Imediat după alegerile locale, Claudiu Palaz a făcut o mișcare la care nu se aștepta nimeni, aliindu-se în Consiliul Local și Consiliul Județean cu reprezentanții PSD. Dincolo de surpriză, mișcarea a avut un efect devastator pentru liberali, care s-au văzut lăsați pe afară, într-un moment în care calculau deja cum vor negocia fiecare vot cu social democrații. Din acel moment au început atacuri fevrile la vicepreședintele CJC, atacuri care se pot observa în fiecare ședință de la final de lună, frustarea liberalilor fiind mai mult decât vizibilă.
Dacă aceste atacuri s-ar limita la contrele verbale, probabil că totul s-ar încadra în atmosfera de lucru. Situația însă a escaladat anul trecut, atunci când prefectul Adrian Nicolaescu, oficial un tehnocrat, dar cunoscut ca susținător al liberalilor, a făcut o plângere penală pe numele lui Claudiu Palaz, acuzându-l pe acesta că n-a pus în aplicare o hotărâre a instanței, în perioada în care era prefect. Dosarul, mirosea din start a fraudă, chiar și dacă ne legăm de simplul fapt că din momentul în care Claudiu Palaz a renunțat la funcția de prefect, au mai trecut prin acest scaun patru reprezentanți ai Guvernului, fără ca Adrian Nicolaescu să aibă o problemă și cu aceștia, deși au procedat exact la fel, nedorind să pună în aplicare acea decizie, aberantă, a instanței.
Și uite așa, Claudiu Palaz s-a trezit anchetat de procurori și apoi trimis în fața instanței de judecată, victimă a unei disperate manevre prin care se încerca discreditarea lui și a partidului pe care-l reprezintă. La fel de evident, pentru oricine are ochi de auzit este și faptul că Adrian Nicolaescu are un dinte împotriva lui Claudiu Palaz, acesta fiind un cunoscut critic al celor care ocupă scaunul de prefect.
Palaz câștigă procesul. Parchetul tace.
Claudiu Palaz a câștigat procesul în care l-a târât actualul prefect. Magistraţii Tribunalului Constanţa au casat rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Claudiu Palaz în Dosarul Cariera de la Sibioara. Iniţial, pe 2 februarie 2017, magistraţii au respins cererea acestuia de restituire a cauzei la Parchet, din motive care ţin de nelegalitatea sesizării instanţei, nelegalitatea administrării probelor şi a modului defectuos de efectuare a actelor de urmărire penală. Ulterior, Claudiu Palaz a formulat contestaţie, iar la termenul din 31 martie 2017, judecătorii au găsit argumentele sale corecte şi au dispus, definitiv, restituirea cauzei la Parchet. Cu toate astea, sentința nu a fost făcută publică de către reprezentanții Parchetului. Ne aflăm din nou în fața unui caz în care procurorilor le place la nebunie să aducă un inculpat, în cătușe, la audieri, prin fața presei (din fericire n-a fost cazul aici) dar uită complet să ne spună că acel inculpat a fost găsit nevinovat mai târziu.
Astfel că azi, 05.04.2017, Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, a depus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cererea nr. 214/05.04.2017, prin care solicită Procurorului General, Gigi-Valentin Ștefan, să împuternicească Biroul de informare publică și relații cu presa, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, să aducă la cunoștință opiniei publice soluția completă a minutei sentinței penale nr. 61/P/CP/31.03.2017, din dosarul 6455/118/2016/a1, pronunțată de Curtea de Apel Constanța, în speța ce a făcut obiectul comunicatului parchetului din data data de 27.09.2016.
Dosarul lui Palaz: o retrocedare liberală pe care a încurcat-o când era prefect
Acuzațiile care i se aduc lui Claudiu Palaz sunt legate de dosarul Sibioara. În acel dosar, o gașcă de liberali, printre care avocatul Ionel Hasotti, primarul comunei Lumina, Ioan Roman sau prefecții Dănuț Culețu, s-au luptat timp de mai mulți ani de zile să retrocedeze un teren, amplasat parțial sub o carieră de piatră, în ciuda faptului că legea interzice strict asemenea tranzacții. Legea însă a fost cel mai mic impediment pentru gașca de băieți deștepți, care, ajutați și de câțiva judecători (unul dintre ei ajuns în postura de inculpat între timp) au sucit povestea în așa fel încât terenul să le parvină. Singurul care s-a opus acestei povești, a fost prefectul Claudiu Palaz, în 2011, refuzând să pună în aplicare decizia instanței, fapt pentru care Nicolaescu s-a decis, cinci ani mai târziu, să-i construiască un dosar penal. Acum, într-un moment în care se vede mai mult decât oricând că dosarul e doar un instrument de presiune, prefectul ar trebui să aibă onoarea să demisioneze, deși nu ne așteptăm la un asemenea gest.
Lucrăturile anti Palaz, confirmate chiar din interiorul PNL
Consilierul județean liberal, Remus Cristy Baisan, a confirmat într-o postare pe Facebook intențiile colegilor săi de partid de a-l scoate din joc pe vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz. Acesta a spus public că se pregătesc documente în viitorul apropiat, care să-l discrediteze pe Palaz, liberalii fiind complet nemulțumiți de faptul că au rămas în afara jocului la CJC și CL.
Claudiu Palaz a confirmat pentru Constanta.ro că atacurile sunt clar venite din partea liberală a politicii. ”Prefectul vrea să se răzbune pe mine. S-a aliat cu liberalii și a făcut un scop din a-mi distruge cariera, politică și administrativă. Oamenii lui care au lucrat la a-mi fabrica acest dosar sunt liberali. Când a depus dosarul a luat masa la restaurant Doina cu Cristian Radu, primarul liberal al Mangaliei și cu George Lipoveanu”, ne-a declarat vicepreședintele CJC.