Exclusiv. PNL Constanța în prag de evacuare. Organizația de partid vrea chirie ieftină de la stat, dar închiriază scump … tot la stat

Cel puțin o dată la patru ani, PNL face cumva și ajunge la mâna PSD. Interes, incompetență sau chiar sindromul Stockholm, se pot găsi tot felul de explicații cu privire la comportamentul dubios, politic și nu numai, al liberalilor constănțeni. Plecând de la alianța cu PSD din anul 2000 petrecută la nivelul Consiliului Județean Constanța, trecând prin dependența de Mazăre la alegerile locale din anul 2008 ca partener în USL și încheind cu menținerea pe funcții a multor directori cu carnet galben de partid în timpul guvernării ciumei roșii de după 2016, PNL părea să fi trecut prin toate etapele și fazele de slugărnicie și cârdășie cu PSD. Părea.

În realitate, în ultimele două luni de zile, PNL Constanța a reușit performanța de a se afla literalmente la mâna PSD Constanța.

Despre ce este vorba?

Pe scurt: PNL se află în prag de evacuare din sediul situat pe bulevardul Ferdinand nr.49, cel de lângă fosta „Dioda”; contractul de închiriere încheiat cu RAEDPP a expirat la data de 31.12.2019. Chiar dacă reprezentanții PNL au solicitat în luna decembrie a anului 2019 prelungirea acestui contract, Consiliul de Administrație al RAEDPP, alcătuit în majoritate din reprezentanți ai PSD, nu a luat încă nicio decizie în acest sens. Sursele noastre spun că actualul CA înclină către neprelungirea contractului și demararea procedurilor de evacuare, însă nu din motive politice sau de precampanie electorală, ci din cauza situației „locative” profund imorale în care se regăsește organizația PNL Constanța.

După cum bine este cunoscut, prin fuziunea cu PDL, PNL a devenit în anul 2014 proprietar pe spațiul situat pe strada Lahovari 2A, cu suprafața de 452 mp. Anterior, în perioada 2011-2014, democrat-liberalii au funcționat acolo cu sediul organizației județene. La foarte scurt timp de la fuziune, PDL s-a topit cu totul în PNL, membrii marcanți ai Partidului Democrat Liberal fiind trași pe dreapta sau eliminați din noua conducere a PNL. Nici sediul democrat-liberalilor constănțeni nu a avut o soartă mai bună pentru că noii săi stăpâni, echipa PNL, a decis nu mai funcționeze în acest spațiu și să scoată un ban cinstit din închirierea lui.

Întâmplător sau nu instituția care a sărit repede să plătească PNL suma de 2.200 euro/lună este Teatrul de Stat, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța. Cu alte cuvinte, indirect, PNL Constanța a acceptat să primească mii bune de euro din bani publici, de la o instituție condusă de liderul PSD, președinte al Consiliului Județean, Horia Țuțuianu. Se vede astfel că banii nu au nici culoare, nici miros politic, și sunt sunt mult mai importanți decât susținerea actului local de cultură.

Un simplu calcul al sumelor încasate de PNL de la data încheierii contracului cu Teatrul de Stat, 17.09.2018, și până pe 17.02.2020, conduce la suma de 175.780 lei, sumă ce reprezintă, de pildă, o treime din cuantumul alocat Programului de evenimente ale Teatrului „Căluțul de Mare” – 596.200 lei, și peste jumătate din suma alocată obiectivelor de investiții ale Teatrului de Stat pe anul 2020 – 289.000 lei.

Mai mult, în timp ce pentru închirierea sediului de pe Lahovari 2A PNL încasează 4.65 Euro/mp., pentru calitatea de chiriaș al RAEDPP în sediul de pe Ferdinand 49 plătește 0.61 Euro/mp., adică o adevărată afacere în cel mai pur stil liberal. Doar că acest business pe bani și spații publice afectează capacitatea RAEDPP de a soluționa pozitiv mai multe solicitări de atribuire de spații cu altă destinație decât aceea de locuință venite de la organizații neguvernamentale cu caracter social și umanitar.

Moral ar fi ca PNL să nu aștepte decizia Consiliului de Administrație, să se mute înapoi în sediul pe care îl deține în regim de proprietate și să cedeze actualul spațiu celor care nu dețin nici măcar un mp. de proprietate și au cu adevărat nevoie pentru desfășurarea activității publice de tip socio-umanitar.

Rămâne de văzut ce sa va întâmpla în prima ședință a Consiliului de Administrație al RAEDPP, când salvarea sediului PNL poate veni de însuși primarul contestat de liberali, Decebal Făgădău.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular