Atelier artistic poliglot la Școala ”Gheorghe Țițeica”

Ziua Europeană a Limbilor este în fiecare an la Școala ”Gheorghe Țițeica” din Constanța o sărbătoare a diversității și a multiculturalității. Pentru elevii claselor a V-a B, a V-a D, a VI-a D, a VII-a A și a VIII-a B a fost ocazia perfectă pentru a se reuni într-un atelier artistic poliglot, organizat de catedra de limba engleză și de limba franceză a instituției dobrogene.

Activitatea a debutat cu o alocuțiune despre importanța acestei zile și cu trecerea în revistă a limbilor care se pot auzi la mal de Mare Neagră, dat fiind că Dobrogea este o regiune prin excelență plurilingvă. Elevii, unii dintre ei membri ai grupurilor minoritare aromâne, turce ori tătare, au vorbit apoi despre limba lor maternă ori despre situații de bilingvism, trăit firesc, consonant cu specificul zonei.

Pentru grupul de talentați desenatori care a participat la activitate, s-a formulat o singură întrebare la care ei au răspuns prin culoare și forme: ”Cum arată creierul unei persoane poliglote?” Planșele realizate au fost extrem de adecvate momentului, elevii sugerând prin metafore mai simple ori mai complexe bogăția unei persoane cu competențe plurilingve și deschiderea către lumea întreagă a acesteia.

20160926_164256_resized

În partea a doua a activității, câțiva elevi ai clasei a VIII-a B au formulat întrebări de cultură generală pentru colegii lor mai mici, în limbile franceză și spaniolă. Cei care au răspuns corect au primit aplauzele generoase ale publicului. De asemenea, cei mai curajoși dintre participanții la ineditul atelier s-au întrecut în rostirea unor exerciții de dicție în limbile franceză, engleză și spaniolă, rezultatul, de cele mai multe ori amuzant,  creând bună dispoziție.

Momentul muzical al atelierului a fost susținut de un grup de elevi ai clasei a V-a B care, deși debutanți de doar două săptămâni la franceză, au interpretat câteva cântecele în această limbă. Punctul culminant l-a constituit prezentarea creațiilor literare ale lui Vichentie Alpetri, elev în clasa a VII-a A, care a  uimit asistența în limba lui Molière.

Ziua Europeană a Limbilor este primul eveniment din calendarul activităților educative ale anului școlar în curs, iar implicarea elevilor și a profesorilor în această activitate extracurriculară este una lăudabilă.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular