Protestul din Constanța, confiscat de un simpatizant al PRU. Reprezentanții societății civile împiedicați să vorbească

Constanța este un oraș al paradoxului.  Ani și ani la rândul a fost abuzat, secătuit de resurse, batjocorit de administrația Mazăre/Constantinescu fără ca locuitorii orașului să protesteze în vreun fel. De fiecare dată când românii ieșeau în număr mare, în marile orașe ale țării, sătui de incompetența administrației, în Constanța mitingurile numărau nu mai mult de 80-100 de oameni. O situație rușinoasă cu care ne-am obișnuit cu toții și care s-a repetat și în momentul în care România a ieșit în stradă, acum trei zile, pentru a protesta împotriva incompetenței guvernului Ponta, care a dus la moartea tinerilor în clubul Colectiv. Și, după cum spuneam, paradoxal, la Constanța lumea a ieșit până la urmă în stradă, în număr mare, abia când Ponta își depusese demisia împreună cu toții membrii cabinetului său. Pe scurt, atunci când protestul nu mai avea nicio miză, peste 4000 de constănțeni au ieșit pe străzi. Ca la noi …

Cătălin Anghel și Asociația elevilor, eroii din spatele celui mai mare protest constănțean

Alexandru Manda și Andrei Burghelia
Alexandru Manda și Andrei Burghelia

Am fost în stradă, nu doar ca jurnaliști ci mai ales din convingere, încă de miercuri, atunci când aproximativ 200 de oameni au mărșăluit în Constanța. Oameni pe care subsemnatul, autorul articolului, alături de publicistul Valentin Coman și antreprenorul Cătălin Anghel, am reușit să-i mobilizăm pe Facebook, rugându-i să nu stea în case.

Joi și vineri însă, lucrurile s-au schimbat categoric. Așa cum menționam, peste 4000 de oameni au decis să protesteze. Meritul principal pentru această mobilizare exemplară aparține reprezentanților elevilor, Andrei Eduard Burghelia, Constantin-Alexandru Manda și Fărăuanu Cristian George. Alături de ei, omul de afaceri Cătălin Anghel, pe care-l cunoaștem pentru nenumăratele acțiuni de protest prin care a cerut o administrație mai eficientă pentru Constanța. Nu avea însă să fie cea mai frumoasă seară a vieții lor, pentru că un grup de simpatizanți ai Partidului România Unită au avut grijă să preia prin forță și mașinațiuni întreaga mișcare.

Protest deturnat prin minciuni: ”Cătălin Anghel e politician, vrea să candideze, să nu-l lăsăm să vorbească” 

Codrut Burdujan
Codrut Burdujan

Organizatorii mitingului au decis, după rețeta deja cunoscută, să iasă în marș pe străzile orașului, pentru a aduna mai multe persoane, urmând ca la final, tot grupul să se întoarcă pe platoul din fața Prefecturii. Surprinză însă, un grup de băieți, cel dubioși, au decis să rămână pe loc. După plecarea oamenilor, grupul condus de Codruț Burdujan, un fost jurnalist, simpatizant, în acest moment, al Partidului România Unită, a început să plănuiască un fel de lovitură de stat. Culmea, Codruț Burdujan a tot fost prezent pe scena politică (vezi foto).

codru

Revenind, după cum spuneam, cei ce rămăseseră sau apăreau pe parcurs, erau instruiți că ”domnul Cătălin Anghel e politician, trebuie îndepărtat. ”Nu trebuie lăsat să vorbească, vrea să candideze. E un mincinos, ne-a spus aseară că nu va mai veni și uite, tot a venit.” Și uite așa, prin cuvinte bine ticluite, ajutate și de faptul că Burdujan avea în dotare o portavoce imensă, planul a prins contur.

Atunci când reprezentanții Asociației Elevilor s-au întors la Prefectură, alături de Cătălin Anghel dar și se alte figuri cunoscute, precum Andrei Popescu sau Andrei Chivu, mitingul era deja controlat cu ostiliate de Burdujan și ai lui, care se așezaseră ostentativ în față, loc de unde decideau pe cine lasă să ia cuvântul și pe cine nu. N-a mai contat că primii strânseseră din nou 4000 de oameni, grupul lui Burdujan aranjat bine în fața tuturor, controla deja totul.

Mai mult, cu un veritabil tupeu de borfaș, oamenii din spatele lui Burdujan au avut curajul să bruscheze chiar și echipele de televiziune, cerând explicații pentru faptul că aceștia doreau să îi ia un interviu lui Cătălin Anghel.

Și, evident, dacă omul de afaceri nu a fost lăsat să ia cuvântul, fiind înjurat și trimis la plimbare de prietenii lui Burdujan, pentru că nu s-a putut aplica aceeași metodă și cu reprezentanții asociației elevilor, în momentele în care aceștia au dorit să vorbească, oamenilor din față li s-a făcut semn să scandeze, orice, pentru ca discursul să nu se audă. Și pentru ca lucrurile să fie clare, în față a fost chemată galeria clubului Farul Constanța, chipurile pentru ca ”sloganurile să se potrivească, să nu strigăm separat”. În fapt o adevărată preluare prin forță a întregii mișcări.

Acela a fost momentul în care lumea a început să plece, scârbită de ceea ce se întâmpla în față. În fond, să fim realiști, cine vine la un miting frumos, al societății civile, pentru a-l auzi pe liderul galeriei Farul cum ține discursuri?

Amenințările au continuat online

Cătălin Anghel
Cătălin Anghel

Și să nu credeți că lucrurile s-au oprit aici. Cătălin Anghel a continuat să primească amenințări și online. Motivul? În această seară, protestul anunțat este organizat, legal, pe numele său. Inițativă care trebuie distrusă din start, din temelii. Principala acuză adusă lui Cătălin Anghel: ”Ai făcut parte din partidul Noua Românie”. De parcă dacă ai încercat, fără a candida vreodată, experiența unui mic partid politic cu care să încerci să schimbi totul, ești un proscris.  Ca fapt divers, aseară la protest, Metin Cerchez zâmbea frumos oamenilor. Credeți că l-a huiduit cineva? Nu.

Aceasta este, pe scurt, istoria celui mai frumos miting pe care l-au desfășurat constănțenii. Istoria unui miting confiscat.

 

 

În loc de epilog, o galerie de imagini.

Încheiem acest articol cu o galerie de imagini care să vă arate cine a condus protestul de aseară.

 

Similar Articles

Comments

  1. Vad cu stupoare ca bagati suporterii Farului in jocurile voastre politice.
    Hai sa le luam pe rand. La ora 18,30 in fata prefecturii, langa scari erau membrii ai PNL ( pozele o pot demonstra), suporterii Farului nu au stat NICIODATA in prima linie. Aseara cand cei care vorbeau de pe scarile de la prefectura vorbeau de dragul de a vorbi noi cantam… Se pare ca dupa ce nu s-au auzit circa 10 minute desi aaveau portavoce au incercat sa ne puna si pe noi alaturi de ei. Repet ce am zis aseara si vad ca tu omiti in mod intentionat. Am zis ca suntem acolo in memoria celor de la Colectiv si impotriva starii de fapt a tarii. Una plina de coruptie si fara orizont cu actuala clasa politica.
    Am scandat: ‘O dorinta sincera ROMANIA LIBERA” si ALE ALE SPAGA SI CORUPTE ALE ALE JOS TOATE PARTIDELE.
    Se pare ca asta va deranjeaza! Acum este o lupta pentru ciolan si vreti sa plece ai lor ca sa vina ai vostri!
    Noi vrem o tara libera! Cum? Un guvern de tehnocrati si alegeri anticipate Un guvern care nu este sprijinit politic cade tocmai de aceea este nevoie de anticipate si tehnocrati. Nu mai vrem marionete politice!
    Vrem sa nu mai aiba dreptul sa candideze toti cei care au dosare penale.
    Vad ca incercati sa manipulati cu nerusinare! Dezbina ca sa conduci! Ei bine, scapati de noi. Alegem ca in seara aceasta sa mergem in Piata Ovidiu. Voi incheia cu o scrisoare deschisa a unui suporter farist:
    Tot am vazut in aceste zile de proteste in presa locala pe site-urile de socializare niste aberatii care pun intr-o lumina proasta o anumita parte a vietii sociale si anume “baietii de galerie” , acei derbedei, huligani,instigatori,needucati etc.
    Sa va expun cateva motive pentru ce acei “baieti de galerie” :
    1. Sunt oameni simpli ca si tine, cu studii superioare, cu familii, cu copii dar in special sunt Romani!
    2. Sunt oameni care nu pot fi manipulati deoarece fiecare se ghideaza dupa un anumit principiu, acela fiind de a nu se lasa calcat in picioare atunci cand vede ca-i sunt ingradite anumite drepturi si libertati fundamentale.
    3. Sunt oameni care intr-un caz de asuprire a acestor drepturi pentru care stramosii nostri au luptat si au murit pentru ele, vor lasa familii,sotii, copii, parinti etc. si vor iesi la lupta pentru ca urmasii lor sa duca mai departe steagul ce le-a fost transmis din generatii in generatii.
    4. Sunt oameni care nu vor sa se faca remarcati deoarece toti au un front comun impreuna cu toti Romanii , si acela ,clasa politica care prin nenumarate batjocuri si legi impotriva omenirii ne ingradesc sistemul de viata si sansa la o Romanie mai buna.
    5. Sunt oameni cu caracter pe care nimeni nu-i va putea intelege vreodata de ce viata lor este una atipica fata de restul oamenilor din viata de zi cu zi.
    Ca o incheiere in toate aceste seri de proteste au venit alaturi de noi batrani care-si carau nepotii pe cap, mame plimbandu-si copii in carucior si citez ” Bravo voua tineretului! Acum este randul vostru! De ce nu va duceti mai in fata sa va grupati cu restul de tineri sa-i invatati cantecele voastre?”
    Raspunsul nostru ” Pentru ca noi nu am venit sa ne facem remarcati.Am iesit in strada fiindca suntem Romani si ne-am saturat de acest sistem infect ”
    Semnat unul din ” acei derbedei “

  2. Tu crezi ce spui? Daca este asa este grav! Voi sunteti cei care dezbinati! Eu nu cunosc pe niciunul din cei care erau aseara pe trepte. Voi insa sunteti partinitori! NU POT SA NU MA INTREB CE INTERESE APARATI…
    Cred ca mai bine v-ar fi fara noi! Voi stiti toti politicienii si taceti suspect in cazul celor de la PNL recunoscuti de oameni!
    Uite ce scrie alt instigator:
    “Aia cu să mergem pe străzi și să adunăm astfel mai mulți e o vrăjeală. Mulțimea capătă greutate și, odată cu ea și protestul, dacă stă pe loc, sau dacă face un marș scurt, nu unul pe zeci de kilometri. Că nu-s toți infanteriști.” Moise Guran

  3. Astazi joaca Farul si daca am vrea facem jocuri de putere cred ca in 1000 de oameni nu ar fi o forta puternica sa ne opreasca! Noi insa stim clar ca vor fi instigatori si preferam ca si pana acum sa stam mai in margine! Aseara am fost DERANJATI de turnura penibila si politica a manifestatiei. Atunci am inceput sa cantam. Ceea ce am cantat v-a deranjat? Ca nu l-am injurat pe Fagadau cum vroiati voi? In mai cand am facut miting impotriva primariei si CJC voi astia care va dati cu parerea acum erati sublimi dar lipseati cu desavarsire. Suntem primii care am putea reprosa ceva concret autoritatilor locale. Pe merit! Nu pe interese politice ca voi!
    Cred sincer ca locul din fata prefecturii este mult prea mic pentru a sta impreuna cateva mii de persoane. Iar in seara asta asa va fi! INDIFERENT unde vom decide sa ramanem diseara vom sta ca si pana acum in marginea manifestatiei! NOI NU NE DORIM SA FIM IN LINIA INTAI! Ce ne impiedica sa facem asta pana acum?
    Incercati sa nu mai incitati. Este o rugaminte! Stiu ca scandalul se vinde mai bine dar am rugamintea sa nu o mai faceti pe pielea noastra!
    Inchei cu ceea ce am scandat si vom scanda in continuare: ‘O dorinta sincera ROMANIA LIBERA”!

  4. Vrem schimbare si mergem pe aceleasi principii… vine unu’ cu o portavoce si gata,e liderul strazii… nu ma simt reprezentat nici de domnul anghel nici de galeria farului,metin cerchez si cu atat mai putin de prietenul tau drag mihai petre om pe care il promovezi si il susti neconditionat… din cauza voastra iesim in strada… suntem satui sa fiti platiti sa scrieti ce vor oameni ca anghel coman petre… te deranjeaza????? Pai hai sa spunem cine este acest domn petre,no,sa stie toata lumea
    Fost psd-ist pdl-ist a trecut pe la forta civica si actual lider al miscari M10 condusa de doamna impecabila si corecta Macovei…. prosti sunt cei care vin acolo si va urmeaza ca pe sfinte moaste…. toti aveti interese locale toti aveti interese personale…. asa ca doriane,lasa ne frate…. ca si tu esti ca ei…. te gasesti tu sa promovezi marii lideri ai societatii civile a constantei cand ei sunt niste oamenii fara scrupule…. sa zica merci ca nu au fost goniti de acolo…ca nu a venit cineva care sa le spuna oameniilor cum stau lucrurile…. am portavoce sunt lider si ma cheama anghel sau petre sau mai stiu eu cine….

  5. Si daca vrei putem avea o dezbatere oricand pe acest subiect…. unde ati fost voi dragilor sambata trecuta cand ne-am adunat o mana de oameni la harta????prin ce cafenele puneati la cale strategia???? Sa iti fie rusine ca nu iti respecti meseria…. sa iti fie rusine ca vi cu astfel de articole pregatite sa anunte canditaturi…. nu am nevoie nici de anghel nici de petre nici palaz fagadau tararache samd… am nevoie de un om integru care sa puna pe masa un plan pe termen mediu si lung pt constanta…. nu am nevoie de oameni mediocri promovati ca fiind niste exceptionali oameni de business vanzari etc etc…. sa fim seriosi…sunt oamenii care habar nu au de politica dar sunt niste oameni care au capacitate de a manageria… asta ne trebuie draga Constanta.ro …. nu traseisti ca petre tararache nu fosti lideri de partide ca anghel sau actuali membri ca fagadau and co…. esti liber sa susti pe cine vrei dar macar fi demn si nu te mai ascunde dupa cires… ce sa caute coman anghel???? Ce sa caute tararache petre palaz fagadau ???? Cine sunt ei???care le sunt performantele lor profesionale????

  6. Te mai iei si de galeria farului… saracii,sorin de abia strange 100-200 de oameni la un meci si vi sa ii bagi pe ei in mizeria asta doar din dorinta de a le lua apararea prietenilor acestui site… hai frate pe bune???? Pana aici ai ajuns constanta.ro????jalnic….

  7. Daca nu iti place personajul de ce nu l-ai trimis acasa ???? Asta e draga Dorian problema… mergem sa manifestam si nu spunem lucrurilor pe nume…nu am nevoie sa descopar pe nimeni… mi-e scarba de ei..de toti cei care incearca sa isi relanseze viata ajutati de presa de grupuri de interlopi de oameni saraci care sunt cumparati pt astfel de manifestari samd.. nu este nevoie sa imi raspunzi…nu ai timp…esti prea ocupat si nici nu am nevoie…. dar schimbarea ar trebui sa inceapa cu fiecare dintre noi… nu sa continuam in aceiasi mizerie si mocirla… mocirla din care face parte si presa care scrie la comanda….

  8. Ba da..rolul tau e sa fi paza societati constantene… asta e rolul ta draga Dorian,iar daca asta presupune sa il trimiti acasa pe petre anghel si/sau alte personaje care nu facut nimic O FACI,pt ca asa trebuie… pt ca asta vrem..pt ca avem nevoie de voi acum,cu toate pacatele voastre sa fiti langa noi,asta e rolul presei…. nu pt a ocroti niste personaje misterioase care nu stiu cum sa ascunda gresilele facute in trecut…. hai sa fim seriosi…

  9. […] La începutul lunii noiembrie a anului trecut, când peste 7000 de constănțeni ieșeau în stradă, sătui de incompetența autorităților care dăduse în clocot prin tragedia din clubul Colectiv, scriam dezamăgiți despre grupul de impostori care s-au așezat în fața acestor mișcări de stradă, fără să-i fi recunoscut nimeni drept lideri, folosindu-se pur și simplu de faptul că aveau o portavoce în dotare. Puteți citi acel articol dând click aici. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular