Un amplu scandal debuta în luna decembrie a anului 2015. La acea vreme, media relata povestea colonelului STS, Ștefan Enache, care, odată transferat la Secretariatul General al Guvernului, devenise samsar imobiliar, încercând să vândă imobilele statului către persoane apropiate care plăteau un comision gras pentru a fi beneficiarele tranzacțiilor.
Pentru a-l prinde pe colonel, DNA a organizat atunci un flagrant. Fostul primar condamnat penal al Năvodariului a colaborat cu procurorii și a jucat rolul politicianului interesat de o casă ieftină. Pentru aceasta, Matei i-a înmânat colonelului Enache suma de 30.000 de euro. Concret, în schimbul banilor, ofiţerul urma să intervină la directorul regiei, astfel încât acesta să faciliteze cumpărătorului, la o licitaţie, achiziţia unui imobil din Bucureşti, la un preţ mult subevaluat. După licitație, imobilul ar fi trebuit vândut la prețul pieței iar profitul obținut, împărțit între cei doi.
Colonelul Ștefan Enache a fost condamnat de Tribunalul București la 2 ani de închisoare, sentința fiind apelată de procurori. Astfel, la sfârșitul lunii februarie, anul curent, Curtea de Apel București a majorat sentința la 2,6 ani de închisoare, din care s-a dedus perioada de șapte luni petrecută în arest preventiv.
Prin decizia penală nr. 282/A din 22.02.2018, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea inculpatului ENACHE ȘTEFAN, ofițer activ cu gradul militar de colonel în cadrul U.M. 02999 – Serviciul de Telecomunicații Speciale și consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Ia act că suma de 30.000 de euro care a fost utilizată de organul de urmărire penală în cursul flagrantului din data de 14.12.2015 a fost recuperată integral. Dispune obligarea inculpatului Enache Ștefan la plata sumei de 15.600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.
Nu același lucru se poate spune despre Nicolae Matei, care, după o perioadă scurtă petrecută în închisoare, perioadă scurtată printr-un truc juridic (i s-a scăzut din pedeapsă arestul preventiv efectuat în alt dosar), e liber ca pasărea cerului, dosarele lui adunând praf.