Cazul retrocedării de la Sibioara în atenția Parchetului. A indus avocatul Ionel Hasotti instanța în eroare?

În ultimii ani, prin intermediul mass media, oamenii au aflat care a fost cel mai nenorocit flagel, pentru România. Fie că vorbim de mafia instituită la ANRP sau de modul în care primarii și de multe ori chiar Prefecturile au ”aranjat” lucrurile, RETROCEDĂRILE au fost cele mai bănoase afaceri puse la punct în ultimii 30 de ani. Desigur, nu discutăm despre retrocedările făcute pe bune. Acelea nu au adus beneficii decât proprietarilor și uneori avocaților care au ales să-i reprezinte. Vorbim despre retrocedările acelea ”nefericite„, aranjate de niște băieți deștepți, pentru a pune mâna pe sute de hectare de teren.

Iar băieții deștepți nu au fost niciodată singuri în schema unei retrocedări ”aranjate”. Pentru a pune la punct o astfel de ”afacere” îți trebuie un avocat bun, care să știe să convingă judecătorii că povestea pe care o vinde e reală. Și, după caz, în poveste poate intra orice funcționar de care e nevoie, de la Cadastru, de la Prefectură (am văzut cu toții ce face o contestație depusă o zi prea târziu), sau chiar de la Primăria orașului în care se face totul. Dar, personajul cheie într-o retrocedare, a fost mereu avocatul, fără el, orice solicitant având în față o misiune imposibilă.

Avocatul este cel care face și desface. Deschide uși, caută sau după caz ”inventează” documentele potrivite, unge funcționarii. Un veritabil factor de influență, plătit, evident, regește.

Mulți dintre voi au trăit probabil povestea anilor 2000, când aveai de recuperat bani de la statul bulgar, pentru proprietățile bunicilor abandonate acolo, perioadă în care dacă voiai să înaintezi pe lista solicitanților, avocatul primea 50 % din banii ce-ți reveneau.

Cam așa se întâmplă, de ani de zile și cu retrocedările.

Iar județul Constanța nu numai că nu face excepție, ba a fost chiar etalon, de fiecare dată când cineva a dorit să deseneze schema unor retrocedări făcute în fals, puse la cale prin planuri geniale.

Și, întâmplător sau nu, indiferent cine au fost băieții deștepți care s-au aflat în spatele unei retrocedări, aproape de fiecare dată numele aceluiași avocat a fost pronunțat: Ionel Hasotti.

Dar, nu-i așa, avocatul își face doar meseria și nimeni nu-l trage la răspundere, chiar dacă spețele în care a fost implicat au un anume miros, urât, de corupție.

Facem astăzi analiza a două cazuri de retrocedări dubioase, din județul Constanța. Nu, nu vom vorbi de dosarul retrocedărilor, în care a fost implicat primarul Constanței, Radu Mazăre, ci de alte două cazuri, mai puțin mediatizate.

La Sibioara se retrocedează O CARIERĂ DE PIATRĂ. Avocat, Ionel Hasotti, judecătorul se dovedește a fi corupt. Cine răspunde?

Poate ați auzit de retrocedarea de la Sibioara. Spuneam, câteva rânduri mai sus, că retrocedările puse la cale de băieții deștepți au un miros urât. Și ce poate să ”pută” mai rău decât retrocedarea unei cariere de piatră, în condițiile în care legea spune că asemenea cariere NU POT FI RETROCEDATE. Înțelegeți până unde s-a ajuns.

În 2005, afaceristul Grigore Comănescu alege să obțină un credit de patru milioane de euro pentru a investi în cariera de la Sibioara. Solicitase studii peste studii, pentru a se asigura că afacerea merită, dar studiile nu iau în calcul corupții vremurilor.

Astfel că în 2008, afaceristul află că terenul pe care-l exploata a fost retrocedat. Fără ca pe el să-l anunțe nimeni că există o asemenea solicitare. Totul se desfășurase rapid și eficient. Două bătrâne de 80 de ani au susținut că terenul a aparținut bunicului lor și ajutate de cel mai bun expert în retrocedări din Dobrogea, Ionel Hasotti, au convins instanța că trebuie să primească terenul. Când analizezi detaliile, te iei cu mâinile de cap. În fața instanței, primarul din Lumina a declarat nici mai mult, nici mai puțin, că la Sibioara nu există o carieră de piatră, deși avea un contract de asociere cu afaceristul Grigore Comănescu, prin care Primăria primea piatră pentru nevoile comunei. Așa s-a ajuns să se retrocedeze un teren pe care exista o carieră, dar nu exista. Pare din filme SF, nu?

Avocații lui Grigore Comănescu au produs probe care au arătat, negru pe alb, că proprietarul terenului era mort în anul 1945, când nepoatele sale susțin că a fost deposedat de proprietate de către comuniști. Ba mai mult, au existat chiar dovezi că bătrânul proprietar a murit falit și că majoritatea averii rămase a fost luată de creditori.

Pledoaria strigătoare la cer a avocatului Ionel Hasotti a fost cofirmată printr-o decizie aberantă de doamna judecător Corina Jianu. Cine e această doamnă? Procurorii au trimis-o în judecată, arătând în probatoriu că primea, prin intermediul fiicei sale, șpăgi de la primarul din Năvodari, Nicolae Matei.

Doar șase luni i-a luat acestei doamnei, suspendată din magistratură în prezent, pentru suspiciunea de acte de corupție, pentru a închide cazul. Iar din acel moment, avocații lui Grigore Comănescu se luptă, de peste 10 ani, să desfacă ce a făcut această doamnă, împreună cu avocatul expert în retrocedări.

Simțiți cumva mirosul unui grup infracțional organizat, pe undeva? Nu insinuăm nimic, doar vă întrebăm ce simțiți.

Cum s-a teleportat un teren din Mihail Kogălniceanu în Constanța

 

O altă speță extrem de interesantă este cea a terenurilor de lângă Carrefour, evaluate în prezent la peste 20 de milioane de euro. Povestea pleacă din localitatea Mihail Kogălniceanu, acolo unde doamna Zoia Rădulescu primește în posesie 19 ha de teren, cu numărul A510, teren mărginit de un drum de exploatare cu numărul A428. Băieții deștepți îi suflă însă doamnei respective că și la Constanța, în zona Carrefour, există o solă de teren identificată cu aceleași numere și, profitând de coincidența fericită, doamna Rădulescu cere instanței să primească acest teren și nu pe cel din Kogălniceanu. Depune în instanță două cerei, una dintre acestea intră în grija judecătorului Corina Jianu, cealaltă este retrasă (recunoașteți deja modul de operare) și doamna Rădulescu, vă vine să credeți sau nu, câștigă procesul. Cinci familii rămân fără terenurile care le aparțineau de drept, în timp ce Zoia Rădulescu primește un teren în Constanța la care nu avea dreptul.

Ați sesizat deja că discutăm de același nume, Corina Jianu, în ambele spețe. O judecătoare care a împărțit dreptatea după bunul plac, dacă ne gândim că în speța lui Grigore Comănescu expertul îi dădea acestuia dreptate și a fost respins, în timp ce în cazul terenurilor de la Carrefour, expertul dădea dreptate doamnei care cerea un teren la 30 de km distanță de al ei și în consecință, a fost luat în calcul de instanță. Așa era cu dreptatea, la Curtea doamnei Jianu, se împărțea după interese.

 

Rămâne stabilit, da? Știm cine era judecătorul potrivit, atunci când voiai să ai parte de o retrocedare ușor de obținut. Iar munca doamnei a fost completată, perfect, de colegele judecătoare care au betonat cazul, mutând terenul pe care-l ”retrocedase” Corina Jianu, fix în mijlocul carierei de piatră, pentru a perfecționa un plan bine pus la punct.

Nici măcar Corina Jianu, deși un personaj dubitabil, nu a avut curaj să retrocedeze teren în mijlocul unei cariere de piatră, știind că ar urma să suporte rigorile legii pentru un asemenea derapaj de la lege. Au făcut-o, însă, alte colege, care au mutat amplasamentul discutat unde trebuie.

Nicio retrocedare fără avocatul Hasotti

Revenind la celălalt pion imperios necesar în orice retrocedare a fost dezbătută în fața instanței, despre Ionel Hasotti nu e nevoie să spui prea multe. Fratele senatorului Puiu Hasotti, liberalul care ieșea în stradă să protesteze pentru arestarea social democratului Nicolae Matei, arestat și condamnat pentru acte de corupție, avocatul Ionel este prezent în mijlocul fiecărui caz mai important de retrocedare, indiferent că vorbim despre terenul peste care s-a construit City Park, de fabrica Energia, unde se va construi un cartier, de baza RATC care s-a pierdut prin retrocedare sau de cazul Sibioara, unde o carieră de piatră e retrocedată în fals.

Iar Hasotti n-a fost niciodată singur. Am stabilit deja ce hram purta judecătoarea care îi aproba pledoariile prin sentințe favorabile și, din păcate, când unul dintre directorii Arhivelor Naționale din Constanța a murit, am descoperit că în cazul Sibioara, toate dovezile care ar fi putut încurca retrocedarea au fost ținute la sertar. Cine să fi aranjat această secretizare, oare? Noi am paria pe avocat, dar … nu vom ști niciodată adevărul.

Senatul României sesizează Parchetul, în cazul Sibioara

Avocatul Ionel Hasotti n-ar trebui să se simtă prea bine, în aceste zile. Și nici judecătorii care i-au susținut ”opera”. Un raport de 28 de pagini al Comisiei pentru cercetarea Abuzurilor din Senatul României arată, punct cu punct, cum s-a eludat legea în cazul Sibioara. Iar reprezentanții Senatului au mers până la cap și au decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a investiga dacă faptele expuse în raport intră în sfera ilicitului penal. Reprezentanții Senatului vor să știe dacă bătrânele solicitante ȘI/SAU reprezentantul lor convențional, avocatul Ionel Hasotti, au indus în eroare instanța de judecată, prin atestarea unor împrejurări neadevărate dar și prin omisiunea de a menționa care era gradul lor de rudenie.

Parchetul General urmează să demareze o anchetă și să răspundă la toate întrebările puse de specialiștii Senatului României.

Cum spuneam, avocatului care a participat la retrocedarea celor mai importante terenuri din județul Constanța ar trebui să-i fie teamă. Pentru că dosarul acesta penal se va judeca la București, departe de cercul de prieteni pe care a reușit să îl construiască, în ani și ani de zile de retrocedări pe bandă rulantă. Și nici frățiorul nu mai e senator ca să-l susțină politic.

Și nu doar avocatului ar trebui să-i fie teamă ci și prefecților care au pus umărul la construcția acestui mare caz de fals. Singurul prefect care s-a opus acestei povești a fost Claudiu Palaz, în rest .. Dumnezeu cu mila.

Zilele acestea cazul intră din nou și în atenția judecătorilor de la Constanța, care, însă, vor trebui să judece cu presiunea că procurorii de la București sunt atenți la această poveste. Noi vom fi în sala de judecată, ca de fiecare dată, pentru a relata tot ceea ce se întâmplă.

Vom reveni.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular