Tudorel Chesoi știe cum poate fi redus prețul gigacaloriei la 150 de lei

Tudorel Chesoi, fost consilier local, cu ani de zile de experiență în administrația locală, a dus, în perioada în care activa în politică, o luptă surdă cu reprezentanții RADET. Coincidență sau nu, exact în mijlocul acestui război, s-a trezit scos din joc, printr-o fraudă electorală masivă.

Astăzi, reîntors în politică și dornic să-și reia proiectele întrerupte, Tudorel Chesoi reamintește că un proiect depus de el la Primăria Constanța, ar fi dus la evitarea situației în care se află constănțenii, nevoiți să doarmă în frig și să nu se spele.

Circa o sută de mii de constănțeni au dormit în frig, noaptea trecută, după ce o avarie de proporții a afectat Electrocentrale S.A.

Evenimentul a scos la iveală ineficiența sistemului centralizat de încălzire din Constanța. O soluție pentru eficientizarea acestuia există și zace de câțiva ani în sertarele primăriei. Este vorba despre un proiect de hotărâre de consiliu local, inițiat de fostul consilier Tudorel Chesoi, prin care se urmărește atât eficientizarea sistemului, cât și scăderea drastică a prețului gigacaloriei.
Am propus modificarea punctelor termice în minicentrale de cartier sau chiar montarea de centrale de bloc. Acest lucru va duce la desființarea CET-ului, care funcționează cu o tehnologie învechită și cu pierderi foarte mari. Am depus un proiect de hotărâre, care a fost însă ignorat de actualul primar. Dacă l-ar fi luat în considerare, constănțenii nu ar mai fi înghețat de frig în apartamente și ar fi avut și apă caldă. Ce am propus eu nu este o utopie, ci un sistem modern, eficient, ecologic și flexibil, folosit în marile orașe ale lumii”, a declarat Tudorel Chesoi, președinte Alianța Național Țărănistă filiala Constanța și vicepreședinte la nivel național.
Pe scurt, ce propune țărănistul e simplu: să se facă retehnologizarea actualelor puncte termice, care să fie alimentate cu gaz metan. Există chiar în Constanța câteva zeci de blocuri ce folosesc acest sistem. Din păcate, deși gigacaloria aici este mult mai ieftină, oamenii plătesc prețul cerut de RADET, care e mult mai mare. Un lucru anormal și imoral, în opinia țărănistului constănțean.
„Să nu uităm că atât RADET Constanța, cât și Electrocentrale SA Constanța sunt în insolvență și că prețul real al gigacaloriei este de 522 de lei. Abonații plătesc 250 de lei, dar diferența este suportată și de ei, și de noi din bugetul local”, a mai spus Tudorel Chesoi.
Un al mare avantaj al proiectului este că se elimină pierderile de pe rețeaua de distribuire a agentului termic, rețea cumpărată recent de către consiliul local, în ciuda faptului că este foarte veche și că necesită investiții imense și reperații extrem de dese. Practic avem de-a face cu avarii zilnice, uneori de două ori pe zi, sau de avarii care, iată, ca aceasta, țin constănțenii în frig mai mult de 24 de ore.
„Domnul primar ne-a spus că a cumpărat rețeaua pentru a atrage fonduri europene până pe 31 decembrie 2019. Ne apropiem de termenul limită. Unde sunt fondurile europene, domnule primar Făgădău? Unde sunt banii? Arătați-ne proiectul!”, îi cere public Tudorel Chesoi primarului Decebal Făgădău.
Dar poate cel mai important avantaj al proiectului lui Tudorel Chesoi este prețul. După calculele realizate de el și echipa sa, prețul gigacaloriei ar ajunge la circa 150 de lei, deci de aproape patru ori mai puțin decât până în prezent.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular