Lucrări ilegale sub nasul autorităților. Cum se transformă Cinema Popular într-o bodegă de lux, marca Bellagio

De peste nouă luni de zile am urmărit și documentat constant situația fostului cinematograf Popular, de pe bulevardul Tomis, redenumit drept Studio în zilele de după 1989. Totul a început într-un moment în care am observat că în clădirea cinematografului, clădire de patrimoniu, se lucrează intens. Veștile însă nu erau dintre cele mai bune, nu se punea problema ca orașul să aibă parte din nou de unul dintre cele mai iubite cinematografe ale sale, ci, din păcate, zvonurile care au ajuns la noi, vorbeau despre o cafenea care avea să fie deschisă în acel spațiu. Așa că, începând cu luna aprilie a anului trecut, am început lupta pentru a salva o clădire de patrimoniu a orașului, de la distrugere. O luptă pe care, veți vedea, recunoaștem, am pierdut-o, cu marele concurs al autorităților care au dormit, în timp ce un monument istoric era făcut bucăți, în urma unei combinații dintre o instituție a statului și o firmă fantomă.

Cum a ajuns cinematograful Popular de la RADEF la Bellagio

Așa cum spuneam, ne-am început documentarea încă din luna aprilie a anului 2017. Știind că e vorba de un cinematograf, ne-am adresat instituției care patronează puținele astfel de clădiri rămase în România, în speță R.A.D.E.F ”RomâniaFilm”. Instituția respectivă mai are doar 16 cinematografe funcționale, în toată țara. Judecând după modul în care a ”combinat” clădirea cinematografului Popular, probabil nici acestea nu mai au un viitor îndelungat.

Revenind, în luna aprilie, 2017, am cerut informații de la reprezentanții RADEF legat de situația cinematografului Popular (Studio) din Constanța. Am simțit încă de la început că dialogul cu această instituție va fi unul dificil, mai ales după primul răspuns în care, deși întrebasem cui au dat clădirea, oamenii de la RADEF ne-au răspuns, mai mult la mișto ”clădirea e în patrimoniul instituției noastre, conform legii”.

radef1

 

Sperau probabil că nu vom mai reveni cu întrebări, dar s-au înșelat. Am insistat, cerând în mod explicit detalii despre firma care administrează în acel moment spațiul fostului cinematograf și abia în acel moment, purtătorul de cuvânt al RADEF ne-a răspuns că privind imobilul în cauză ”există o relație contractuală, cu firma AVVA CLUB SRL, din București”. Un contract de asociere, pe o perioadă de cinci ani, de la data preluării spațiului de către asociat.

radef2

Nici de această dată răspunsul nu a fost complet. Pentru că anticipasem ceea ce va urma, cerusem toate documentele acestei asocieri, însă nici vorbă să le primim. În momentul în care am insistat pentru documente, dorind să vedem cum s-a ajuns la această asociere între RADEF și o firmă de apartament fără angajați, reprezentanții RADEF au schimbat tonul, cerând la rândul lor să le oferim copii după actele de identitate și legitimația de jurnalist. Ne-am conformat, tocmai pentru a le da motive să poată refuza cererea noastră, doar că în final ne-am lovit tot de un refuz. Reprezentanții RADEF au invocat un pasaj aleatoriu din legea 544/2001 și din acel moment au încetat să mai răspundă e-mailurilor trimise de noi. Ceea ce n-a făcut decât să ne arate că asocierea dintre RADEF și AVVA Club are ceva putred la mijloc și nu îndeplinește toate criteriile legii.

pjimage (4)

 

 

AVVA Club, firma fantomă pentru fratele mai mare: BELLAGIO

Firma AVVA Club SRL a fost fondată în septembrie 2014, adică la doar câteva luni înaintea asocierii cu RADEF pentru preluarea cinematografului Popular din Constanța, ceea ce ne face să speculăm că a fost fondată exact pentru această combinație.

Primul care a încercat să înmatriculeze această societate comercială a fost un anume Ilie George. Nu a fost dificil să aflăm cine este acest domn, despre care o simplă căutare pe google îți spune că patronează celebrul lanț de cafenele Bellagio. Pentru că domnul patron de Bellagio avea înscrise date în cazierul fiscal, Registrul Comerțului a respins cererea de înmatriculare. Așa a ajuns Iuliana Dragomir, cumnata patronului Bellagio să înmatriculeze societatea AVVA Club, doamna fiind și în prezent acționar unic și administrator al societății, care din 2015 nu a desfășurat niciun fel de activitate comercială, așteptând cel mai probabil să deschidă o cafenea în locul fostului cinematograf constănțean.

ilie george

Pentru lucrările pe care avea de gând să le demareze la fațada cinematografului, am identificat un certificat de urbanism pe site-ul Primăriei Constanța, cu specificațiile ”DRAGOMIR IULIANA, ÎN CALITATE DE REPREZENTANT AL S.C. AVVA CLUB S.R.L. TOMIS (B-DUL) nr. 46, bl. parter, loc. Constanţa, jud. Constanţa, România CONSOLIDARE, REFACERE FAȚADE ȘI AMENAJĂRI INTERIOARE CU SCHIMBARE FUNCȚIUNE ÎN ALIMENTAȚIE PUBLICĂ- SALON EVENIMENTE LA PARTERL IMOBILULUI S+P+1Ep+Mp investitor SC Avva Club SRL. Nu au mai așteptat însă intrarea în legalitate și au trecut la lucrări, deși aveau nevoie de autorizație. 

AVVA Club a mai  depus o cerere către Primăria Constanța, de autorizaţie de funcţionare pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, pe care însă a retras-o două luni mai târziu. În acel moment am crezut că am câștigat lupta pentru salvarea unei clădiri de patrimoniu, dar ne-am înșelat. Firma fantomă a continuat să construiască, în spatele unor panouri, fără niciun fel de autorizație, în ciuda faptului că vorbim despre o clădire considerată monument istoric, pentru care îți trebuie autorizații speciale și de care nu ai voie să te atingi. Fațada și interiorul clădirii au fost complet schimbate, iar celor care au făcut asta nu le-a păsat nici măcar de faptul că încă din luna februarie a anului 2016 există o plângere penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru lucrări efectuate fără autorizație.

Ne-am trezit, astfel, la începutul acestui an, cu o clădire renovată, complet și ilegal. Haideți să vedem ce au avut de zis autoritățile care ar fi trebuit să vegheze ca acest lucru să nu se întâmple.

pjimage (5)

Poliția Locală a sesizat Parchetul. Restul autorităților ”auziseră ceva”

În luna februarie a anului 2017, Poliția Locală Constanța sesiza Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru lucrările ilegale pe care firma AVVA Club le desfășura la fațada cinematografului Popular. A trecut un an de zile și Parchetul încă nu a răspuns la această sesizare. Iar lucrările s-au continuat, liniștit, deși în cazul unui asemenea litigiu, proprietarii ar fi trebuit să se oprească pe perioada anchetei.

politia locala

Pentru a putea executa lucrări la clădirile considerate monument istoric, trebuie să ai acordul Direcției Județene de Cultură. Am contactat această instituție, iar directorul Magdalena Tiță ne-a confirmat că auzise că se întâmplă ceva acolo. La momentul telefonului nostru, lucrările erau deja gata. I-am trimis doamnei director poze și ni s-a promis că se vor face toate demersurile pentru ca vinovații să fie trași la răspundere.

Cam același răspuns l-am primit și de la Poliția Patrimoniu Constanța. Doamna Monica Ștefan ne-a rugat să-i sesizăm situația și ne-a promis că se va ocupa. Repetăm, am făcut aceste sesizări când ne-am trezit că fațada unei clădiri monument istoric era complet schimbată. Adică într-o situație ireparabilă.

Am făcut o sesizare și la Ministerul Culturii, cerându-le să verifice acest contract de asociere între RADEF și firma de apartament. Ni s-a răspuns că Ministerul Culturii nu poate face nimic și că dacă suntem nemulțumiți de răspunsurile RADEF avem dreptul să ne căutăm dreptatea în instanță. Halal!

minister culturii

Ca o ironie a sorții, cinematograful Popular se află chiar peste drum de clădirea în care își desfășoară activitatea cei mai importanți factori de decizie ai județului Constanța. Nici primarul, nici viceprimarii, nici prefectul, nici subprefecții, nici președintele Consiliului Județean Constanța, nici vicepreședinții acestei instituții nu și-au pus măcar o dată întrebarea: cine lucrează la emblematicul cinema Popular și de ce? NIMENI. Doar noi, niște bieți jurnaliști, care de peste nouă luni încercăm să oprim această șaradă. Și vom continua să încercăm, pentru că ilegaliștii de la Popularul Bellagio trebuie trași la răspundere.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular