Dan Barna. Proiecte pentru România: Apărarea

Buna guvernare și apărarea valorilor democratice, o Românie europeană credibilă și predictibilă, care își respectă partenerii și se respectă pe sine, un furnizor de securitate regională acestea sunt principiile care vor sta la baza activității mele de președinte în domeniul securității și apărării naționale.

Prioritățile mandatului meu în ceea ce privește prerogativele majore pe care le are Președintele în materie de Apărare vor fi:

• Promovarea unei atitudini consecvent, pro-euroatlantică și proactivă în relație cu partenerii noștri strategici.

• Dezvoltarea și întărirea actualului sistem de garanții de securitate de care beneficiază România.

• La nivel național se impune o abordare mai eficientă a modelului interinstituțional de garantare a securității și apărării naționale.

• Crearea și adaptarea cadrului legislativ care să întărească capacitatea de reacție și reziliență în contextul evoluțiilor tot mai pregnante din domeniul războiului hibrid actual.

• Susținere pentru valorificarea resurselor interne de inovare, astfel încât România să devină un actor important în domenii precum apărarea cibernetică și dezvoltarea tehnologiilor neconvenționale.

• Încurajare și sprijin pentru dezvoltarea dimensiunii europene a politicii de apărare, în complementaritate cu obiectivele și strategia NATO.

• Contribuție activă împreună cu aliații la implementarea principiului abordării echilibrate și omogene a flancului de est al Alianței (One flank, one threat, one presence).

• Asigurarea cu prioritate a finanțării pentru creșterea calității vieții personalului militar.

• Garantarea respectării și aplicării Acordului politic național privind asigurarea resurselor pentru apărare la nivelul minim de 2% din PIB și abordarea, cu prioritate, a nevoilor de pregătire, echipare și înzestrare.

Acord Politic Multianual pentru Apărare și transpunerea deciziilor strategice asumate în domeniul politicii de securitate

Apărarea României nu este doar apanajul președintelui în funcție sau al guvernului aflat la putere, ci este un demers care trebuie asumat în continuare, la nivelul întregii clase politice. Avem nevoie de un nou Acord Politic Multianual pentru Apărare, document care va asigura consensul politic și continuitate în domeniul securității și apărării naționale în situația alternanței la putere. Acordul este un instrument cheie pentru înzestrare ca vector de stimulare a industriei naționale pentru apărare și garant al continuării și finalizării programelor majore.

Cadrul legislativ din domeniul apărării trebuie să răspundă realităților actuale și să asigure transpunerea deciziilor strategice asumate în domeniul politicii de securitate și apărare pentru facilitarea mobilității militare și valorificarea instrumentelor financiare și de cooperare în sfera apărării.

Strategia de industrializare pentru apărare

Programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026, Programul militar de instruire și exerciții și Strategia de asigurare a stocurilor de mobilizare reprezintă o bună bază de plecare în dezvoltarea politicilor de apărare.

La aceste programe trebuie adăugată Strategia de industrializare pentru apărare, care va asigura resursele energetice și financiare pentru dezvoltarea infrastructurii critice în domeniul apărării, armonizată cu programele de înzestrare ale celorlalte componente ale sistemului național de securitate și cu cele ale autorităților locale.

Rezerva Operațională

Nevoia de a genera o rezervă operațională este stringentă. În acest scop, voi susține dezvoltarea și implementarea rezervei operaționale a Armatei României, precum și a unui sistem național de pregătire și instruire.

Centru Național Integrat pentru Reziliență

Societatea modernă este total dependentă de buna funcționare a unor sisteme critice care să asigure derularea proceselor economice, sociale, politice, informaționale, militare și furnizarea de bunuri și servicii esențiale: sănătate, siguranță publică, securitate. Propun configurarea unui Centru Național Integrat pentru Reziliență, în subordinea Prim-ministrului României. Acest Centru va realiza și coordona protecția infrastructurii critice naționale, va urmări realizarea interoperabilității cu structuri similare la nivel NATO și UE și va avea rol de pregătire a decidenților pentru acțiune în situații de criză.

Siguranța carierei militare

O prioritate pentru mine va fi asigurarea stabilității, predictibilității și siguranței carierei militare, precum și a calității vieții militarilor și a familiilor acestora. În acest sens, voi susține și iniția discuții cu toate forțele politice în vederea adoptării unui pachet legislativ cu acest obiectiv.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular