Eugen Tomac: ”BEC – simplă incompetenţă sau înţelegere vinovată între Guvernele de la Bucureşti şi Budapesta? ”

Reprezentanții Partidului Mișcarea Populară spun că nu se dorește rezolvarea problemei posibilului vot multiplu al celor care deţin dubla cetăţenie

”Printr-o scrisoare deschisă, în calitate de preşedinte al PMP, am semnalat faptul că sunt peste 500.000 de etnici maghiari care deţin dublă cetăţenie şi care sunt în situaţia de a vota atât în România, cât şi în Ungaria la alegerile europarlamentare. Viktor Orban, preşedinte FIDESZ şi Premier al Ungariei, chiar a întreprins o acţiune electorală în Transilvania şi a trimis scrisori tuturor celor care au dublă cetăţenie să-i îndemne să meargă la urne, cu mesajul subliminal că pot vota în ambele părţi.

În faţa acestei situaţii, BEC a emis o informare cum că toţi românii cu dublă cetăţenie trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere înainte de a vota. Precum Pilat din Pont, nu au făcut altceva decât să se spele pe mâini, pentru că nu au găsit o soluţie efectivă. Decizia BEC generează mai multe probleme/întrebări decât soluţii/răspunsuri:
1. BEC nu vorbeşte despre niciun mecanism de verificare a exercitării votului multiplu. Se presupune că BEC ar avea acces la toate listele electorale din Europa pentru a face comparaţia acestui vot. Nu există un sistem unic de identificare (aşa cum este CNP-ul la noi). Foarte probabil, se vor preface că problema nu există.
2. Cu siguranţă, comisia din secţia de votare nu-i va întreba pe oameni dacă au dublă cetăţenie când votează.
3. Din informarea de la BEC, se înţelege că oamenii îşi vor putea exercita dreptul la vot doar dacă vin cu declaraţia completată de acasă. Aceasta nu va fi găsită în secţiile de votare. Deci, e posibilă restrângerea dreptului la vot.
4. BEC nu vorbeşte despre niciun fel de sancţiune care ar urma să fie aplicată. Atenţie, nu se aplică actuala legislaţie referitoare la votul multiplu, pentru că, în teorie, cetăţenii respectivi vor vota în altă ţară.

În contextul dat, putem trage două concluzii: fie avem de-a face cu un caz rar de incompetenţă (ceea ce nu este deloc exclus), fie instituţiile statului român nu vor să împiedice posibilul vot multiplu al etnicilor maghiari încercând astfel să-i dea o mână de ajutor lui Viktor Orban.”, a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.

Material electoral comandat de Partidul Mișcarea Populară.  Codul unic de identificare atribuit mandatarului: 41190004. Realizat de Dorian Punctro Press SRL.thumbnail

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular