No menu items!
No menu items!

Cum a creat Valentin Vrabie cel mai performant sistem de învățământ din Dobrogea, pornind de la un ARO rablagit și o școală în care frigul făcea legea

Ecourile primei zile de iunie, în care așa cum presa a relatat pe larg, elevii din comuna Peștera au fost răsplătiți cu tablete de ultimă generație, pentru meritele deosebite pe care le au la învățătură, nu s-au stins încă, dar, pentru elevii din Peștera urmează mâine o altă zi cel puțin la fel de importantă. Pe 9 iunie, cadrele didactice, împreună cu elevii, sărbătoresc ziua școlii nr 1 din comună, o zi care va fi marcată de un eveniment special, gândit de directorul Marius Petre împreună cu colegii săi.

Despre acest eveniment, vom reveni în zilele următoare, pentru că mai interesant, la acest moment, este de văzut cum a evoluat sistemul de învățământ din comuna Peștera, construit practic de la zero de primarul Valentin Vrabie și colaboratorii săi.

Transportul elevilor. De la ”Porumbarul” rablagit la trei microbuze noi

descărcare
De la ARO-ul galben la microbuze de lux

Atunci când Valentin Vrabie a ajuns primarul comunei Peștera, condițiile de învățământ erau fără doar și poate jalnice, așa cum sunt în continuare în cele mai multe cazuri, în mediul rural. ”Educația, prioritatea zero” spune de fiecare dată când îl întâlnești, primarul Valentin Vrabie și, privind în urmă, ajungi să înțelegi că e un slogan în care a investit nu doar resursele comunei dar și propria energie.

”Când am ajuns primar, 140 de elevi erau transporați cu un aro care se strica tot timpul (foto), elevii îi spuneau Porumbarul. Din păcate, a existat chiar un accident cu această mașină în urma căruia o elevă a rămas cu sechele pe viață. Încă de la început am făcut un lobby agresiv, zi de zi, pe la autorități, pe la partide, pe la Guvern, peste tot, pentru a ne da un microbuz și într-un final, după multe rugăminți, am fost ajutați. În timp, am reușit să mai cumpărăm încă două microbuze. Asigurăm acum un transport decent pentru toți elevii dar și cheltuielile care sunt necesare pentru acesta”, ne-a declarat Valentin Vrabie.

Școala. De la WC-uri în curte și încălzire cu teracotă, la o școală nouă, de lux.

scoala

Conform spuselor primarului, școala arăta groaznic în urmă cu șapte ani. O școală mică, de nivel rural, cu wc-uri în curte și în care, iarna, elevii sufereau de frig, singura încălzire fiind făcută printr-o sobă de teracotă. Valentin Vrabie a înțeles că trebuie construită o școală nouă și, după multe eforturi și rugăminți a reușit să-și împlinească visul. Dorința edilului n-a fost însă lipsită de greutăți, autoritățile care promiseseră bani pentru noua clădire uitând să achite lucrările și lăsând totul în grija administrației din comună care a trebuit să facă eforturi financiare uriașe pentru a plăti noua școală. 1,5 milioane de lei a costat școala cea nouă, investiție pe care primarul Valentin Vrabie, abandonat de guvernanți, a reușit s-o suporte din sursele proprii comunei.  Acum, școala din Peștera concurează cu cele mai importante școli din Constanța, are mobilier nou, retroproiectoare, televizoare, toalete noi dotate cu uscătoare de mâini pentru elevi.  De asemenea și școlile din celelalte sate ale comunei au fost renovate, fiind aduse la un nivel ridicat, pentru ca elevii să beneficieze de condiții optime de educație.

Motivația. Premii substanțiale pentru elevi. De la sume de bani, la biciclete și tablete

IMG_2303

Presa a relatat pe larg ziua de 1 iunie a anului trecut, când primarul a oferit biciclete tuturor elevilor din comună la fel cum în urmă cu câteva zile toți elevii au primit câte-o tabletă de ultimă generație pentru a se conecta la internetul, disponibil gratuit în orice loc din Peștera. Dincolo de aceste evenimente majore, există eforturi financiare mai puțin cunoscute, prin care primarul Valentin Vrabie a reușit să motiveze atât profesorii cât și elevii să caute rezultate de excepție în studiu. ”Fiecare copil din Peștera primește la începutul anului școlar 800 de lei pentru rechizite. Copiii care merg la concursurile școlare primesc 100 de lei, fiecare. Profesorul care reușește să aibă rezultate în aceste concursuri primește aceeași sumă pentru fiecare elev premiant. Astfel, spune primarul Valentin Vrabie, cheltuielile se adună, obligând la eforturi financiare dar și rezultatele au început să apară. ”Copilul e ca un burete, absoarbe tot ceea ce vede în jurul lui, așa că ne-am străduit să le oferim un model de bună educație, pe lângă condițiile decente de care beneficiază. Ne-au ajutat foarte mult activitățile extracuriculare în care i-am implicat alături de profesori.  Am reușit să avem în primul rând copii educați și abia mai apoi elevi foarte buni la studiu. ”, ne-a spus Valentin Vrabie.

Marius Petre: ”Mi-era rușine să dau ochii cu primarul, pentru că nu aveam rezultate”

Directorul școlii nu dorește să-și atribuie prea multe merite pentru performanțele demne de invidiat în domeniul școlar din comuna Peștera. Întrebat cum a ajuns să conducă școala, recunoaște că și aici a fost tot o decizie a primarului. ”După ce ne-a oferit toate condițiile pentru un studiu optim, a venit și a stat de vorbă cu toate cadrele didactice, pentru a stabili cine va fi director. Așa am fost ales eu. De ce? Cred că numai dânsul știe, eu nu pot decât să-i mulțumesc. Când a ajuns domnul Valentin Vrabie primar, 80 % dintre elevi abandonau școala după gimnaziu, pentru că nu aveau bani să meargă la liceu. Acum, abandonul școlar este ZERO, pentru că Primăria suportă aceste cheltuieli. ”, ne-a povestit Marius Petre, un director care iubește elevii și care e iubit la rândul lui, situație pe care am observat-o în repetate rânduri, atunci când elevii l-au oprit pe strada din comună pentru a-i povesti ce au mai învățat. Vă mai aduceți aminte directorul din școala pe care ați frecventat-o? Acel șef de școală, pus pe un piedestal și la care nu ajungeai aproape niciodată? Nu este cazul în comuna Peștera. ”Apropierea de elevi este importantă. Stau tot timpul pe holuri, între ei și intru mereu în clase să văd ce probleme întâmpină.  Am fost obligați de condițiile care ni s-au oferit să avem rezultate. Îmi aduc aminte că în urmă cu câțiva ani, primarul Valentin Vrabie s-a dat peste cap pentru a organiza concursul Rural Mat în comună și a făcut-o așa cum n-o să mai vedeți prea curând, într-un cadru de excepție. Noi n-am avut nici măcar participanți la acest concurs, mi-era pur și simplu rușine să dau ochii cu primarul”, povestește directorul Marius Petre.

Rezultatele: zeci de premii la Olimpiadele din județ

Și, astfel, cu un colectiv profesoral de excepție, convins de primar să rămână în comună, rezultatele au apărut până la urmă. Acel Rural Mat pe care elevii îl rataseră în trecut a ajuns astăzi să fie la discreția elevilor din  Peștera care au confiscat competiția, câștigând 12 premii din 20, la faza pe zonă și 9 premii la faza pe județ. Elevii ambiționați de Valentin Vrabie și conduși de Marius Petre și colectivul profesoral se pot mândri acum cu premii la Olimpiadele de Română, Istorie și Geografie, fiind cel mai probabil, dacă s-ar face o statistică, una dintre cele mai premiate școli din județul Constanța. Un rezultat notabil a fost chiar de curând premiul cel mare la Olimpiada Județeană de Religie, obținut de elevii cordonați de profesoara Dragomir Ionela. Multe, multe premii obținute de elevii școlilor din comuna Peștera, o comună micuță, aflată departe de lume, la câțiva kilometri de Medgidia. Un model, care trebuie urmat și pe care constănțenii îl pot exporta cu un singur vot, în 2016.

Vor vota constănțenii pentru educație în 2016?

Primarul comunei Peștera, omul care a reușit să construiască din nimic un sistem educațional aproape perfect, fără ajutorul politicienilor și doar printr-o administrare atentă a fondurilor comunei, spune că poate oricând să ducă acest model la nivel județean, dacă va ajunge președintele Consiliului Județean Constanța. Cum mafia partidelor politice a stabilit că această funcție va fi ”negociată” de majoritatea consilierilor județeni și nu va veni prin votul liber al oamenilor, există o singură șansă pentru ca un om ca Valentin Vrabie să devină președintele CJC, șansa unui vot masiv al constănțenilor, care să arate astfel că voința lor trebuie să primeze în fața oricărei negocieri politice. Dacă o vor face sau nu, vom vedea în 2016, până atunci, ca prieteni declarați ai școlii din comuna Peștera, urăm La Mulți Ani elevilor și profesorilor de acolo și le dorim cât mai multe premii, pentru că le merită din plin.

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular