Într-o disperată căutare de voturi, după ce a aflat că nimeni din Medgidia nu intenționează să voteze ALDE, doar pentru că o cere primarul, Valentin Vrabie lansează la apă tot felul de proiecte iluzorii, menite să-i câștige încrederea în ochii alegătorului. Lui și partidului din care mai nou face parte, evident.
Unul dintre aceste proiecte, bifat în ședința de Consiliu Local care a avut miercuri, se referă la inițierea procedurii de negociere a prețului apei, mandatat să poarte aceste discuții fiind chiar primarul însuși. Care primar se va adresa celor de la RAJA pentru negociere, va fi invitat să iasă pe ușă așa cum a intrat, că doar o negociere implică două părți iar prețul apei la Medgidia va rămâne la fel ca și până acum.
Nu suntem apărătorii RAJA. Cu siguranță prețul poate și trebuie să fie redus, însă acest lucru se poate întâmpla într-un context legal, stabilit de contractele existente, de către factorii decidenți știuți, nu de primarul în funcție care se crede încă stăpân pe tarlaua lui de la Peștera. Atât de străveziu este faptul că acest proiect nu are decât valențe electorale, încât toți consilierii l-au votat, mai mult la mișto, știind foarte clar că nu implică niciun pericol pentru operatorul de apă. Tocmai din acest vot ar trebui să priceapă toți medgidienii inutilitatea proiectului electoral și minciuna din spatele lui.
În altă ordine de idei, trimumfalist și cu o mimă de om care a și dat deja RAJA afară din Medgidia, primarul Valentin Vrabie a făcut o declarație, imediat după ședința consiliului care ne-a arătat încă o dată că omul respectiv n-a înțeles ce funcție ocupă și mai ales, diferența dintre administrarea comunei Peștera și pe cea a orașului Medgidia.
”Dacă RAJA nu va dori să negocieze, vom aduce operatorul de apă din București”, spune Valentin Vrabie.
Ce nu știe ori nu vrea să spună ori crede că noi nu știm, primarul din Medgidia, este că operatorul care administrează apa în București, se află de mai bine de un an sub ancheta de DNA pentru un pomelnic de infracțiuni care ar impresiona cel mai priceput tâlhar. Sursa video: CtNews.ro.
Ce spune DNA despre activitatea Apa Nova București
DNA Ploieşti a pus sub acuzare compania Apa Nova Bucureşti pentru evaziune fiscală, spălare de bani, mită, cumpărare de influenţă şi interceptări ilegale, măsura fiind luată după ce DNA a început urmărirea penală pentru aceste infracţiuni faţă de mai mulţi actuali sau foşti directori ai companiei.DNA Ploieşti a pus sub acuzare compania Apa Nova în dosarul în care sunt urmăriţi penal mai mulţi foşti sau actuali directori ai companiei, dar şi oameni de afaceri cu conexiuni în lumea politică.
Potrivit unui comunicat dat de DNA, în perioada 2014 – 15 iunie 2015, Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general adjunct la Veolia România, şi începând cu 15 iunie, ca director general al Apa Nova Bucureşti, a dat sume importante de bani lui Semenescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.
”Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme Veolia Franţa, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti. Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Lavinia Teodora Săniuţă, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, respectiv director general adjunct la Veolia România, în perioada menţionată. Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale municipiului Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a S.C. Apa Nova SA Bucureşti”, arăta DNA.
În ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale se menţionează că angajaţilor SC Apa Nova SA li s-a impus de către directorul general Lavinia Săniuţă să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de Ovidiu Semenescu, în interesul firmelor din grupul Veolia. Astfel, directorul general Lavinia Săniuţă ar solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Ovidiu Semenescu ar fi primit suma de 4.000.000 lei.
Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010, a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat în perioada anilor 2010 – 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucureşti, contracte semnate de directorii Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, potrivit DNA.
În perioada 2010 – 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de directori ai Apa Nova Bucureşti, au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor companiei, exercitate în baza unor contracte încheiate între furnizorul de apă şi SC SIS Strategy S.R.L., societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, ”modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegal derulate de aceasta”mai arăta DNA.
Vlad Moisescu, anchetat în scandalul APA NOVA este fostul trezorier al PNL.
De asemenea, conform DNA în perioada 2011 – 2015, Bruno Roche, Laurent Lalague şi Lavinia Săniuţă, în calitate de administratori ai Apa Nova Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea lui Ovidiu Semenescu, Vlad Miosescu şi Giovanei Soare, au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea Apa Nova Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme.
În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA – 14.815.188 lei. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).
Ce spune populația Bucureștiului despre APA Nova
Anul trecut în octombrie, cîteva sute de semnatari ai unei petiţii cereau Primăriei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti să preia din nou în administrare publică apa şi canalizarea din Capitală – de care se ocupă, în prezent, Apa Nova. De ce?
Fiindcă, aşa cum arătau la acea dată rapoartele DNA, menţionate şi în petiţie, preţul apei a crescut în Bucureşti cu 125% în ultimii 7 ani – iar aceste fantastice majorări de tarife au în spate activităţi ilegale ale Apa Nova, firma şi cîţiva directori ai ei fiind puşi sub urmărire pentru cumpărare de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale. Între anii 2000 şi 2009, preţul pentru serviciile de apă-canal în Bucureşti au crescut de 10 ori. Sursa: adev.ro/o81iyi
O altă declarație interesantă a lui Valentin Vrabie este legată de calitatea apei. Primarul Medgidiei răspunde că DSP are grijă prin structurile sale ca apa să fie de cea mai bună calitate pentru locuitorii orașului. Interesant este că în cursul mandatului său de primar în comuna Peștera, același Valentin Vrabie a ignorat complet sfaturile DSP de a atenționa locuitorii comunei că apa nu este potabilă și că este imperios necesar ca aceasta să fie fiartă înainte de a fi consumată.