Cu două luni și jumătate în urmă, pe 20 Iulie 2018, fostul purtător de cuvânt al cabinetului Ponta, sociologul Mirel Palada se prezenta la sediul DNA central pentru depunerea unei sesizări cu privire la posibila finanțare ilegală a partidului Uniunea Salvați România (USR). Palada era frământat la gândul că, USR ar fi primit bani în campania din 2016 din partea unor “instituţii non-româneşti” sau de la “state care nu sunt prietene cu România.”
În felul acesta s-a făcut un soi de pod peste timp, sesizarea lui Palada fiind direct legată de afirmațiile lui Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, făcute în Decembrie 2016. Aparent supărat din pricina marginalizării soției sale în timpul campaniei, Moroianu s-a năpustit fără somație asupra consultantului Ion Matei Păun, care îndeplinise funcția de șef de campanie al USR-ului. Moroianu l-a acuzat pe acesta de sabotaj, afirmând că Păun nu-și face publice veniturile și sursele de finanțare. Totodată, soțul lui Clotilde Armand a mai relatat că, “Păun este susţinut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros.”
O parte din bani au fost utilizați, așa cum susține Moroianu, pentru plata consultantului Matei Păun de la Balkan Advisory Company (Romania), acesta fiind susținut intern de Sanda Roxana Wring, devenită Preşedintele USR Bucureşti și consilier local la Primăria Sector 3.
Mr. Wring și privatizarea Petromidia în favoarea grupului Patriciu
Conform declarației de interese, făcută în baza legii, Roxana Wring este soția omul de afaceri britanic Michael Roland Wring alături de care deține un mic imperiu imobiliar în București și la Londra, capitala Regatului Unit.
În mod paradoxal, activitatea profesională a afaceristului Michael Roland Wring începe în Marea Britanie, trece prin România și se termină la Moscova.
Astfel, Michael Wring a lucrat în perioada 1975 – 1999 ca inginer în domeniul petrochimic și extractil la două societăți britanice, pentru ca ulterior să fie angajat timp de 6 luni în România, director de dezvoltare, la Rafinăria Petromidia (devenită ulterior Rompetrol).
Aici domnul Wring a jucat un rol foarte interesant, fiind persoana care a elaborat planurile de afaceri care au permis firmei olandeze Rompetrol să cumpere rafinăriile Vega și Petromidia de la Fondul Proprietății de Stat. Cu alte cuvinte, așa cum apare în CV-ul său publicat pe LinkedIn, Wring a făcut parte din echipa de experți a răposatului Dinu Patriciu și a găștii de la SIE care s-a implicat în privatizarea rafinăriei.
Rompetrol, Harnagea și Dinu Patriciu
Rompetrol este fosta companie Petromidia SA care opera rafinăria de la Năvodari, Constanța vândută de Fondul Proprietății de Stat (FPS), pe 31 Octombrie 2000, firmei olandeze The Rompetrol Group NV Societate Publică cu Răspundere Limitată controlată, la vedere, de liberalul Dinu Patriciu.
La trei luni de la momentul transferului rafinăriie de la stat la privat, fostul director al Serviciului român de Informații Externe (SIE), Cătălin Harnagea avea să fie angajat la Rompetrol România, pe postul de consilier.
Privatizarea rafinăriei a făcut parte dintr-un plan de afaceri laborios, gândit în etape, cu mulți ani înainte. Drept argument, în 1999 aceeași firmă olandeză Rompetrol, achiziționase de la statul român prin FPS și Rafinăria VEGA din Ploiești, un business puțin cunoscut la care a participat și englezul Michael Roland Wring, soțul USR-istei Roxana Wring.
Mai mult chiar, la începutul anului 2000, înainte de rafinăria Petromodia, firma olandeză Rompetrol achiziționase și PETROS din Ploiești – o companie specializată în servicii petroliere la sondă, redenumită Rompetrol Well Services. La nivelul anului 2012, Rompetrol Well Services era deținută integral de compania The Rompetrol Group NV și administrată de Palmer Capital Nederland NV prin intermediul firmei românești Palmer Capital Ro SRL din Cluj-Napoca (denumită anterior Middle Europe Investments SRL).
Afaceristul Wring, consultantul politic Matei Păun și Gazprom
De aici, de la Rompetrol, Michael Wring aplecat în Canada, la o altă firmă din domeniul energetic, pentru ca după un an și patru luni să ajungă direct la Moscova, pe funcția de director de dezvoltare la compania olandeză Shell Global Solutions.
Din acel moment, Wring a lucrat doar la Moscova, în industria petrolului și gazelor, timp de 9 ani de zile, din Februarie 2001 în Noiembrie 2009.
Ceva mai recent, în perioada 2010 – 2015, acesta a lucrat în Qatar tot în domeniul petrolier, dar și-n Azerbaijan pentru compania Nobel OIL, societate care avea să-și deschidă două stații de distribuție de carburanți în România, una la Constanța și cealaltă la Iași, prin subsidara locală Nobel Oil Downstream. După ce Wring a părăsit funcția de CEO la Nobel OIL, și cele două benzinării “Nobel” din România au fost închise.
Ajungând la prezent, din anul 2016, Michael Wring lucrează într-o poziție foarte importantă, de Președinte zonal al companiei germane Evonik Industries, pentru Iran (țară suspusă embargoului SUA). Interesant este faptul că, această companie din industria chimică care-și are sediul central în Essen, Germania, este deținută într-o proporție importantă, cel puțin din 2011 conform Reuters, tot de rușii de la Gazprom.
În aceeași notă, omul despre care Moroianu spunea în 2016 că beneficiază în interiorul USR de sprijinul doamnei Wring era nimeni altul decât Ion Matei Păun, șeful de campanie al USR și prietenul lui Nicușor Dan.
În urma atacurilor lui Moroianu, Păun a fost obligat să dea mai multe explicații despre afacerile sale și activitățile din zona privată. Am aflat astfel că, firma la care Păun spune că are calitatea co-fondator, adică BAC Romania (Balkan Advisory Company SRL care se trage din BAC Irlanda), a făcut afaceri cu societăți din Federația Rusă, la cel mai înalt nivel, notabile fiind următoarele: BAC Romania a lucrat ca manager de proiect și subcontractor al GazpromBank (banca gigantului energetic Gazprom) pentru implementarea secțiunii din Bulgaria a proiectului South Stream.
Totodată, în anul 2011, firma lui Păun a găsit finanțarea necesară pentru achiziția “News Outdoor Group” (Romania), una dintre cele mai mari companii de publicitate OOH din Romania, care a fost transferată astfel de la mogulul australiano-american Rupert Murdoch unui consorțiu sursesc format din VTB Capital (a doua bancă din Rusia) și Alfa Capital Partners (Rusia).
Vorbind despre USR și spectrul politic din țara noastră, rămâne doar să ne gândim dacă această situație, succint prezentată, a fost rodul unor bizare coincidențe sau poate ceva mai mult decât atât.
Liderul USR Constanța, avocatul lui Radu Mazăre