Claudiu Palaz va susține reducerile fiscale propuse de PNL, doar la nivel județean. Liberalii oferă un răspuns dur

Consilierii liberali ai municipiului Constanța au inițiat, spre dezbatere publică și aprobare, un proiect de hotărâre pentru acordarea unor facilități fiscale la plata impozitelor și taxelor locale, în contextul pandemiei de coronavirus.

Criza creată de virusul SARSCoV-2 a determinat Guvernul să pună la dispoziția autorităților locale o serie de mijloace juridice în baza cărora acestea pot acorda facilități fiscale la plata impozitelor și taxelor locale.

Potrivit proiectului de hotărâre, cetățenii municipului Constanța ar urma să beneficieze de mai multe facilități.

Măsurile dorite de liberali sunt: reducerea, cu 25 la sută, a impozitului anual pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență, ca urmare a efectelor epidemiei, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea sau dețin Certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice. Această facilitate vine în sprijinul persoanelor fizice sau juridice care au fost afectate direct de instituirea stării de urgență.

De asemenea, o altă măsură prevede scutirea de la plata lunară a taxei pe clădiri datorată de către concesionari, locatari, titulari ai dreptului de administrare sau folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrative-teritoriale dacă, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului, utilizatorii clădirilor au fost obligați să-și întrerupă total activitatea economică.

Proiectul înaintat de consilierii liberali mai prevede, pentru perioada în care a fost declarată starea de urgență, scutirea de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafețelor care au fost obligați să își întrerupă total activitatea economică sau dețin Certificatul pentru situații de urgență prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice. Pentru a beneficia de această prevedere, utilizatorii au obligația ca, până la data de 15 septembrie a.c., inclusiv, să depună, la Serviciul Public de Impozite și Taxe, o cerere de acordare a scutirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere și documente justificative, după caz. Potrivit documentului, se aprobă anularea accesoriilor în cazul obligațiunilor bugetare restante la data de 31 martie a.c., datorate bugetului local al Municipiului Constanța. Procedura se aplică tuturor contribuabililor persoane fizice, juridice sau entități fără personalitate juridică. Contribuabilii pot depune o cerere de anulare a accesoriilor până cel târziu la 15 decembrie a.c.

Toate bune și frumoase, doar că, pentru ca aceste măsuri să treacă de votul Consiliului Local, liberalii ar avea nevoie și de votul consilierilor PMP, care, prin vocea liderului organizației județene, Claudiu Palaz, au declarat ieri că nu vor vota aceste măsuri, decât în eventualitatea în care vor fi propuse în fiecare dintre localitățile în care există primari liberali, în județul Constanța. 

Răspunsul liberalilor la această pretenție, nu a întârziat să apară.

poza

”De ce purtătorul de vorbe (ne)oficial al PSD îi condiționează pe constănțeni?
Este adevărat, pe plan local, că există oameni politici care vin cu soluții, dar și persoane care se agață ”de catarg” (de proiecte) prin condiționări.
Colegii mei, consilieri municipali PNL, au depus un Proiect de Hotărâre referitor la facilitățile fiscale pentru persoanele fizice și juridice din municipiul Constanța. Aceste măsuri vin în sprijinul celor afectați de pandemie. În spațiul public, tema a stârnit interes și, deși mă așteptam la reacții și din partea PSD-ului, acestea nu au apărut. În schimb, purtătorii de vorbe, neoficiali, și-au făcut imediat simțită prezența.
Mă miră faptul că anumiți politicieni vechi fac diferențe discriminatorii și pun condiții fără sens. Există o ordonanță de urgență, promovată de guvernul PNL și este la îndemâna, atât a primăriilor PSD, cât și a primăriilor PNL și, desigur, a primăriilor PMP. Să pui doar condiții, doar de dragul de a te face auzit puțin în presa locală, depășește condiția de om politic de anvergură. Sper ca, la alegeri, să fie și stimatul domn condiționat de către constănțeni, așa cum și el condiționează astăzi susținerea unui proiect de hotărâre care prevede facilități fiscale pentru locuitorii din Constanța și pentru mediul economic.
Dincolo de abordările populiste, un fapt este adevărat: efectele pandemiei se simt, nu doar în România, ci pe întreg mapamondul, iar demersurile guvernului PNL au fost unele clare, de sprijin al mediului de afaceri, astfel încât să putem pune în mișcare economia cât mai repede. Această ordonanță, dată de guvernul PNL, permite aceste facilități fiscale la care pot apela toți primarii, fără niciun fel de condiționări. Însă este bine să se înțeleagă, că agățatul de catarg și patriotismul de fațadă îi va menține mereu, pe unii politicieni vechi, la scorul de pierzători. Iar la Constanța, pierzătorul de serviciu pune mai mereu condiții. Să fie mai clar, acolo unde se pot aplica aceste măsuri în județul Constanța, este bine ca primarii să apeleze la ele, indiferent din ce partid fac parte.
Mai este de subliniat faptul că, în timp ce primarii PNL din județul Constanța au accesat fonduri europene pentru investiții menite sa faciliteze firmelor locale menținerea unui ritm constant al activității economice, primăriile PSD din județ, dar mai ales primăria Constanța, se află într-o stagnare economică, de ani buni. Sper ca, în cel mai scurt timp, să avem o dezbatere onestă pe această temă cu domnii de la PSD, nu cu purtătorii lor de cuvânt neoficiali, astfel încât să putem auzi și vocea lor cu privire la mediul de afaceri și ce măsuri iau pe plan local pentru sprijinirea celor afectați de pandemie.”, a scris astăzi, pe Facebook, secretarul general al PSD Constanța, Marian Crușoveanu.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular