Primăria Năvodari a pierdut procesul intentat Curții de Conturi. Începutul sfârșitului pentru cuplul Chelaru-Matei

Un om de afaceri își propune să construiască un complex hotelier pe macul lacului Siutghiol, pe teritoriul orașului Năvodari. În timp ce lucrările începuseră, constructorul realizează că apa lacului erodează malul și inundă subsolul, punând în pericol structura clădirilor construite. Solicită de la Apele Române și de la Primăria Năvodari ca malul să fie consolidat, dar i se răspunde că nu există bani pentru asemenea proiecte. Își asumă lucrările, din propriul buzunar, solicitând totodată autorizațiile pentru o asemenea lucrare.

Reprezentanții Apelor Române își dau acordul, iar lucrările încep. Nu același lucru se întâmplă și din partea Primăriei Năvodari, acolo unde primarul Nicolae Matei și (la acea vreme) viceprimarul Florin Chelaru devin interesați de terenul ce a rezultat în urma consolidării, teren pe care îl trec cu japca, printr-o hotărâre de Consiliu Local complet ilegală, în patrimoniul orașului Năvodari.

Vina pentru această hoție inimaginabilă o poartă reprezentanții Apelor Române și ai Oficiului de Cadastru, care aveau obligația unor controale periodice în teren, controale ce nu s-au efectuat niciodată.

Imediat după această mutare, omul de afaceri e contactat și i se propune subtil să cumpere acest teren rezultat pe malul lacului. O șpagă bună i-ar fi asigurat un teren ieftin. Șmecherii de la conducerea Năvodariului sunt refuzați însă, așa că trec la răzbunare. O comisie condusă de Florin Chelaru stabilește că firma omului de afaceri a folosit acel teren rezultat, depozitând în el materiale de construcții, fapt pentru care stabilește o taxă retroactivă de două milioane de euro, în sarcina acestei societăți comerciale. O aberație cum nu s-a văzut niciodată în România.

Așa cum e normal, omul de afaceri își caută dreptatea în instanță, dar, pentru că ne aflăm la Constanța, durează șapte ani pentru a anula această mizerie numită taxă.

Situația a luat o turnură în bine abia în momentul în care, legat de acest caz, s-a sesizat Comisia de Abuzuri și Petiții a Senatului României, care a analizat situația și a înțeles că un asemenea abuz trebuie stopat. La cererea acestei comisii, inspectorii Curții de Conturi s-au deplasat la Primăria Năvodari pentru a verifica activitatea lui Matei și Chelaru.

A rezultat un raport de peste 100 de pagini, despre ilegalitățile flagrante din administrația locală, mare parte din raport fiind legat de cazul taxei de două milioane de euro.

11 măsuri a impus Curtea de Conturi reprezentanților Primăriei Năvodari. Primarul Chelaru a tăcut mâlc și le-a acceptat pe toate, mai puțin pe ultima. Măsura numărul 11 este legată de modul în care Primăria Năvodari și-a ”tras” terenurile de pe malul lacului Siutghiol, terenuri aflate în zona de protecție a lacului și care aparțin de drept statului român. Prin decizia 38/30.10.2017, Curtea de Conturi obliga Primăria Năvodari să reevalueze întreaga situație, să remedieze intabulările cu probleme și să facă o delimitare clară a terenurilor orașului separat de cele ale statului, printr-o comisie mixtă cu reprezentanți ai Apelor Române. În mod normal, măsura trebuia să fie dusă la îndeplinire până la 31 ianuarie 2018.

Exact această măsură a fost însă contestată de oficialii Primăriei Năvodari. Nu e greu de înțeles de ce. Puși în fața realității că aceste terenuri nu le aparțin, domnii din coducerea Năvodariului vor trebui să dea banii înapoi celor care au achiziționat aceste terenuri. Și, dacă banii se vor plăti cel mai probabil din fondurile publice ale localității, cu șpaga nu mai e atât de ușor.

Situația e dramatică pentru băieții deștepți din Năvodari, pentru că zilele trecute, procesul s-a încheiat cu o decizie definitivă și irevocabilă. Primăria Năvodari a pierdut procesul. Situația a mers oricum mai departe și fără Năvodari. Instituțiile, mai puțin Primăria lui Chelaru, s-au întâlnit și s-au așezat la masă și au analizat întreaga poveste. Cu toată opoziția, băieții deștepți vor trebui să dea socoteală pentru jaful masiv care a avut loc la Năvodari și vor plăti cu ani grei de pușcărie. Și, poate, în mod fericit, prima notă de plată va sosi la anul, când mafia din Năvodari va pierde alegerile locale. Noi așa credem.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular