Dan Barna se prezintă. Cinci motive pentru a vota candidatul USR

Sunt Dan Barna. Știu că încă nu știi prea multe lucruri despre mine, așa că dă-mi voie să mă prezint.

Am 44 ani și sunt sibian. În copilărie îmi făceam vacanțele de vară în Poiana Sibiului și la Rășinari. Apoi liceul, la Gheorghe Lazar: volei, baschet și istorie – chiar voiam să mă fac arheolog. Dar ai mei m-au convins să dau la o facultate care să-mi dea ulterior mai multe opțiuni profesionale. Dacă tot i-am menționat pe ai mei: tatăl meu a lucrat în Italia – în construcții – vreme de 15 ani. Deci știu cum e.

Am făcut Dreptul, la București. Stăteam în gazdă cu Werther, motanul meu negru, și le acordam asistență juridică tinerilor la Centrul de Informare pentru Tineret. Am absolvit în 1998, iar apoi am avut o experiență care m-a marcat, la Institutul Internațional pentru Dreptul Dezvoltării. După care m-am angajat, „cum se face”, la o casă de avocatură serioasă unde am fost avocat de consultanță. Eram OK, doar că nu mă pasiona ceea ce făceam. Adică voiam să fac, nu doar să conspectez mii de pagini de legislație. Viața era ultra-confortabilă, dar nu era locul meu acolo. Așa că într-o bună dimineață mi-am dat demisia.

Norocul meu a fost să dau repede de un anunț al Delegației Comisiei Europene care căuta monitori de proiecte. Și așa a început totul. Au urmat 6 ani extraordinari (2001-2007) în care am trecut cam prin toate rolurile și pozițiile posibile pe care le poți avea în relație cu instituțiile europene: evaluator, monitor financiar, coordonator național de campanii, asesor, formator, consultant strategic. Apoi, pentru că România urma să adere la UE, am fost unul dintre cei 17 români admiși pentru a fi certificați internațional ca instructori în domeniul fondurilor structurale.

Unul dintre ceilalți 16 era Dragoș Jaliu, cu care m-am înțeles atât de bine încât am decis să fondăm o companie. Primul proiect s-a constituit într-un site – fonduri-structurale.ro – care a devenit rapid cea mai relevantă sursă privind finanțările din România. Apoi am dezvoltat un curs de management de proiect care a devenit, prin calitatea conținutului și prin abilitățile noastre de formatori, un curs de referință pentru toți cei interesați și implicați în domeniul fondurilor europene.

Dar compania nu a fost singura schimbare din viața mea: tot în 2007 m-am căsătorit la Sibiu cu Olguța, care a fost impresionată, sper, de magnifica tocăniță pe care știam s-o gătesc.

Vreme de 10 ani compania a mers ca pe roate, iar eu am contribuit în calitate de expert la implementarea a 12 mari proiecte finanțate prin Fondul Social European. „Și au trăit fericiți până la…”

…până în mai 2016, când am primit un telefon de la Dacian Cioloș. Avea nevoie de un expert în fonduri europene pentru poziția de Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene. M-am sfatuit cu Olguța, apoi cu partenerul meu, și în cele din urmă am decis să accept. Au fost 6 luni epuizante, în care am coordonat închiderea perioadei de finanțare 2007-2013 și o parte dintre lansările de apeluri pentru nouă perioadă, 2014-2020. În total, am ajutat la atragerea în România a 7,3 miliarde de euro.

Am învățat enorm în acele 6 luni. Am învățat că dacă ești decis să rezolvi ceva, poți depăși ideea că „nu se poate!” din cauza sistemului, a funcționarilor sau a legilor citite de-a-ndoaselea. Au fost momente când am ajuns până în vârful Ministerului Finanțelor pentru a corecta mecanisme care făceau imposibilă plata sau recuperarea TVA-ului de către beneficiarii de finanțări europene. Am reușit de fiecare dată, pur și simplu pentru că nu l-am acceptat pe „nu se poate”.

Și m-a pătruns atât de bine acest „ba se poate!” încât la sfârșitul guvernului tehnocrat m-am hotărât să contribui mai departe la reformarea României. Era un singur loc în care mi se părea ca pot face asta – în USR. Am avut 100 % încredere în ei, iar ei acum au încredere în mine și îmi susțin candidatura la prezidențiale.

Oamenii din partid spun ca sunt mai degrabă un idealist. Cei care mă cunosc din „fonduri europene” zic ca sunt un realist. Mă bucur, pentru că așa mă vad și eu: un idealist realist. Suficient de idealist încât să vreau să trăim cu toții fericiți în România – nu în altă parte. Și suficient de realist încât să am un plan concret despre cum să izbutim acest lucru.

 

CINCI MOTIVE SĂ VOTEZI PENTRU DAN BARNA

  1. România are mare nevoie de un președinte „full-time”. Adică de un președinte non-stop, care nu dispare și nu tace atunci când trebuie să ia decizii. Dan Barna va fi un astfel de președinte.
  2. Are voința să se bată pentru lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru societate, așa cum a făcut-o la Fără Penali în Funcții Publice.
  3. Este un om nou în politică, are alte modele si altă mentalitate decât politicienii de până acum.
  4. Cu Dan Barna președinte, Alianța USR PLUS va avea toate șansele să formeze viitorul guvern, care va fi condus de Dacian Cioloș.
  5. Dan Barna președinte este cea mai bună garanție că lucrurile pentru care noi am intrat în politică pot deveni realitate. E vorba de independența justiției, transparență în cheltuirea banului public, reforma administrației publice, finalizarea autostrazilor, Fără Penali în Funcții Publice, spitale curate si școli mai bune.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular