Primarul comunei Lumina, Ioan Roman: „Avem în derulare proiecte europene de 2,2 milioane de euro“

„Ca primar în funcție, preocuparea mea a fost și este dezvoltarea comunei. Am ințiat peste 20 de proiecte, unele deja implementate, alte în curs de desfășurare și altele pe care urmează să le demarăm. Unele realizate cu fonduri europene, alte cu bani din bugetul local sau fonduri guvernamentale, însă toate au avut un scop comun: oferirea unor condiții cât mai bune locuitorilor din comună“, a declarat primarul comunei Lumina, Ioan Roman.

Proiectele derulate în ultimii 4 ani au vizat dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de bază, dar și a unităților de învățământ: „Am extins rețelele de alimentare cu apă, canalizare, drumuri, gaze naturale, am eficientizat iluminatul public din toate satele în Sibioara și Oituz, iar lista proiectelor poate continua“.

La capitolul educație, primarul Ioan Roman a punctat eficientizarea iluminatului în școli și grădinițe, lucrările de schimbare a acoperișului la 2 școli, la altele a fost schimbat mobilierul, au fost modernizate terenurile de joacă la grădinițe, iar la toate școlile și grădinițele, conform normelor europene, a fost schimbată instalația electrică și au fost dotate cu sisteme de antiefracție și de protecție împotriva incendiilor. De asemenea, 50 de copiii din comuna Lumina au luat parte la un schimb de experiență realizat printr-un proiect transfrontalier la care au participat 3 localități din România și 2 din Bulgaria.

La capitolul infrastructură, primarul comunei Lumina a vorbit despre asfaltarea a 6,4 km de drumuri, repartizați pe 14 străzi, proiect care se află în implementare cu fonduri europene. Tot cu bani europeni, în Lumina va fi amenajat un parc în scurt timp, iar căminul cultural a fost dotat cu costume naționale, scaune, sistem audio-video și instrumente muzicale pentru a putea organiza evenimente cultural-artistice în cele mai bune condiții. „Avem în implementare proiecte în valoare de peste 2,2 milioane de euro și sunt primii bani europeni care au fost investiți în Lumina. Din păcate, până acum patru ani, când am preluat mandatul de primar, nu au mai fost depuse proiecte pentru ca localitatea noastră să beneficieze de fonduri europene“, a declarat Ioan Roman.

Pe lângă proiectele aflate în curs de implementare, primarul a explicat că, în perioada următoare, școlile din Lumina și Oituz, la fel ca și căminul cultural din Lumina vor fi anvelopate în baza unui proiect ce se va derula cu fonduri norvegiene, care acum se află în faza de evaluare.

„Continuăm planul de asfaltare și mi-am propus ca în acest nou mandat să asfaltăm 80% din străzile comunei. Am întocmit deja mai multe proiecte dintre care amintim – asfaltarea a 5,3 km în Lumina și câte 2 km în Oituz și Sibioara. De asemenea, vrem să implementăm un sistem mai eficient de gestionare a deșeurilor prin colectarea selectivă, care ar duce, pe de o parte, la reducerea cantității de gunoi ce va fi depozitată la groapa de gunoi și, totodată, se va reduce taxa de gunoi percepută populației“, a declarat Ioan Roman.

De asemenea, comuna Lumina este una dintre puținele localități în care administrația se mută în online. Potrivit primarului, în Lumina se continuă digitalizarea serviciilor din administrație, iar de la 1 ianuarie 2021, taxele și impozitele vor putea fi plătite online.

„Îmi propun ca în următorul mandat să duc la îndeplinire toate proiectele începute deja și sunt convins că vor mai fi multe proiecte ce vor fi implementate cu fonduri europene începând din anul 2021, când se va deschide următorul execițiu financiar. Voi fi un primar alături de oameni, la fel ca și până acum. Într-adevăr, mai sunt multe de făcut însă eu și echipa mea de consilieri ne-am propus, încă de la început, să transformăm Lumina într-o comună europeană și suntem pe acest drum. Muncim foarte mult și simt că în tot acest timp am reușit să ajung la fiecare dintre locuitorii comunei prin toate investițiile realizate, în care am pus mult suflet“, a completat Ioan Roman.

Comandat de Partidul Național Liberal – filiala Constanța

Executat de Dorian Punctro Press SRL

Cod mandatar 21200012

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular