Produsele aduse din China trec prin Portul Constanța. Se discută stoparea importurilor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis ieri o adresă către Direcția de Sănătate Publică Constanța, prin care solicită sprijinul pentru a împiedica punerea pe piață a unor produse chinezești.

Având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de CoronaVirus Wuhan raportate în China, cu 80 de morți și peste 40.000 de îmbolnăviri, guvernul României analizează posibilitatea stopării importurilor de produse din China.

Portul Constanța reprezintă cea mai mare poartă de intrare a produselor chinezești pe teritoriul României, iar de aici acestea ajung în toate colțurile țării pe uscat.

În sensul acesta, ANPC a transmis o solicitare către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa, către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, către Direcţia Generală a Vămilor, Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în vederea stopării intrării pe teriotoriul țării noastre a produselor importate din China în ultima perioadă:

“Am transmis o adresă către Direcţia Generală de Sănătate Publică Constanţa şi către Vamă, pentru a ne da concursul în evaluarea importurilor de jucării, cosmetice, electrocasnice provenite din China. Situatia actuală, legată de îmbolnăvirile din această ţară, ar trebui să fie un semnal de alarmă! Având în vedere existenţa în China a unei noi tulpini de coronavirus ce poate fi mortală pentru anumite categorii de persoane care se transmite pe cale aeriană şi pentru care nu există încă tratament, vă solicităm sprijinul în împiedicarea punerii pe piaţă în vederea comercializării a produselor care intră în contact direct cu consumatorii din ţara noastră (jucării, cosmetice, articole textile, încălţăminte” au subliniat cei de la ANPC. 

 

Totodată, cei de la ANPC reamintesc în această situaţie că şi inspectorii protecţiei consumatorilor trebuie să participe la intrarea în ţară a acestor produse care provin din China.

Pentru moment, autoritățile vamale din portul Constanța trebuie să asiste la analizarea produselor importante din China, iar cei de la Direcția de Sănătate Publică Constanța să interzică punerea în circuitul comercial a produselor considerate periculoase, de la care poate fi luat CoronaVirus.

Interdicţia s-ar putea referi, în primul rând, la produse textile, la cosmetice şi la jucării, deoaarece sunt foarte multe astfel de produse importante din China şi, spun reprezentanţii ANPC, portul Constanţa este locul pe unde intră cele mai mari cantități.

Legat de acest subiect, ieri seară, Paul Silviu Anghel, directorul general al Direcției de Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC a făcut următoarele precizări:

“Nu vreau să panichez populația și să spun că anumite produse n-ar trebui folosite. Din contră, dar trebuie să fim atenți. Poate e  cazul să spălăm și să dezinfectăm anumite produse. Ne bazăm pe doctori și pe colegii de la Ministerul Sănătății.”

Similar Articles

Comments

  1. Virusul gripal este cel ce provoaca pandemii adica infectii majore la nivelul intregului glob, o pandemie fiind mai mare decat o epidemie. Iar aceasta se realizeaza in ciuda faptului ca virusul gripal nu supravietuieste mai mult de o zi pe suprafete dure iar pe o batista nici macar 15 minute. Contagiozitatea lui imensa este data insa de faptul ca se transmite de la om la om prin aer si anume pe caile respiratorii si mucoase.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular