În luna aprilie a anului în curs, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, comabaterea corupției și petiții răspundea favorabil sesizărilor făcute de omul de afaceri constănțean, Grigore Comănescu, patronul SOMACO. Acesta reclama faptul că Primăria Năvodari a săvârșit un abuz fantastic în urmă cu câțiva ani, atunci când edilul ilegalist Nicolae Matei a cerut firmei SOMACO o taxă de 2.000.000 de euro.
În timp ce cuantumul exagerat nu a fost motivat niciodată, pentru că nici n-ai cum să motivezi vreodată o asemenea taxă aruncată în spatele unui agent economic, Primăria și-a motivat acțiunea acuzând firma SOMACO de faptul că a îndrăznit să consolideze malul lacului Siutghiol, în dreptul hotelurilor pe care compania le deține în acea zonă, folosind astfel terenul rezultat, fără acordul Primăriei Năvodari. O gogomănie de zile mari, construită după chipul și asemănarea primarului condamnat penal Nicolae Matei. În realitate, întreaga acțiune a urmărit distrugerea agentului economic care, după cum a spus în mai multe rânduri patronul Grigore Comănescu, a fost îndrumat să-și cumpere liniștea cotizând generos la bunăstarea lui Matei, dar a refuzat categoric să facă asta.
Chiar dacă pare ciudat, nu faptul că Matei a cerut o șpagă ne surprinde ci lipsa de reacție a autorităților care n-au făcut altceva în toți acești ani decât să încerce să pună batista pe țambal. Tocmai de aceea, recentul control al Curții de Conturi merită salutat pentru că avem de-a face cu prima acțiune coerentă a autorităților pe această speță.
Curtea de Conturi s-a deplasat la Primăria Năvodari. Raportul verificării are 118 pagini
Așa cum am menționat deja, doamnele Roșculeț Doina Lidia și Gheorghe Florentina, auditori publici externi ai Curții de Conturi au efectuat în luna septembrie a acestui an un control la Primăria Năvodari. Abaterile constatate au fost atât de multe și diverse, încât raportul s-a întins pe 118 pagini. Cele mai multe dintre aceste pagini au fost dedicate cazului SOMACO. Vă prezentăm alăturat câteva din concluziile celor două doamne, care arată negru pe alb că firma în cauză a fost victima unui abuz grosolan al fostului primar.
Inspectorii au stabilit, fără putință de tăgadă, că lucrările efectuate de firma SOMACO pentru consolidarea malului au fost mai mult necesare. Pentru a ajunge la această concluzie, inspectorii au consultat imagini cu zona, surprinse în anul 2005.
Apele Române au fost notificate despre intenția SOMACO de a consolida malul. Instituția e mulțumită de lucrări
Primăria Năvodari A CERUT TAXĂ PE UN TEREN CARE NU-I APARȚINEA DE FAPT
Inspectorii nu înțeleg modul retroactiv de aplicare a taxei
Tratament DISCRIMINATORIU, comparativ cu alți agenți economici din zonă
Concluziile raportului sunt cât se poate de clare. Primăria Năvodari are termen să-și rezolve problemele până la finele lunii ianuarie. Vom urmări cu interes modul în care Chelaru și gașca lui vor găsi de cuviință să-și întoarcă activitatea spre legalitate.