Primarul Cristi Radu, șef peste administrația locală din Mangalia, totodată candidat pentru al treilea mandat în fruntea administrației locale, încearcă în această campanie electorală să câștige voturi cu o rețetă pe care au mai încercat-o și alți colegi de-ai săi dar au eșuat.
Este vorba de promisiunea făcută oamenilor din localitate că dacă va ieși încă o dată primar, va reduce tariful pentru apă, printr-un referendum local.
Și, ca să fie și mai convingător, astăzi, Cristi Radu a scos funcționarii publici în stradă, dându-le ordin ca până la finalul zilei să aducă 100 de semnături fiecare, în favoarea referendumului pe care dorește să-l inițieze împotriva RAJA.
Dincolo de manevra vădit electorală, că doar nu suntem guguștiuci, ordinul dat funcționarilor din primărie de a strânge semnături este unul cât se poate de ilegal. Ne aflăm de fapt în situația pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea, pentru că în loc să-și vadă de programul lor, funcționarii sunt trimiși să se ocupe de treburi care nu intră în fișa lor de muncă.
Rețeta nu este una nouă. A mai încercat-o în campania alegerilor parlamentare din 2016, liberalul Robert Boroianu, care a promis că prețul apei în Constanța va fi ZERO. A ajuns deputat și, evident, nu a inițiat niciun fel de proiect de lege în acest sens.
Dar, probabil, cel mai cunoscut precedent legat de reducerea tarifelor practicate de RAJA îl reprezintă Valentin Vrabie, care a încercat același lucru pe care îl încearcă astăzi Cristi Radu, dar a pierdut toate bătăliile cu RAJA în fața instanței.
Tarifele practicate de RAJA sunt calculate pe baza avizului ANRSC și trebuie să acopere costurile de operare, precum și cele de amortizare a investițiilor, ținând cont de nivelul acceptat al ratei de suportabilitate, calculată în condițiile legii.
Tocmai de aceea, Cristi Radu ar trebui să ia în calcul și investițiile pe care RAJA le-a făcut în Mangalia. Și care nu sunt deloc ”mărunte”.
Investițiile realizate de RAJA S.A. în UAT Mangalia
POS MEDIU
Pe parcursul derulării Programului Operațional Sectorial de Mediu în municipiul Mangalia s-a pus accentul pe dezvoltarea unui sistem modern de tratare a apelor uzate menajere în vederea protejării Mării Negre și a zonei de coastă împotriva poluării. Prin urmare, în vederea conformării standardelor privind calitatea efluenților, au fost implementate 3 contracte de lucrări respectiv:
ü CL2 – ”Stație de epurare – Introducerea treptei terțiare de epurare – Localitatea Mangalia”, în valoare de 9.513.783,13 lei.
ü CL5 – ”Conductă de descărcare în Marea Neagră – Localitatea Mangalia”- în valoare de 21.599.684,02 lei.
ü CL40 ”Reabilitare Rețea de canalizare localitatea Mangalia”, cu o valoare de 2.282.892,22 lei.
În municipiul Mangalia sunt prevăzute investiții în valoare totală estimată de 70.948.121,3 lei pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă și o mai bună colectare și tratare a apelor uzate. Populația care va beneficia de aceste investiții va fi de 34.276 locuitori. Lucrările vor fi realizate prin intermediul a două contracte: CL 16 – Rețele apă și canalizare Mangalia, cu o valoare estimata la 41.629.284,48 lei și CL 17- Rețele apă și canalizare Mangalia Nord și Stațiuni, în valoareestimată de 29.318.836,82 lei. Acestea sunt publicate pe SICAP, termenul de începere a execuției lucrărilor fiind preconizat în perioada martie-aprilie 2021.