No menu items!
No menu items!

De ce n-ar trebui să lipsească Tudorel Chesoi din viitorul Consiliu Local Constanța

Mandatul Consiliului Local Municipal Constanța, între 2012 și 2016, pentru cine nu-și mai aduce aminte, a fost marcat de două coordonate. Prietenia vizibilă dintre PNL și PSD, foarte greu de înțeles într-un context în care domnia lui Radu Mazăre s-a clătinat serios și activitatea aproape furibundă de opoziție a consilierului independent Tudorel Chesoi, care a încercat de unul singur să producă proiecte, pe bandă rulantă, pentru a schimba viața omului de rând în municipiul Constanța. Poate, pentru unii va părea că e un text de laudă, dar vă lansăm o provocare, simplă: vă rugăm să ne prezentați măcar un singur consilier, care să fi propus atâtea proiecte câte a propus Tudorel Chesoi, în fața consiliului, ieșind complet din contextul în care primarul propune, social democrații ridică mâna orbește iar liberalii se plâng mereu că proiectele le sunt respinse, fără însă a încerca, în mod real, să propună proiecte viabile.

Revenind, haideți să trecem în revistă câteva dintre propunerile lui Tudorel Chesoi, pentru a înțelege de ce putem spune cu tărie că acest om trebuie votat pentru a face parte din următorul Consiliu Local.

În luna noiembrie a anului 2015, la câteva zile după tragedia de la Colectiv, Tudorel Chesoi cerea în fața Consiliului Local, ca în unitățile de învățământ să se desfășoare exerciții de evacuare în caz de incendiu. O idee foarte bună, ce ar fi trebuit materializată într-o rutină periodică în școli. Odată cu plecarea lui Tudorel Chesoi, proiectul a fost uitat.

Timp de mai multe luni de zile, Tudorel Chesoi a solicitat ca fondurile pentru liceul C.A. Rosetti și grădinița Perluțele Mării să fie suplimentate, venind în fața primarului cu documente justificative care arătau nevoile iminente ale acestor instituții. Simultan, viceprimarul Mircea Dobre (PSD) recunoștea liniștit că n-a participat nici măcar la o ședință a consiliilor de administrație din școlile unde fusese repartizat. Cerințele lui Tudorel Chesoi au fost acceptate la presiunea consilierului, cele două instituții beneficiind de fonduri suplimentare din partea administrației locale.

Consilierul local Tudorel Chesoi s-a implicat și în acțiuni sociale. În luna decembrie, a anului 2015, 60 de copii din centrele de plasament constănțene au văzut pentru prima dată delfinii din Constanța. N-a fost nevoie de cine știe ce fonduri. Doar de implicarea lui Chesoi, acordul lui Petre Dinică de la DGASPC și sprijinul conducerii Delfinariului. Puțină coordonare și 60 de copii au avut sărbători mai fericite.

În ianuarie 2016, administrația locală a dorit să crească impozitele pentru clădirile nerezidențiale. Singurul consilier care s-a opus acestei decizii și care a înțeles gravitatea situației a fost Tudorel Chesoi, care de altfel a și construit un proiect de hotărâre de consiliu prin care acest impozit să fie redus semnificativ. A fost nevoie de proteste și dezbateri pentru ca într-un final să se renunțe la acestă mărire. Decebal Făgădău și-a asumat însă decizia, de parcă oamenii din jur nu știau cine a reușit să oprească matrapazlâcul. Mai e nevoie să spunem că impozitele au crescut, fără ca nimeni să se opună, în noul mandat?

În martie, 2016, Tudorel Chesoi cerea, în calitatea sa de membru în comisia care supraveghea modul de acordare a apartamentelor din Henri Coandă, ca acei copii ce vin din școlile speciale, să aibă prioritate. ”De-a lungul timpul, participând la audiențe cu oamenii, pentru a vedea dacă-i putem ajuta, am înțeles că putem eficientiza criteriile de acordare. De exemplu, astăzi am propus colegilor mei să acordăm mai multă atenție și implicit puncte, atunci când studiem dosarul, copiilor care vin de la școlile speciale. Ei vor primi 25 de puncte în loc de 18 și deci vor avea mai multe șanse să primească o locuință.  Vom fi de asemenea mai atenți la oamenii care au mutație în Constanța, urmând să actualizăm data până la care această mutație să fie obligatorie.”, spunea la acel moment, Tudorel Chesoi.

O luptă importantă pe care Tudorel Chesoi a dus-o este cea cu RADET Constanța, pe care consilierul independent a propus ca măcar administrația să-l eficientizeze, dacă nu poate fi desființat. Spre exemplu, în martie 2016, Chesoi cerea ca orice locuitor al Constanței să se poată debranșa în câteva zile, procesul actual de debranșare fiind restrictiv și gândit pentru a NU te putea debranșa. Evident, un alt proiect benefic, uitat prin sertarele administrației. 

Tot în martie 2016, Tudorel Chesoi a fost SINGURUL consilier local care a depus un raport de activitate. 

Încă din mai, 2016, Tudorel Chesoi a solicitat o analiză serioasă a modului în care se desfășoară activitatea companiei de microbuze GMS, care folosește mașini vechi și periculoase pentru cetățeni. Abia un an mai târziu, Decebal Făgădău lua primele măsuri în acest sens, urmând calea deschisă de consilierul independent. Tudorel Chesoi cerea la acel moment autobuze noi pentru flota RATC. Și acest proiect este în lista actualului primar, deocamdată la stadiul de promisiune.

În campania electorală, Tudorel Chesoi propunea administrației locale ca 1000 de băncuțe să fie amplasate în locurile publice, pentru ca bătrânii orașului să se poată odihni. Întâmplător, exact în locul în care a filmat un clip despre acest proiect, au fost amplasate mai multe băncuțe. De felicitat, însă până la 1000, mai e mult.

Acestea sunt doar câteva dintre proiectele importante ale fostului consilier Tudorel Chesoi, care a fost eliminat din Consiliul Local printr-un aranjament de culise vizibil de pe lună. Făcând o comparație cu activitatea de astăzi a Consiliului Local Municipal, putem susține cu tărie că Tudorel Chesoi ar trebui să facă parte din Consiliul Local, pentru că a dovedit, fără putință de tăgadă, că se poate face administrație, complet dezinteresat și în favoarea cetățeanului.

Cod mandatar 21200539

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular