No menu items!
No menu items!

Constanța a fost condusă din umbră, ani de zile, de mama lui Radu Mazăre

Prezentă ieri seară la emisiunea Sinteza Zilei, Victoria Gabriela Mazăre, mama fostului primar Radu Mazăre, a povestit că foarte multe proiecte, puse în operă de fosta administrație a Constanței, s-au făcut la sugestia ei.

Aceasta a povestit că ea l-a verificat constant pe Radu Mazăre, în perioada în care acesta ocupa fotoliul de primar, enumerând o listă întreagă de realizări precum: cluburile pensionarilor, pachetele și ajutoarele pentru bătrâni, cantina pentru săraci, și, încluiv, campusul social Henri Coandă.

“Sunt foarte multe lucruri, pe care Radu le-a făcut în Constanța la sugestia mea. Am lucrat în comerț exterior și am bătut lumea. Am văzut în Suedia niște cluburi pentru pensionari, pentru oamenii singuri. L-am rugat să facă lucrul ăsta, pentru că și în orașul nostru sunt foarte mulți oameni singuri. Vara le-a făcut niște cluburi în parc. Acesta lucru l-a făcut la sugestia mea. Am mai văzut în Germania, când am fost vara, într-un oraș în mijlocul Germaniei, cum îi sărbătoreau pe toți cei care împlineau 80 de ani și 50 de căsătorie. Lucru pe care și Radu l-a făcut. Și mai sunt lucruri pe care i le-am spus. Încă din prima lună când a ajuns primar i-am spus să facă o cantină pentru săraci. Lucru pe care l-a făcut. Oamenilor care dormeau pe stradă, la sugestia mea, am vrut să le facă un cartier în care să locuiască. Lucru pe care l-a făcut” a povestit Victoria Gabriela Mazăre.

Victoria Gabriela Mazăre - mama lui Radu Mazăre
Victoria Gabriela Mazăre – mama lui Radu Mazăre

Ștefan Mazăre, șef peste Flota de Pescuit Oceanic

Mama fostul primar a povestit, pentru prima dată în spațiul public, despre funcția îndeplinită de soțul ei, Ștefan Mazăre, tatăl fraților Mazăre în timpul regimului comunist.

Astfel, aflăm că Ștefan Mazăre a supervizat, din partea statului român, construirea în șantierele navale din Japonia, a traulerelor care au constituit inima pescuitului oceanic românesc. Din amintirile depănate ieri seară de mama fostului primar, pare că, soțul ei, Ștefan Mazăre, era un personaj important în epoca comunistă, devreme ce raportat direct în fața Președintelui Consiliului de Stat al Republicii Populare România, Gheorghe Gheorghiu-Dej.

“Soțul meu a murit când Radu era deputat. Soțul meu, ca să vă spun, s-a ocupat de flota de pescuit oceanic. În anul 1962 a fost șeful delegației române care a stat doi ani în Japonia. Au inaugurat navele cu prim-minsitrul Japoniei. A mers cu ele în probe în Marea Bering, și după s-a întors cu ele în țară unde-l aștepta, pre vremea aceea, președintele țării Gheorghe Gheorghiu-Dej. De atunci el a colindat toată lumea și s-a ocupat de flota de pescuit oceanic, care de la două vapoare, a ajuns la 100, din care azi nu mai există absolut nimic. Normal că Radu i-a urmat meseria” a povestit Victoria Gabriela Mazăre.

Stefan-Mazare-tatal-lui-Radu-Mazare
Stefan-Mazare-tatal-lui-Radu-Mazare

Pentru corecta informare a cititorilor noștri, precizăm că, în perioada comunistă, România a comandat șantierelor din Japoonia mai multe tipuri de nave, în diferite perioade, începând cu 1962. Decizia a fost luată deoarece, până la acel moment, România era singura ţară din lume cu ieşire la mare, a cărei producţie de peşte se baza exclusiv pe exploatarea apelor interioare.

Iniţial s-a pus problema comandării la şantierele navale din Polonia, a două nave, dar autoritățile poloneze au anunţat că pot onora comenzile doar în anul 1965. În consecinţă, se optează pentru varianta achiziţionării unor nave din Japonia, prevăzându-se în bugetul pe anul 1963 suma de 80 de milioane de lei, titular de plan fiind Direcţia Generală a Industriei Peştelui Bucureşti iar beneficiar Întreprinderea Piscicolă Brăila. 

Ca urmare, în anul 1964, sosesc în ţară primele traulere, botezate “CONSTANȚA” şi “GALAȚI” de la Șantierul Naval Osaka, Japonia, care au efectuat în acelaşi an prima expediţie de testare a șantierului constructor.

Victoria Gabriela Mazăre a lucrat în comerțul exterior

Așa cum a menționat, mama fostului primar Mazăre, a lucrat înainte de 1989 în Ministerul Comerțului Exterior, fără însă să precizeze și funcția avută. Legat de dosarul în care Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare, cel al retrocedărilor ilegale de terenuri, mama fostului primar apreciază că acesta a greșit, dar nu la nivelul despre care se discută:

“Am lucrat 36 în comerțul exterior, cu miniștrii, cu directori generali, și uneori se mai luau decizii greșite. Poate că și feciorul meu a luat decizii greșite, eu nu spun că nu. Deci Radu a semnat niște acte făcute de 28 de oameni, care la Curtea de Apel au fost achitați cu fapta nu exită.”

Dacă sunteți interesați să înețelegeți implicațiile postului ocupat de Ștefan Mazăre la Flota de Pescuit Oceani, vă invităm să accesați materialul nostru, intitulat (click):

Destinul zbuciumat al navelor din fosta flotă de pescuit oceanic, atacate cu artilerie de trupele Polisario și mitraliate de teroriștii senegalezi (Flota II)

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular