Costin Răsăuțeanu: “Este o greșeală uriașă să crezi că social-democrația înseamnă comunism. Sunt exemple de succes precum Norvegia, Suedia sau Danemarca, unde principiile social-democrate funcționează cu adevărat și dau rezultate remarcabile.”

Interviu Costin Răsăuțeanu, candidat din partea Partidului Social Democrat pentru Consiliul Local al Municipiului Constanța:
“Este o greșeală uriașă să crezi că social-democrația înseamnă comunism. Sunt exemple de succes precum Norvegia, Suedia sau Danemarca, unde principiile social-democrate funcționează cu adevărat și dau rezultate remarcabile.”

Carte de vizită:
Costin Ioan Răsăuțeanu

•Viceprimar al municipiului Constanța din anul 2015
•Consilier local din anul 2012
•Licențiat în Științe Politice
•Master în Politici Europene de Dezvoltare Regională, Facultatea de Științe Economice
•Master în Administrație Europeană și Instituții Publice, Facultatea de Drept și Științe Administrative
•Institutul Diplomatic Român – Politică Externă și Diplomație, Ministerul Afacerilor Externe
•Diplomă în Managementul Strategic al Afacerilor Interne, Colegiul Național de Afaceri Interne “Alexandru Ioan Cuza”
•Absolvent Aspen Public Service Leadership Program, Aspen Institute România

De ce ați intrat în politică ?

Pentru mine, cuvantul “politic” cred că se leagă de ceea ce sunt, de valorile cu care am crescut acasă. Eu provin dintr-o familie de oameni născuți la țară, pe pământ dobrogean, veniți la oraș pentru a învăța, dar puternici prin principiile lor de viață. Parințiii mei ne-au insuflat, atât mie cât și surorii mele, prin felul lor de a fi, prin modul în care își făceau meseria, valori pe care le simțim și trăim prin toți porii și acum, ca adulți: respectul față de cel de lângă noi, onestitate, smerenie și să facem bine oriunde ne-am afla. Au făcut-o cu rigoare și multă caldură. Așa am crescut noi, în spiritul acesta de a face bine, chiar și atunci cand pare greu. Aceste lucruri reprezintă piatra de temelie pentru ceea ce sunt și fac astăzi.
Am avut mereu întrebări legate de politică, de copiii pe care îi vedeam cerșind în loc să fie la școală- știu că le puneam întrebari și celor din familie pentru că nu înțelegeam de ce sunt copii care nu au ce mânca sau sunt pe străzi. Toate aceste întrebări, ulterior, s-au tradus în preocupări legate de inechitatea socială. În adolescență – și vorbim aici despre anii ’95-’98 – am început să am discuții din ce în ce mai aplicate cu profesorii care aveau răspunsuri la întrebările mele.
Ulterior am realizat că, dacă vrei sa faci o schimbare, este important să faci legi. Și, ca să faci legi, trebuie să intri in politică.
Am început să citesc cărți de filosofie politică, despre apariția partidelor și formele de guvernare. Am vrut să studiez în detaliu doctrinele la nivel global, astfel încât să înțeleg exact unde mă regăsesc din punct de vedere ideologic.
Și, cu determinare- îmi aduc aminte acea perioada pe care mulți din jurul meu o vedeau ca pe un impuls idealist al unui tânăr visător- am intrat în politică. Aveam 23 de ani. Am vrut să aflu mai mult, să citesc, să mă educ. M-am înscris la Facultatea de Științe Politice din pasiune pentru politică. Pauzele dintre ore se transformau în adevărate dezbateri pe subiecte de actualitate sau doctrinare cu argumente și contraargumente.
Anii au trecut, iar eu nu m-am schimbat, am ramas același idealist în slujba oamenilor, mai îndârjit chiar și cu mult mai multă experiență.
Cred cu tărie că orice individ care alege să facă politică trebuie să se pregătească temeinic pentru asta. Și aici mă refer inclusiv la o educație politică. Din păcate, astăzi, motivația pentru care mulți aleg să facă politică nu este întotdeauna cea corectă, iar interesul personal primează. Ca să crezi într-o idee, trebuie mai întâi să o cunoști. Sunt mulți astăzi care gândesc și cred în valori de stânga, dar sunt în formațiuni de dreapta, pur și simplu pentru că nu știu de fapt ce înseamnă social-democrația sau ce înseamnă, de exemplu, liberalismul sau conservatorismul.

De ce social-democrat?

Cred că, atunci când alegi să faci o carieră în acest domeniu, trebuie să te gândești la binele celor mulți și nu la tine. Poate că astfel de subiecte sunt lipsite de interes în ochii unora, dar, în realitate, sunt cele mai importante, pentru că doar așa știm cu adevărat cine suntem și încotro vrem să mergem.
Este o greșeală uriașă să crezi că social-democrația înseamnă comunism.
Poate că, de-a lungul ultimilor ani, partidul din care fac parte nu a știut să comunice întotdeauna corect. Sunt un tânăr politician care nu acceptă niciuna dintre etichetele vulgare și mincinoase care au fost lipite de Partidul Social Democrat. Primul curent ideologic social-democrat s-a statutat în România la 31 martie 1893, preluând ca valori doctrinare cele 3 principii fundamentale ale Revoluției Franceze de la 1789: liberté, égalité, fraternité.
Dați-mi voie să explic cum se traduce asta:
1. Liberté – Acceptarea democrației ca formă de guvernare, libertatea de a alege.
2. Egalité – Oamenii nu se nasc egali. Oamenii sunt diferiți, iar asta înseamnă frumusețe și diversitate. Egalité înseamnă că o clasă politică responsabilă trebuie să se preocupe constant ca toți oamenii să aibă șanse egale la start în viață, și anume la educație. Din păcate, asta nu se întâmplă încă peste tot în România. Șanse egale la educație înseamnă mai mult decât oferă statul astăzi. Sunt exemple de succes precum Norvegia, Suedia sau Danemarca, unde principiile social-democrate funcționează cu adevărat și dau rezultate remarcabile.
3. Fraternité – Solidaritate și grijă permanentă față de nevoile oamenilor, așa cum ne ajutăm în familie.
Un social-democrat își dorește o clasă de mijloc puternică, salarii decente și un standard de viață ridicat.

WhatsApp Image 2020-09-14 at 17.32.51

Comandat de Partidul Social Democrat – filiala Constanța

Executat de Dorian Punctro Press SRL

Cod mandatar 21200019

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular