Suma exorbitantă pe care o plătește Primăria Medgidia pentru partea de istorie a festivalului Dapyx

Primăria Medgidia a publicat, recent, documente ce arată cât a costat partea istorică a festivalului Dapyx, ediția din 2018. Având în vedere datoriile pe care le tot invocă primarul Valentin Vrabie, cheltuiala de 444.740 de lei pare una astronomică. Dacă mai luăm în calcul și faptul că la ediția precedentă, stadionul din Medgidia a fost gol, oamenii fiind interesați doar de partea de concert a festivalului, cheltuiala este de fapt inexplicabilă.

dapyx cheltuieli

Valentin Vrabie, prins din nou cu minciuna

Fiind conștienți că sumele aruncate pe festivalul Dapyx nu se pot justifica, reprezentanții administrației locale din Medgidia au încercat să altereze adevărul, aruncând în public o știre conform căreia cheltuielile ce țin de acest festival vor fi suportate din fonduri europene. Nu a trecut mult până în momentul în care minciuna a fost descoperită. Pus în fața adevărului, de corespondentul Constanta.ro la Medgidia, Adrian Barză, primarul a recunoscut că abia de la anul acest festival va fi plătit din bani europeni. Este doar una dintre minciunile aruncate pe piață de administrația locală, referitor la Dapyx.

Festivalul de jocuri și recunostituiri istorice. Bătăi cu perne. cu ”milioane de vizitatori” pe un stadion gol

O altă minciună a fost legată, încă de anul trecut, de numărul mare de vizitatori care ar fi asistat la acest festival. Autoritățile au anunțat, prin portavocea jurnaliștilor plătiți regește, că la festival au participat peste 150.000 de oameni. Adică de vreo patru ori populația Medgidiei. De numărat nu i-a numărat nimeni, iar numărul a fost calculat pe întreaga perioadă a festivalului, adică timp de trei zile. În realitate, la spectacolele oferite gratuit din bani publici, la concertele artiștilor cunoscuți, nu la partea de jocuri istorice și bătăi cu perne, au participat vreo 10-15.000 de oameni, aici ridicându-se de fapt cota ”celui mai mare festival din Europa de SUD EST”, cum îl numesc pompos organizatorii, într-un veritabil delir.

Misterul firmei care aduce artiștii

Și ar mai fi ceva de adăugat. Respectând rețeta de la Peștera, primarul Valentin Vrabie și-a angajat niște prieteni impresari (cel mai probabil pe celebrul Dănuț de la Rustic) să organizeze partea de spectacol și să aducă artiști care să cânte pe banii medgidienilor. În cadrul ședinței de Consiliul Local, Valentin Vrabie, chestionat de Narcis Ion, consilier PSD, a făcut o declarație șocantă. ”Nu știu cât costă artiștii, e o firmă de impresariat care se ocupă”. Adică tu ca primar plătești, legat la ochi, orice sumă ți se cere, din banii publici și-așa foarte puțini ai oamenilor din Medgidia?

În concluzie, Primăria Medgidia aruncă pe fereastră aproximativ 100.000 de euro pentru niște jocuri de reconstrucție istorică pe care nu vine nimeni să le vadă. Încă nu știm care sunt restul de cheltuieli legate de acest festival, dar ne așteptăm să fie la fel de mari. Întrebarea însă, este, avem cumva de-a face de fapt cu un festival care aduce înapoi, pe căi neortodoxe, niște sume mari de bani către organizatori? Nu știm, pentru că așa cum ne-am obișnuit, lucrurile se întâmplă în spatele ușilor închise, opiniei publice fiindu-i servite o serie de minciuni care să înfrumusețeze situația.

Un text de Dorian Hapurnea și Adrian Daniel Barză

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular