M10 solicită întocmirea Registrului local al spațiilor verzi și un nou Plan Urbanistic General

Președintele M10 Constanța, Mihai Petre, solicită prin intermediul unui comunicat de presă, măsuri urgente pentru rezolvarea problemei spațiilor verzi din oraș. Redăm comunicatul integral.

”Constanța are nevoie, ca de aer, de întocmirea Registrului local al spațiilor verzi și de un nou Plan Urbanistic General.

Încă din anul 2007, prin Legea nr.24 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, modificată și completată de Legea 313/12.10.2009 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane, autoritățile administrației publice locale aveau obligația (!) să țină evidența spațiilor verzi de pe teritoriul unităților administrative, prin constituirea registrelor locale ale spațiilor verzi (art.18). În plus, municipiile de rang zero și unu (Constanța este municipiu de rang unu) aveau obligatia (!) să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011 (!!), auditul suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi (art.12).

Betonarea constantă a tot ceea ce înseamnă petic de iarbă arată că, în loc să respecte legea, administrația ultimilor 15 ani a elaborat o listă neagră a spațiilor verzi, precum și o strategie de masacrare constantă a acestora. Acest lucru a fost înlesnit și de faptul că municipiul Constanța se dezvoltă după un Plan Urbanistic General vechi de cel puțin 15 ani, actualizat din când în când, element coroborat cu iresponsabilitatea crasă și interesată a echipei de conducere a Primăriei municipiului Constanța și a Consiliului Local Municipal, precum și cu retrocedările efectuate pe suprafețele de teren situate în imediata vecinătate a blocurilor, ce sunt intabulate drept „curți construcții” și nu „spații verzi”.

Pentru a stopa mascararea ultimelor zone verzi scăpate de betonare, M10 Constanța îi solicită primarului interimar Decebal Făgădău:

  1. Să declanșeze, de urgență, în parteneriat cu societatea civilă, procedura de constituire a Registrului local al spațiilor verzi;
  2. Să adopte, de urgență, Strategia și planul de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi;
  3. Să sisteze, imediat, autorizarea sau ridicarea de noi construcții pe perioada întocmirii Registrului local al spațiilor verzi;
  4. Să întocmească și să adopte, de urgență, în parteneriat cu societatea civilă si cu Ordinul Arhitecţilor din România – filiala teritorială Dobrogea, un nou Plan Urbanistic General (printre altele, să nu mai fie permise construcţiile haotice cu arhitectură irațională, culorile ciudate, precum și clădirile cu mai multe etaje decât media etajelor zonei respective iar „curțile construcții” să redevină ceea ce sunt în realitate, adică spații verzi).

M10 Constanța consideră că orice construcție ridicată pe un spațiu verde reprezintă un atentat la viitorul orașului și la sănătatea copiilor noștri.”

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular