RAJA, partener în proiectul CISWASTEWATER. Marea Neagră nu va mai fi poluată cu ape menajere

Începând cu luna ianuarie 2014 SC RAJA SA Constanța participă în calitate de partener în proiectul intitulat „Strategia de îmbunătăţire continuă a eficienţei staţiilor de epurare a apelor reziduale din statele riverane Mării Negre” (CISWASTEWATER), în valoare de 455.380 Euro, finanțat în proporție de 90% din fonduri europene în cadul Programului Operaţional Comun – Bazinul Mării Negre.

Coordonatorul proiectului este Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare COMOTI București, iar parteneri alături de SC RAJA SA mai sunt: Black Sea Centre of Excellence (BSCE) – Bulgaria, European Regional Framework for Co-operation (ERFC) – Grecia, Yerevan State University (YSU) – Republica Armenia, State University of Moldova (SUM) – Republica Moldova și International Centre for Social Research and Policy Analysis (ICSRPA) – Georgia.

Obiectivul general al proiectului este crearea unui parteneriat puternic pentru realizarea unor îmbunătăţiri semnificative în managementul staţiilor de epurare din statele situate în zona Mării Negre.

În cadrul acestui proiect a fost analizată situaţia staţiilor de epurare din cele trei ţări cu acces direct la mare, dar şi din alte trei ţări conectate cu regiunea Mării Negre, cu scopul de a stabili cea mai bună abordare pentru managementul apelor uzate, prin utilizarea unei noi metodologii, bazate pe statistică. Proiectul a luat startul la Constanța, unde în perioada 9-11 aprilie 2014 a avut loc prima reuniune oficială a partenerilor. Cei implicați au dezvoltat o strategie de îmbunătăţire continuă care să ajute staţiile de epurare să-şi maximizeze eficienţa prin îmbunătăţirea integrităţii datelor, reducerea defectelor şi a variaţiei proceselor, accelerarea fluxului de informaţii şi scăderea costurilor calităţii.

Multe staţii de epurare din statele riverane Marii Negre au nevoie de modernizări pentru a se putea conforma directivelor Uniunii Europene, în special directivei EU Water Framework. O mare parte dintre aceste obiective au nevoie de investiții majore, dar și de menținerea operării în timpul proceselor de modernizare. Din păcate, în multe cazuri, aceste modernizări sunt făcute fără folosirea unei strategii care să conducă la o îmbunătățire sustenabilă, cu costuri reduse și eficiență maximă. Proiectul demarat în aprilie 2014 urmărește îndeaproape implementarea unei strategii comune de eficientizare a proceselor de epurare de la nivelul țărilor riverane Mării Negre.

Prima fază de instruire a managerilor stațiilor de epurare, a avut loc în Tbilisi – Georgia, în perioada 23-26 octombrie 2014. Etapa a fost finalizată prin apariția primului manual pentru eficientizarea proceselor de la nivelul stațiilor de epurare în conformitate cu metodologia europeană, manual ce a fost tradus în limba română, armeană, greacă, bulgară și georgiană.

A doua sesiune de training  s-a desfășurat în perioada 23-28 Aprilie 2015 în orașul Dobrich din Bulgaria și a fost găzduită de Centrul de Excelență al Mării Negre. Participanții au fost instruiți să folosească bazele statistice de la nivel european pentru conducerea și controlul proceselor tehnologice din cadrul stațiilor de epurare.

Tot anul acesta, s-au desfășurat și trei workshop-uri de diseminare a rezultatelor proiectului “Strategia de îmbunătățire continuă a eficienței stațiilor de epurare a apelor reziduale din statele riverane Mării Negre – CISWastewater”.

În perioada 4-8 noiembrie 2015, SC RAJA SA Constanța găzduiește ultima etapă de instruire din cadrul proiectului privind controlul proceselor de epurare. Această etapă constituie cea mai mare provocare, deoarece acum se obţin rezultatele întregului efort făcut în etapele anterioare pentru a îmbunătăţi procesele din staţiile de epurare. Până în luna decembrie 2015 se vor finaliza și două proiecte pilot, reprezentând studii de caz în două stații de epurare din România și Grecia în care se implementează toate etapele strategiei.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular