Vergil Chițac se leapădă de ”Constanța Altfel” ca de Satana. Asociația și-a atins scopul POLITIC

După episodul ”izoleta”, amiralul Vergil Chițac a dispărut pur și simplu. O anumită perioadă de timp nimeni n-a mai auzit nimic despre el și nici despre Asociația ”Constanța Altfel”, deși, culmea, criza produsă de virusul Corona aducea momentul perfect pentru ca această asociație să facă exact ceea ce ar fi trebuit, acțiuni în favoarea oamenilor afectați de situație.

Un singur apel civic a făcut asociația Constanța Altfel în perioada de stare de urgență și culmea, acela a fost pentru donații îndreptate către Spitalul de Infecțioase Constanța, exact în perioada în care președintele asociației, amiralul Vergil Chițac, era internat acolo. Rușinos, dar nu surprinzător.

Asociația se mai făcuse de râs, în trecut, atunci când solicita public donații din partea constănțenilor, pentru a susține financiar procesele deschise în instanță. Asta în ciuda faptului că atât președintele Vergil Chițac precum și colaboratoarea sa, Felicia Ovanesian, sunt doi oameni care stau bine la capitolul financiar.

Acum, senatorul Vergil Chițac a început o lungă serie de apariții publice, pe care le-am urmărit atent. Am remarcat că recită insistent aceeași placă, axată pe două mari idei principale.

Prima idee este că nu a infectat el pe nimeni, ci mai degrabă e foarte posibil ca alții să-l fi infectat pe el.

A doua idee, care ne-a surprins, îl prezintă în opoziție la acțiunile Asociației Constanța Altfel, care, conform spuselor amiralului a făcut destul de puține lucruri în scurta-i existență, de aproape doi ani și în care alții au tras sforile, el nefiind afla și omega în asociație, așa cum cred unii.

Deși la început au fost greu de înțeles, declarațiile prin care amiralul se dezice de asociația sa au fost lămurite în cadrul unui interviu oferit pentru Newsweek.ro, interviu în cadrul căruia Vergil Chițac ne explică, nonșalant chiar, că scopul asociației Constanța Altfel a fost în realitate unul politic, civismul fiind conform senatorului constănțean, anticamera activității politice.

Se cuvine, însă, un scurt remember al activității civice pe care a desfășurat-o Vergil Chițac. Ca să înțelegem cum s-a ajuns aici, din nou.

2015. Asociația Civică pentru Constanța. ”Vom fi peste tot”, declara amiralul intrat în politică

Mogulul petrolului, Gabriel Comănescu, pare un tip care nu dorește să depășească un anumit stereotip. În 2012, mogulul a fost în spatele candidatului PDL la funcția de primar al Constanței, Gigi Chiru. Acesta a prezentat, la acel moment, în fața presei, intenția de a revigora spiritul civic al constănțenilor, prin acțiuni demarate de fundația sa umanitară. Cam același lucru pe care-l declară azi amiralul.

chiru

Varianta Gigi Chiru n-a mers, dar similitudinile nu se opresc doar aici. Unde ajunge Gigi Chiru după alegerile locale? În parlamentul României, drept senator. Sună cunoscut? Să mergem mai departe.

Pentru alegerile din 2016, cu un Gigi Chiru terminat din punct de vedere politic, mogulul Gabriel Comănescu avea nevoie de o figură nouă, care să nu fi făcut politică, o figură care să prezinte, măcar la prima vedere, o imagine impecabilă. Rectorul Academiei Navale, Vergil Chițac, a părut la prima vedere varianta ideală.

Așa că, la sfârșitul anului 2015, Vergil Chițac ne era prezentat ca președinte al Asociației Civice pentru Constanța, asociație în care actele arată că i-a luat locul chiar mogulului Gabriel Comănescu. Asociația a organizat în acea perioadă mai multe concerte în oraș, plătite generos de finanțatorul mogul, pentru a promova agresiv imaginea noului pretendent la fotoliul de primar.

”Vom fi peste tot. Pe mare, pe terenuri de sport, în spitale, universități și școli”, striga amiralul de pe scena de concert. I-ați văzut, cumva? Noi nu.

Cu vorbe bine făcute la București, în ciuda liberalilor de la Constanța, Vergil Chițac a fost impus candidat la Primăria Constanța dar a pierdut bătălia în fața lui Decebal Făgădău, la 7000 de voturi distanță. Urmând scenariul, Vergil Chițac a ajuns, la fel ca Gigi Chiru, senator, iar Asociația Civică pentru Constanța a fost uitată pentru totdeauna.

2018. Apare Constanța Altfel. Un nou scenariu, același protagonist.

Pentru bătălia electorală din 2020, pare că s-a pus la cale un alt scenariu. Mogulul Gabriel Comănescu s-a ferit să mai fie asociat cu protejatul său, deși există indicii clare că aceștia au continuat să colaboreze, pe care le vom analiza într-un articol separat.

vocea_constantei_roAsociația Civică pentru Constanța a dispărut, dar ideea de a vopsi candidatul politic în activist civic a rămas. În 2018, după doi ani în care pe amiral l-a durut în cur de Constanța, acesta și-a adus aminte că urmează o nouă bătălie electorală și a fondat Asociația Constanța Altfel.

În această asociație, Vergil Chițac s-a cuplat cu avocata Felicia Ovanesian, cunoscută pentru că și-a ales clienții mai ales din rândul afaceriștilor nenorociți care au împărțit Constanța și au scos-o la licitație. Publicul larg nu știe însă aceste detalii, n-ar avea de unde. În următorii doi ani, singurele acțiuni civice prestate de asociația lui Chițac și Ovanesian, au fost de fapt încercări de a bloca orice acțiune a primarului în funcție, Decebal Făgădău. Pentru cunoscători, era clar cât de civică e nouă asociație. Pentru toți cei ce se plasau împotriva PSD-ului, destul de mulți, nici n-a contat.

Așa că acțiunile, adică procesele au continuat. Făgădău lua o decizie, Asociația Constanța Altfel o contesta. Iar în paralel, acțiunile asociației par a fi legate de a încurca investițiile unor antreprenori care doreau să ridice blocuri în diverse zone ale orașului.

Folosindu-se de ura publică binecunoscută împotriva acestor antreprenori și de pretextul că ”ridică blocuri pe spații verzi”, deși în cele mai multe cazuri nu se întâmpla așa, Asociația Constanța Altfel a încercat să blocheze tot.

Ce a reușit, aflăm abia astăzi, când Vergil Chițac pare că se pregătește de un divorț de Asociația care a avut un singur scop. Acela de a-l aduce din nou în postura de candidat cu șanse la Primăria Constanța.

Ceea ce s-a și întâmplat, așa că Vergil Chițac și Constanța Altfel se vor separa. Iar motivele par a fi legate și de faptul că mulți dintre cei blocați inutil de asociația amiralului caută acum să-și recupereze pagubele, prin procese în instanță și au șanse mari să câștige.

2020. ”Nu am făcut mare lucru cu Asociația Constanța Altfel. Din 4000 de autorizații am contestat 20”

Așa ajungem în anul 2020, în preajma alegerilor care probabil vor avea loc în septembrie, moment în care amiralul începe să se distanțeze public de asociația pe care o prezidează.

În fiecare emisiune la care a fost invitat, Vergil Chițac a fost întrebat de ce reprezentanții asociației au folosit cuvinte injurioase la adresa oponenților politici, la adresa contestatarilor și chiar la adresa jurnaliștilor care le-au fost împotriva, jurnaliști pe care au amenințat public că-i vor trimite afară din oraș, după ce vor câștiga Primăria.

De altfel, CNCD a sancționat de curând Asociația Constanța Altfel pentru că l-a numit gibon pe Claudiu Palaz, aplicând o amendă de 1000 de lei.

Amiralul s-a dezis de asociație, la fiecare astfel de acuzație. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu i-a mirosit, și nici nu e dânsul Alfa și Omega la asociație, dacă e să cităm propriile declarații. Iar noi îl credem. Suntem convinși că în realitate domnul amiral s-a bucurat de un șpriț, în timp ce Felicia Ovanesian s-a ocupat de toate procesele și de toate contestațiile și de înjurăturile de pe Facebook, care se potrivesc foarte bine cu caracterul doamnei avocat.

Iar domnul amiral, văzut cu sacii în căruță după ce asociația a lucrat pentru a-i aduce capital politic, spune în fiecare apariție televizată că activitatea a fost una restrânsă. ”Am contestat 20 de autorizații din 4000, nu înseamnă mult”, e textul pe care-l recită Vergil Chițac la fiecare emisiune, distanțându-se din ce în ce mai mult de vehiculul care l-a adus în postura de candidat și de care acum nu mai are nevoie.

Și, ca să înțelegem foarte clar cum stau lucrurile, amiralul Vergil Chițac a mărturisit în cadrul unui interviu acordat că a fondat această asociație cu scop politic.

”Am considerat atunci când am fondat asociația Constanța Altfel că trebuie să facem ceva să dezvoltăm activismul civic, pentru că activismul civic este anticamera unui activism politic”, spune simplu Vergil Chițac.

Sunt clare lucrurile? Un scenariu simplu care se repetă de trei sezoane. Un candidat politic, vopsit în activist civic, care blochează investiții și activitatea oponenților politici, din această postură, căutând doar capital electoral și în niciun caz beneficii pentru orașul Constanța, în care, nici Gigi Chiru, nici Vergil Chițac nu locuiesc, ambii având reședința la Eforie. Întâmplător.

Vergil Chițac se îndreaptă, cu mare viteză, spre soarta lui Gigi Chiru. Nu va fi nici primar, nu va mai fi nici parlamentar, nu va mai fi nici măcar un personaj politic cu o minimă credibilitate. Va fi doar unul dintre pionii uzați ai mogulului Gabriel Comănescu. Se va bucura de pensia specială pe care și-a stabilit-o singur în Parlament, visând la ziua în care ne-ar fi dat afară din oraș pe noi, toți cei care îndrăznim să-l criticăm.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular