanta.ro că este o consecință a controlului Curții de Conturi, fiind vorba de bani încasați pentru creșterea copilului, în mod nelegal, fără însă a ști să dea mai multe detalii.

Trăgând linie, după nouă luni de zile în care conducerea, formată din Cristinel Dragomir și Gheorghe Darie, a încercat pe cât posibil să restabilească un echilibru și o atmosferă normală de lucru, la Consiliul Județean Constanța, avem parte de o revenire a lui Nicușor Constantinescu, dornic în acest moment să recupereze tot ceea ce s-a pierdut, să-și refinanțeze jucăriile preferate, fiind capabil, în acest scop, să lase fără atribuții pe oricine este necesar și mai ales, pe oricine i se împotrivește. Și totul, în detrimentul nostru, al constănțenilor. 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular