Asocierea Iordache/Negoiță va îngropa Cernavoda. Administrația cumpără asfaltări la 30 % din prețul estimat. Ce calitate se oferă la asemenea prețuri?

Ne aducem aminte că Marian Iordache, cândva primarul Medgidiei, s-a chinuit timp de mai mulți ani să termine lucrările de asfaltare a podului ce traversează orașul. Fostul edil și-a terminat mandatul lăsând lucrările neterminate. După ce a încheiat socotelile cu Medgidia, acolo unde n-a mai avut nici curajul să candideze, Marian Iordache s-a mutat la Cernavodă, devenind consilierul personal al primarului Liviu Negoiță, pe care pare că-l învață din propriile metehne.

Altfel, e greu de explicat ceea ce se întâmplă acum în Cernavodă, acolo unde Primăria a făcut public un anunț pentru a asfalta două dintre străzile orașului, estimând un preț pentru aceste lucrări și în final desemnând câștigătoare niște firme care au oferit, țineți-vă bine, 30 % din prețul propus.

Adicătelea, mai pe românește, eu ca Primărie spun: ”cred că lucrările ar trebui să valoreze trei lei” iar tu ca ofertant, încercând să te apropii cât mai mult de prețul meu, spui: ”eu ofer 2,80 sau 2,70”, dar nu un leu, cum s-a întâmplat la Cernavodă.

Această situație intră sub incidența art. 210 din legea 98/2016, raportat la art 136 fin HG 395.2016, respectiv „prezentarea unui preț neobișnuit la lucrările ce urmează a fi efectuate” și ar trebui verificat de instituțiile abilitate de control, pentru că vorbim de prețuri suspect de mici iar asemenea oferte ar trebui, conform legii, descalificate din start.

Asta dacă nu cumva, la mijloc e vorba de un aranjament bine gândit. Pentru că ofertanții nu s-au oprit doar la a oferi o treime din prețul cerut, ba au plusat și cu o garanție a lucrărilor de 10 ANI DE ZILE, în condițiile în care toți asfaltatorii din România oferă un maximum de doi ani pentru lucrări similare.

Dincolo de vorbe, haideți însă să urmărim cazul concret. Reabilitarea străzilor Panait Cerna și Gheorghe Doja din Cernavodă, lucrări împărțite în două tronsoane cu o valoare totală de 2.921.870 plus TVA-ul aferent.

Pentru ambele loturi au fost depuse câte patru oferte, de la patru asocieri de firme.

Pentru Lotul 1, adică reabilitarea străzii Panait Cerna, au depus oferte financiare trei ascoieri de firme:

1. Asocierea SC Asfalt Dobrogea SRL și SC Ghican Proiect SRL: 1.608.189 lei fără TVA, ceea ce reprezintă 84,41% din valoarea estimată de 1.904.466 lei fără TVA.

2. Asocierea SC Autoprima Serv SRL și CO Proiect SRL: 969.849 lei fără TVA, ceea ce reprezintă 50.92% din valoarea estimată de 1.904.466 lei fără TVA.

3. Asocierea SC Getnic Construct Serv SRL și SC Ralex Proiect Construct SRL: 922.137 lei fără TVA, ceea ce reprezintă 48,41% din valoarea estimată de 1.904.466 lei fără TVA.

Pentru Lotul 2, reabilitarea străzii Gheorghe Doja, s-au depus următoarele oferte:

1. Asocierea SC Asfalt Dobrogea SRL și SC Ghican Proiect SRL: 686.578 lei, ceea ce reprezintă 67,48% din valoarea estimată de 1.017.404 lei fără TVA.

2. Asocierea SC Autoprima Serv SRL și CO Proiect SRL: 457.768 lei, ceea ce reprezintă 44,99% din valoarea estimată de 1.017.404 lei fără TVA.

3. Asocierea SC Getnic Construct Serv SRL și SC Ralex Proiect Construct SRL: 320.916 lei, ceea ce reprezintă 31,54% din valoarea estimată de 1.017.404 lei fără TVA.

Comisia de evaluare a proiectelor a fost compusă din Delia Florentina Carmen, inspector Serviciul Achiziții Primăria Cernavodă, și din membrii: Marian Iordache, consilier în cadrul Cabinetului Primarului, Silviu Bănuță, șef serviciu Tehnic-Investiții, Aledin Menat, detașat contractual, șef brigadă, Rodica Dragomir, inspector asistent Serviciul Achiziții.

Înțelegeți acum de ce menționam experiența nefastă a lui Marian Iordache în administrație? Pentru că făcând parte din comisia de evaluare a ofertelor, nu e strain de tot ceea ce se întâmplă.

Mai departe, membrii comisiei notează, în raportul final pe care l-au întocmit, în data de 7 august 2017, că Asocierea Getnic Construct Serv SRL și SC Ralex Proiect Construct SRL a prezentat o oferă de numai 320.916 lei fără TVA, adică 31,54% din valoarea inițială estimată de 1.017.494 lei fără TVA. Prețul este mult prea mic, ceea ce îl face să intre sub incidența art. 210 din legea 98/2016, raportat la art 136 fin HG 395.2016, respectiv „prezentarea unui preț neobișnuit la lucrările ce urmează a fi efectuate”. Comisia amintită a constatat ea însăși acest lucru și a cerut clarificări.

Cea de-a doua oferă, a SC Autoprima Serv și Co Proiect SRL, a fost de 457.768 lei fără TVA, adică 44,99% din valoarea estimată, iar cea de-a treia, a SC Asfalt Dobrogea SRL și SC Ghican Proiect SRL, a fost de 686.578 lei fără TVA, adică 67,48% din valoarea estimată. În raportul final de evaluare se spune că, în urma solicitării de clarificări, asocierea care a oferit 31% din preț a postat în SEAP un document prin care a justificat prețul, oferta sa fiind scoasă astfel de sub incidența art. 210 din Legea 98/2016. Tare mult ne-am dori să vedem și noi acel document.

Ce se va întâmpla în continuare? Ministerul Dezvoltării va da aviz pentru câștigătoarea proiectului,  asocierea Getnic Construct Serv SRL și SC Ralex Proiect Construct SRL. Vor fi efectuate asfaltări la un preț cu care nu ți-ai putea acoperi nici mâna de lucru, ca să nu mai vorbim de profit. Lucrări care se vor strica frecvent, pentru care vor intervene tot felul de costuri, în ciuda garanției, costuri pe care le vor plăti locuitorii orașului Cernavodă, care au votat, cu naivitate, niște oameni ce nu le servesc interesele în mod onest.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular