Tunul de la Hotelul Astoria. “Vântu de Mangalia” contestă executarea silită

Liviu ScarlatOmul de afaceri mangaliot Liviu Scarlat trage speranţa să poată întoarce licitaţia organizată de Fisc, prin care a pierdut Hotelul Astra de pe faleza oraşului. Scarlat a declarat, în exclusivitate pentru Constanta.ro, că a depus luni dimineaţa o contestaţie, solicitând anularea licitaţiei din 10 mai 2013, pe motiv că persoana declarată câştigătoare nu a achitat, în termen de cinci zile calendaristice, 50% din preţul imobilului.

Hotelul Astra din Mangalia a fost scos la licitaţie de Fisc, la începutul acestui an, pentru recuperarea unor datorii de aproximativ 100.000 de euro ale societăţii care îl deţinea, SC Dal Scala 2004 SRL, către bugetul de stat. Iniţial, imobilul compus din clădire şi terenul aferent a fost evaluat la 2,6 milioane de lei noi. Două licitaţii consecutive au eşuat, astfel că autorităţile fiscale au organizat a treia procedură, coborând preţul de pornire la 1,3 milioane de lei noi. Licitaţia s-a desfăşurat pe 10 mai 2013, fiind câştigată de Cătălin Stoian, persoană fizică domiciliată în municipiul Braşov. Câştigătorul avea obligaţia de a vira jumătate din suma ofertată în termen de cinci zile, iar diferenţa în 12 tranşe lunare, egale.

Hotelul s-a dat cu 20 de euro pe metru pătrat construit

În sâmbăta de 18 mai 2013, societatea Dal Scala 2004 SRL a transmis o contestaţie prin fax la organul fiscal, iar luni 20 mai 2013 a depus-o în formă scrisă. Potrivit asociatului Liviu Scarlat, câştigătorul licitaţiei nu ar fi achitat 50% din preţul licitaţiei, în termenul de cinci zile calendaristice prevăzut de Codul de Procedură Fiscală, la articolul 164. „Preţul a fost neserios, în speţă 385.000 de euro cu tot cu TVA, pentru un hotel situat pe malul mării. Terenul de sub hotel a fost vândut cu 50 de euro pe metru pătrat, iar construcţia cu 20 de euro pe metru pătrat. Chiar şi în actualele condiţii de criză, preţul este foarte mic. Societatea noastră a contestat încălcarea articolului 164 din Legea 92/2003 republicată, care prevede că preţul trebuie plătit în termen de cinci zile. S-a plătit în două fracţii, în a şasea şi a şaptea zi de la licitaţie. Ne-am sfătuit cu o casă de avocatură din Bucureşti şi am depus contestaţie. Dacă ni se admite, licitaţia s-ar putea repeta. Poate reuşim să obţinem un preţ mai bun sau poate reuşim să achităm, între timp, datoria către Fisc.” – spune Scarlat. Oricum ar fi, să cumperi un hotel pe malul mării, la un astfel de preţ, ba chiar şi-n rate… e un mic tun.

Creşterea şi decăderea lui Scarlat

Liviu Scarlat a fost un fel de Sorin Ovidiu Vântu al Mangaliei. În anii 90, a reuşit să preia pachetul majoritar de acţiuni de la SC Mangalia SA, fosta societate de stat care administra hotelurile de pe faleza oraşului, Hotelul Siemens (devenit ulterior Paradisio), Cazinoul şi o puzderie de terenuri. Tot acest patrimoniu de excepţie s-a evaporat de-a lungul timpului. Ultima piesă din imperiul lui Scarlat, respectiv Hotelul Astra, a fost ipotecată în favoarea unor creditori privaţi, iar în cele din urmă a fost vândută de Fisc, în circumstanţele prezentate anterior. La un moment dat, Scarlat a intrat în politică, deţinând o poziţie importantă în cadrul PNŢCD. Potrivit unor informaţii neoficiale, scăpătarea lui s-ar datora unor investiţii riscante pe bursă. Ca o ironie a sorţii, acest Vântu de Mangalia câştigase un patrimoniu de invidiat prin operaţiuni bursiere, operaţiuni care l-au adus, acum, într-o situaţie financiară nu tocmai de invidiat.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular