Săptămâna trecută publicam un text legat de licitația încheiată la Medgidia pentru reabilitarea a 48 de străzi din localitate. Menționam, în textul respectiv, că procedura prin care s-a atribuit contractul, firmei Oyl Company Holding AG SRL din Slobozia, a fost dominată de mai multe nereguli care ar trebui verificate de autoritățile statului. Nu ne-am așteptat, nicio secundă, la o reacție atât de virulentă a primarului din Medgidia, dar felul în care s-au desfășurat evenimentele, ne face să credem că am atins un punct nevralgic.
O conferință de presă, multe minciuni
La doar câteva ore după ce am publicat articolul despre licitația ce avusese loc în Medgidia, primarul Valentin Vrabie, alături de o parte dintre tinerii din comisia de evaluare, decide să țină o conferință de presă, pentru a lămuri aspectele sesizate de noi și de ceilalți colegi ai noștri. Referitor la această conferință de presă, am primit într-adevăr o invitație, cu aproximativ o oră înainte ca ea să aibă loc, fapt ce a făcut imposibil să putem participa. De altfel, colegi de-ai noștri din presă au confirmat faptul că fuseseră sunați încă de la primele ore ale dimineții și rugați să participe, fapt ce arată foarte clar că nu s-a dorit o confruntare cu jurnaliștii care arătaseră aspectele nelegale ale licitației.
Și, ținând cont de șirul de acuze și jigniri ce a urmat, e lesne de înțeles de ce. Reprezentanții comisiei de evaluare aduși în fața presei nu au făcut decât să confirme cele scrise de noi și de alți colegi, tentativele de a explica de ce lucrurile s-au întâmplat așa cum s-au întâmplat fiind de-a dreptul ilare. Fără să-și dea seama, tinerii angajați ai Primăriei Medgidiei, fac parte dintr-un joc al victimizării pus în scenă de primarul Valentin Vrabie, care, după un an și jumătate de mandat sec, lipsit de realizări, are nevoie de orice explicație pentru a-și justifica eșecul. Chiar și de una penibilă precum ”aceste articole au afectat grav activitatea Primăriei”. Pe bune? În nouă ore?
Ca să înțelegeți cum s-a desfășurat conferința, declarațiile au fost cam în felul următor: ”Nu e adevărat că am secretizat documentele, doar am blurat mare parte dintre ele, așa ne obliga legea”. Adică jurnaliștii au mințit că s-a secretizat, doar s-a blurat cu markerul. Sau: ”Nu este adevărat că domnul Adrian Micu a fost adus în comisie pentru că noi restul eram incompetenți, erau doar situații în care nu ne pricepeam și am avut nevoie de ajutorul lui”. Deci nu eram incompetenți, dar uneori … eram. Problema e că articolele nu i-au menționat pe tinerii ce au făcut parte din comisie drept incompetenți, nici măcar o secundă. În fapt, problema care s-a pus este legată de faptul că expertul a fost adus înaintea comisiei, fapt ce reiese chiar din documentele prezentate de Primăria Medgidia.
Nici Bogdan Moșescu, administrator public al orașului, nu s-a dat înapoi de la exagerări și minciuni. ”Un domn jurnalist scria că de ce am făcut eu parte dintr-un ONG”, susținea tânărul. Nici vorbă, n-am scris așa ceva, nu suntem tâmpiți. Cum adică să te întrebi de ce a fost cineva ONG-ist? ”Am fost atacat la persoană, voi acționa în instanță, aceasta e cea mai corectă licitație care s-a desfășurat vreodată” Oare o fi urmărit domnul Moșescu toate licitațiile din România au nu cumva exagerează crezând că suntem toți idioți? Un proiect imens, spune domnul Moșescu, care asfaltează 30 % dintre străzile din municipiu. Iarași o minciună ascunsă bine sub cuvinte. Probabil că 48 de străzi, ca număr, reprezintă 30 % dintre străzile din Medgidia. Ca întindere însă, ele sunt doar 16 kilometri, iar Medgidia are MULT mai mult de atât. Și încheie apoteotic cu amenințarea ”cel mai probabil îl voi da în judecată”. Păi, ori o faci, ori nu. Cel mai probabil nu, vă spunem noi, n-ar avea argumente, iar absolventul de drept Moșescu știe asta.
Cum a fost totuși favorizat câștigătorul licitației de la Medgidia
Compania OYL Company Holding AG SRL din Slobozia a fost favorizată în competiția pentru asfaltarea stăduțelor din oraș. Prin mici detalii, pe care dacă această comisie de licitație le-ar fi respectat, compania câștigătoare ar fi trebuit scoasă din cursă.
În comunicatul de presă pe care Primăria Medgidia l-a trimis, se invocă exact pasajul care arată ilegalitatea licitației.
Potrivit dispozițiilor art 219 alin (3) din Legea nr. 98/2016 „Contractantul are dreptul de a implica noi subcontractanţi, pe durata executării contractului de achiziţie publică, cu condiţia ca nominalizarea acestora să nu reprezinte o modificare substanţială a contractului de achiziţie publică, în condiţiile art. 221”. În concluzie, societatea câștigătoare Oyl Company AG S.R.L. nu trebuia să aibă un terț susținător în momentul depunerii ofertei, aceasta putând să încheie contract cu terț susținător pe durata executării contractului, așa cum prevede articolul de lege mai sus menționat.
În acest pasaj, trebuie să fiți atenți la cuvântul NOI. Pentru că legiuitoriul a emis acest pasaj de lege, tocmai pentru a prevedea situațiile în care o firmă se lovește de lucrări NOI, neașteptate. Este chiar cazul celebrului pasaj Cumpenei din Constanța, unde lucrările s-au oprit pentru că a fost observat de către constructor că există lucrări neașteptate pentru care totul se rediscută. De aici acest pasaj. Ori, în licitația de la Medgidia, NU ERA CAZUL DE NOI SUBCONTRACTANȚI, pentru că fiecare detaliu fusese gândit. Inclusiv mutarea stâlpilor de curent electric, pentru care orice ofertant e obligat să vină cu o firmă autorizată, specializată în acest domeniu.
Se înțelege? Lucrările celor 48 de străzi din Medgidia prevedeau și mutarea unor stâlpi. Trei firme dintre participante au adus un partener pentru mutarea stâlpilor. Câștigătorul NU a adus. Câștigătorul trebuia descalificat. Lucrările erau prevăzute în licitație, deci nu erau NOI, deci trebuiau făcute de subcontractori prezentați cu documente înaintea licitației. Lucru TRECUT CU VEDEREA de comisia de licitație.
În câte feluri s-o spunem, domnule Valentin Vrabie? Un detaliu minor, care ar fi schimbat complet soarta licitației. Există cazuri în județul Constanța în care firme de construcții au fost descalificate pentru că nu au prezentat o adeverință. Pentru că legea, domnule primar, trebuie respectată în cele mai mici detalii, indiferent de câte conferințe de presă veți face.
Un alt pasaj de lege ne indică foarte clar: OYL COMPANY AG trebuia descalificat
Legea 89/2016 conține câteva pasaje legat de posibilitatea unui contractor să descalifice o firmă participantă la licitație. În cazul nostru, avem următoarele specificații:
ART. 167
(1) Autoritatea contractantă exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziţie
publică/acordului-cadru orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situaţii:
- a comis o abatere profesională gravă care îi pune în discuţie integritatea, iar autoritatea
contractantă poate demonstra acest lucru prin orice mijloc de probă adecvat, cum ar fi o decizie a unei instanţe judecătoreşti sau a unei autorităţi administrative; - g) operatorul economic şi-a încălcat în mod grav sau repetat obligaţiile principale ce-i reveneau
în cadrul unui contract de achiziţii publice, al unui contract de achiziţii sectoriale sau al unui
contract de concesiune încheiate anterior, iar aceste încălcări au dus la încetarea anticipată a
respectivului contract, plata de daune-interese sau alte sancţiuni comparabile; - (8) În sensul dispoziţiilor alin. (1) lit. g) se consideră încălcări grave ale obligaţiilor contractuale,
cu titlu exemplificativ, neexecutarea contractului, livrarea/prestarea/executarea unor
produse/servicii/lucrări care prezintă neconformităţi majore care le fac improprii utilizării conform
destinaţiei prevăzute în contract.
Societatea care a câștigat licitația la Medgidia se află în cel puțin două astfel de situații. În luna iulie a anului 2013, jurnaliștii ziarului Independent din Ialomița arătau faptul că la nivelul Consiliului Județean Ialomița s-a luat decizia ca firma despre care discutăm să refacă lucrările la drumul din Gura Ialomiței, reflectate ca fiind ”defectuoase” în urma unor expertize.
Și, pentru că reprezentanții Primăriei Medgidia vor spune că ne aflăm în fața unui caz izolat, haideți să revenim chiar la noi acasă, în județul Constanța. Consiliul Județean a organizat și a desfășurat o licitație pentru atribuirea contractului ”Execuție lucrări pentru modernizarea drumului județean între Ovidiu și Poarta Albă (DJ228A). 22.845.070 de lei era valoarea contractului oferit la acea vreme și câștigat de aceeași Oyl Company Holding AG SRL, care a licitat, evident, spunând că poate face lucrările cu doar 15,8 milioane (și la Medgidia a câștigat oferind doar 63 % din costul estimat de Primărie).
Conducerea Consiliului Județean Constanța a depus o plângere penală la DNA împotriva firmei care a câștigat contractul dar nu a finalizat lucrările la timp. Plângerea este în continuare în lucrul procurorilor, dar, ne aflăm din nou în condițiile de descalificare impuse de acel paragraf C, pentru că din nou, o autoritate administrativă semnalează probleme de integritate profesională. Era de ajuns un simplu google pentru a afla despre aceste probleme, trebuia doar să vrei.
Însăși investigația legată de modul în care s-au desfășurat lucrările dintre Poarta Albă și Ovidiu era motiv în sine de descalificare al concurentului. Iată pasajul legal:
-
Dispoziţiile alin. (1) lit. c) sunt aplicabile şi în situaţia în care operatorul economic sau una
dintre persoanele prevăzute la art. 164 alin. (2) este supusă unei proceduri judiciare de investigaţie
în legătură cu săvârşirea uneia/unora dintre faptele prevăzute la art. 164 alin. (1).
Iată, domnule Vrabie, câteva detalii clare care arată că aveați toate pârghiile necesare pentru a descalifica firma care a câștigat licitația pentru asfaltările de la Medgidia. Este precum în fotbal, dacă un jucător nu primește două galbene într-un meci, el este privat de o eliminare și s-ar putea să înscrie golul victoriei deși nu trebuia să mai fie pe teren. Că tot vă place fotbalul, la nivel declarativ. Așteptăm următoarea conferință de presă, suntem foarte curioși ce ne mai mințiți de data aceasta.
[…] https://constanta.ro/2018/01/19/iata-detaliile-care-au-favorizat-castigatorul-licitatiei-pentru-asfa… […]