Reabilitarea Cazinoului, blocată de mafia italiană? Făgădău: “O piesă de teatru care se transformă în tragedie”

Ieri la orele 13, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a organizat o conferință de presă, având ca temă centrală reabilitarea Cazinoului de pe faleza Constanței.

Momentul trebuie să fie unul de bucurie, deoarece, în ziua precedentă se încheia perioada pentru depunerea contestațiilor împotriva rezultatului procedurii de achiziție publică organizată de Compania Națională de Investiții.

Și totuși, luni 28 octombrie, chiar pe ultima sută de metri, una dintre firmele descalificate, a contestat pentru a doua oară rezultatul procedurii, acțiune care duce la un nou blocaj.

Decebal Făgădău și Daniel Suciu
Primarul Decebal Făgădău și Vicepremierul Daniel Suciu

În legătură cu această situație, vicepremierul Daniel Suciu avea să declare la conferința de ieri că nu mai crede în coincidențe atunci când observă că textul contestației din 28 octombrie este identic cu cel depus în luna septembrie de aceeași firmă.

“Nu mai cred în coincidențe când discutăm despre subiectul Cazinoului de la Constanța. Contestația depusă ieri, este în proporție de 95% identică cu textul depus în septembrie. Discutăm despre contestatari de profesie. Aceasta a fost preocuparea firmei Eldiclau, în asociere cu Telekom, și încă două firme.

Sper ca CNSC-ul , și instanțele de judecată vor face într-un timp foarte scurt lumină în acest caz. O să-mi pun întrebarea, cum Doamne, de o firmă unde statul român este acționar este parte a acestei contestații, și mă refer la firma Telekom. Este o bătaie de joc” a declarat Suciu.

Primarul Decebal Făgădău a ținut să întărească spusele vicepremierului, și s-a declarat consternat de această situație, probabil fără precedent în istoria achizițiilor publice, dacă ne gândim că încă din anul 2012 se încearcă găsirea unei soluții pentru reabilitarea Cazinoului, iar contractul a trecut deja prin patru licitații (în 2012, 2015, 2016 și 2019):

“Oferta Eldiclau a rămas inacceptabilă și neconformă. Pentru mine, ceea ce s-a întâmplat ieri este dincolo de puterea de înțelegere. Cel care nu mai era practic în joc, a depus ieri, simultan, două contestații: la cel de-al doilea raport al procedurii, și o constație la Curtea de Apel, o plângere, împotriva decizieie CNSC.

Vreau să știe toată țara că Eldiclau se opune restaurării cazinoului din Constanța, și face tot ce este posibil să întârzie acest proiect. Nu pot să-mi dau seama cum o firmă descalificată de CNSC se opune unui proiect atât de important. Nu este de mirare că după cinci ani de zile Cazinoul arată din ce în ce mai rău” a precizat Decebal Făgădău.

Ipoteza Eldiclau SRL “firmă acoperită” reprezintă doar o perdea de fum

Firma Eldiclau din Craiova a intrat în atenția opiniei publice la finalul anului trecut, atunci când, directorul Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, Daniel Idolu, a anunțat câștigătoare contractului în valoare de 5 milioane de euro, pentru construirea noului terminal al aeroportului.

Ați ghicit deja, este vorba Eldiclau SRL, o firmă ce avea sediul declarat în satul Cârcea din Dolj, localitate care adună puțin peste 3000 de locuitori, și unde în 2012, societatea cu pricina a ridicat clădirea dispensarului și pe cea a farmaciei, ambele din bani publici.

În fotografia alaturată apare Elton Claudiu Dincă, omul din spatele Eldiclau SRL (EL-DI-CLAU), alături de directorul aeroportului din Timișoara, Daniel Idolu, în timp ce serveau masa la un restaurant din București.

Elton Claudiu Dincă și Daniel Idolu
Elton Claudiu Dincă (cu spatele) și Daniel Idolu – București, decembrie 2018

Conform ziariștilor de la ImpactPress, fotografia a fost realizată în decembrie 2018, imediat după ce Daniel Idolu anunțase că Eldiclau este căștigătoarea licitației amintite.

Sursa celor de la ImpactPress mai susține că Eldiclau este “o firmă acoperită ce face parte din cercul de interese al afaceristului Ovidiu Tender.

Elton Claudiu Dincă și Daniel Idolu - București, decembrie 2018
Elton Claudiu Dincă (în alb) și Daniel Idolu – București, decembrie 2018

Așa s-ar explica, de exemplu, cum firma din Cârcea a ajuns să realizeze lucrări în beneficiul UM 0461 București, în perioada martie – aprilie 2015, fiind vorba de repararea finisajelor interioare și înlocuirea instalațiilor electrice pentru noul sediu al Serviciului Român de Informații din Constanța (fosta Secție 3 Poliție), sau cum, în perioada iunie 2015 – decembrie 2016, a efectuat lucrări pntru un imobil din strada Răzoare, București, ce aparține DIPI (Departamentul de Informații și Protecție Internă din MAI).

Eldiclau SRL are lipici la Transporturi și Sănătate

Cam până aici putem merge cu teoria conspirației, în rest, se observă că Eldiclau SRL, fie că este acoperită sau nu, a reușit să obțină contracte publice în valoare de 126.198.880,18 RON, adică vreo 26,6 milioane de Euro, în ultimii 6 ani (20013-2019).

O medie de 4,4 milioane de euro pe an, nu este chiar de speriat în domeniul construcțiilor, dacă ne gândim că sunt apartamente în București care se vând azi cu 1,6 milioane de Euro bucata. Iar dacă e să facem o comparație, Constructii Erbasu S.A. are o cifră de afaceri de trei ori mai mare, și contracte mult mai valoroase.

Este de punctat totuși că Eldiclau SRL a devenit foarte “norocoasă” în perioada 2013-2016, interval în care firma a câștigat cele mai multe licitații publice.

LISTA COMPLETĂ A CONTRACTELOR ELDICLAU SRL AICI

Dacă ne uităm pe unde are aceasta lipici, vom observa lucrări la mari spitale din București și Craiova, la Primăria Sector 3 din București, și multe proiecte căștigate pe zona transporturilor, fie că discutăm de drumuri administrate de CNADNR, fie de aeroporturi și alte infrastructuri similare, toate aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, iar în anumite cazuri a consiliilor județene și locale Timiș, Oradea și Arad.

Decebal Făgădău: “Este o piesă de teatru care se transformă în tragedie”

La ultima licitație pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța, societatea Eldiclau nu s-a putut prezenta singură, deoarece portofoliul și cifrele rulate n-o ajutau, situație în care s-a înscris ca lider al unei asocieri alături de Telekom România Mobile Communications SA, Research Consorzio Stabile Societa Consortile A SRL şi SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA.

Inițial, societatea s-a numit ELDICLAU IMPEX fiind deținută de Elton Claudiu Dincă, născut în 1968 în Mehedinți, și administrată de Doina Șarpe născută în ’54 la Tîrgu Jiu.

Încă din perioada respectivă, 2006-2008, Dincă lucra în parteneriat cu diverși italieni, fiind asociat de exemplu cu Galli Pietro, arhitect și sculptor, născut în 1947 în Brescia, Lombardia.

De altfel, constructorii italieni s-au cam înrudit în afaceri cu românii, mai ales după 2007, când țara noastră a început exportul masiv de mână de luncru în Italia, în special pentru construcții, segment economic care atrage deopotrivă personal calificat și necalificat.

Presa italiană scrie despre legăturile “Research Consorzio” cu Mafia

Nu întâmplător, Eldiclau a ajuns în consorțiu cu italienii de la Research Consorzio Stabile din Napoli, societate despre care presa din peninsulă scria în 2016 că ar avea legături cu mafia.

Research Consorzio Stabile a fost înființată în 2005 de inspectorul Francesco Vorro – care până în 2011 a fost director tehnic al firmei “Tecno Domus Restauri” – în asociere cu Annamaria Caccavo patroana firme italiene Caccavo SRL, acuzată în 2013 de fraudă cu privire la restaurarea sitului arheologic Teatrul Popmpei. SURSA

În 2016, presa italiană scria despre posibile conexiuni ale Research Consorzio Stabile cu organizația Cosa Nostra și capul acesteia Matteo Messina Denaro, sau cu afaceristul Giovanni Savalle căruia procuratura italiană i-a instituit sechestru pe nu mai puțin de 60 de milioane de euro. SURSA

Italienii fac ce vor în România

Asta nu i-a împedicat pe italieni să câștige licitații ca pe bandă rulantă în România, ba cu SRI-ul, ba cu Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, ori cu primăria Iași.

Așa s-a ajuns probabil ca progenitura primarului Mihai Chirica să tindă spre obținerea titlului de cel mai bogat minor din lume, sau ca generalii de la interne să nu mai știe pe unde să-și ascundă averile, dobândite evident cu sudoare treselor.

În martie 2019, un consorțiu format din firmele italiene Research Consorzio Stabile și Coimpredil Societa Cooperativa și-a adjudecat și licitația organizată de primăria Iașului, pentru refacerea Palatul Braunstein din centrul orașului, un contract în valoare de 3,3 milioane de euro.

Și tot anul acesta, mai prin vară, Research Consorzio Stabile a câștigat la Iași și contractul pentru consolidare și reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală, în valoare de 2,8 milioane de euro.

ELDICLAU – Acționariat de complezență, management din umbră

În septembrie-octombrie 2009, printr-o succesiune de modificări în structura societății, înainte ca firma ELDICLAU IMPEX să-și înceapă colecția de lucrări publice, Doina Șarpe este înlocuită cu Ștefania Dincă, născută în ’67 la Drobeta, care devine asociat și administrator.

La începutul lui 2011 societate își adăugă la domeniile de activitate producția, transportul și comercializarea energiei electrice, iar în 2015 trece la activități de servicii în tehnologia informației, precum și tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase. Tot în 2015 denumirea societății este schimbată, din “ELDICLAU IMPEX” aceasta rămâne doar “ELDICLAU.”

Toate aceste modificări cameleonice, realizate în cascadă, trecere de la construcții la realizarea de programe informatice, sau tratarea deșeurilor, au avut ca scop, cel mai probabil, atacarea unor noi licitații publice pentru care societate nu era de fapt eligibilă. Este greu de imaginat că peste noapte o firmă care se ocupă de zidărie se poate specializa în relizarea de software la comandă.

Dincă are în spate un morman de firme radiate sau insolvente

Dincă Claudiu Elton, cel care pare să fie adevăratul beneficiar al Eldiclau SRL este implicat într-un lanț de societăți întins pe trei județe, Hunedoara, Dolj și București, Sectorul 3. Acesta apare asociat, în cinci societăți comerciale, toate prăbușite, cu o situație absolut dubioasă.

A&e Co S.R.L, această firmă este radiată, ultimul său sediu fiind declarat într-un apartament din Petroșani.  A&e Co  i-a aparținut luiDincă, care l-a avut asociat pe Pavel Gheorghe Alexandru.

Firmele lui Dincă Elton
Firmele lui Dincă Elton

În același apartament mai apare înregistrată și Algen Due SRL, tot radiată, specializată în “fabricarea de uşi şi ferestre din metal” unde Dincă i-a avut asociați pe italianul Galli Petro, alături de cetățenii români Kelemen Iosif din Târgu Mureș, Marc Gheorghe din Petroșani și Zimta Valentin din București.

La lista firmelor radiate, păstorite de Dincă, se mai adaugă Algen Prod SRL, din satul Cârcea, Dolj, locul în care a răsărit și Eldiclau SRL. Această firma s-a ocupat tot cu “fabricarea de uşi şi ferestre din metal” iar Dincă l-a avut asociat, și aici, tot pe italianul Pietro Galli, un arhitect, absolvent al Facultății de Arhitectură a Universității din Veneția.

Prăbușită, firma Algen Prod a fost plasată în grija lichidatorului judiciar A M T SERVICII INSOLVENŢĂ SPRL, forte activ în județul Dolj.

Dme Auto Trading SRL este o altă firmă aflată tot în radiere, societate la care Dincă a deținut 33%, alături de alți doi asociați, bucureștenii Ionescu Mariț Dan și Marin Marian. Până să ajungă în radiere, firma și-a avut sediul într-un apartament, la etajul patru al unui bloc din sectorul 3 al Bucureștiului.

Legături cu tăietorii de lemne de la Schweighofer

Timestamp Enterprises SRL din Dolj, și aceasta tot radiată, este o firmă la care Dincă l- avut asociat pe Adrian Diaconescu din Tg Jiu, Gorj.

Diaconescu la rândul său mai are vreo două firme radiate la activ. Printre acestea se numără și InterInvest SRL, fondată tocmai în 1991, cu ultimul sediul în Craiova, unde Diaconescu l-a avut ca asociat chiar pe Bănacu Dan Mihai, nimeni altul decât reprezentantul austriecilor de la Holzindustrie în România.

Dan Bănacu
Dan Bănacu

Situația lui Bănacu este relativ clară. Acesta este asociat cu 5% și administrator al Holzindustrie Schweighofer Baco SRL, firmă deținută, din iunie 2015, de societatea austriacă SPB INDUSTRIEINVEST GMBH, devenită celebră după scandalul tăierilor de lemn din țara noastră.

Pe scurt, Bănacu este interfața din România a grupului Schweighofer, administrat de Gerald Schweighofer, Christian Hörburger, Martin Lauda, Jürgen Bergner și compania SPB Industrieholding GmbH, și ca prin minune s-a trezit asociat cu asociatul lui Elton Dincă.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular